Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

“Η Κάσος εκπέμπει S. O .S”



Το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού έχει φέρει σε απόγνωση το Δήμο και τους μόνιμους κατοίκους

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ημέρα που εκδώσαμε δελτίο τύπου για το τεράστιο ακτοπλοϊκό πρόβλημα των μικρών νησιών της άγονης γραμμής και δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι απελπισμένοι ακρίτες των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Η πρόσκρουση στα βράχια της Κάσου, του πλοίου «Κορνάρος», επιδείνωσε περισσότερο τη κατάσταση. Όπως είναι γνωστό το πλοίο δεν εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο του και απέπλευσε από Κάσο, μέσω Καρπάθου, για Ρόδο, απ’ όπου αναχώρησε προς Πειραιά χωρίς επιβάτες για επιδιόρθωση, για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Μετά από συντονισμένες συλλογικές προσπάθειες, θα εκτελεσθεί ένα έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blu Star από Ρόδο προς Κάρπαθο και επιστροφή την Τετάρτη 1η Απριλίου. Αν αποπλεύσει το μεγάλο Blu Star δεν είναι δυνατό να μπει στο λιμάνι, άλλωστε δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο.
Ο Δήμος Κάσου, με επιστολή του, αφού ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Κο Θοδωρή Δρίτσα, επισήμανε τα έντονα προβλήματα που συνεχίζονται και έφεραν σε απελπισία όλους τους κατοίκους του νησιού.
-Η Κάσος έμεινε παντελώς αποκλεισμένη, χωρίς καμία ακτοπλοϊκή σύνδεση πριν από τις εορτές του Πάσχα.
– Έχουν μείνει 2.000 αρνιά τα οποία θα μεταφέρονταν στην Κρήτη για άμεση σφαγή και πώληση. Η αδυναμία μεταφοράς, καταστρέφει οικονομικά τους κτηνοτρόφους του νησιού και την οικονομία της Κάσου, αφού ως γνωστό η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και όλοι περιμένουν το Πάσχα για να εισπράξουν τους κόπους ολόκληρου του έτους.
-Τα Κρητικά εμπορικά φορτηγά αποκλείστηκαν στη Κάσο. Ήδη έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά και αδυνατούν να επιστρέψουν στη Κρήτη όπου δραστηριοποιούνται μόνιμα.
-Το νησί αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα τροφοδοσίας σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και φαρμακευτικό υλικό.
-Οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι και πολύ απογοητευμένοι. Εκφράζονται βάσιμες ανησυχίες για μαζική εγκατάλειψη του νησιού, ιδιαίτερα από τους νέους του της Κάσου, οι οποίοι πλέον βλέπουν το μέλλον τους μακριά από το τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν.

Εκφράζουμε την απορία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Κάσου, γιατί να μην πλεύσει το πλοίο που δρομολογήθηκε έκτακτα και μέχρι τη Κάσο και από εκεί για Κρήτη και επιστροφή ξανά μέσω Κάσου – Καρπάθου για Ρόδο, έστω για μία φορά πριν το Πάσχα.

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να βρει άμεσα λύση σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα, το οποίο έκανε τη ζωή των κατοίκων εφιαλτική.

Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους βουλευτές Δωδεκανήσου και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση κα
ι να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, ο οποίο αναστάτωσε την ήδη προβληματική ζωή των μόνιμων κατοίκων.
Πίσω από την ανακοίνωση μας δεν κρύβεται καμία απολύτως πολιτική σκέψη. Όπως είναι γνωστό η Ομοσπονδία είναι ακομμάτιστη και νοιάζεται μόνο για το καλό των παροικιών και των μόνιμων κατοίκων ιδιαίτερα των μικρών νησιών. Οι παροικίες μας πληθαίνουν, τα νησιά ερημώνουν και γι αυτό ανησυχούμε.
Το μόνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ευρεθεί άμεσα και εκτάκτως μια λύση στο πρόβλημα της Κάσου και να δρομολογήσει το αρμόδιο Υπουργείο μια μόνιμη λύση για τους κατοίκους του νοτιότερου τμήματος του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
και του συλλόγου Κασιωτών
Νίκος Κωνσταντινίδης

Διαβάστε Περισσότερα...

Παρέμβαση Μ. Κόνσολα στον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου

Με παρέμβασή του προς τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, και με την ένδειξη Εξαιρετικά Επείγον, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά να αρθεί ο αποκλεισμός της Κάσου, η οποία μετά την προσάραξη του Β. Κορνάρος στερείται ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά και την Κρήτη.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει τα κοινωνικά και κυρίως οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται και ζητά να δρομολογηθεί πλοίο που να μπορεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Κάσου και παράλληλα να εξυπηρετεί Κάρπαθο και Χάλκη.


Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα, έχει ως εξής:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς
Αξιότιμο Κύριο
Θοδωρή Δρίτσα,
Αν. Υπουργό Ναυτιλίας

Κύριε Υπουργέ,
Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να ζητήσω την άμεση παρέμβασή σας για να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου.
Μετά την προσάραξη του ”B. Κορνάρος” το νησί είναι αποκλεισμένο, ουσιαστικά, λόγω έλλειψης πλοίου.
Το Βlue Star, που θα εξυπηρετήσει προσωρινά τις ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καρπάθου, είναι αδύνατον λόγω μεγέθους αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του λιμανιού της Κάσου να προσεγγίσει το νησί.
Απαιτείται η άμεση δρομολόγηση πλοίου για να αρθεί ο αποκλεισμός του νησιού, ο οποίος ήδη δημιουργεί μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Σας επισημαίνω ότι:
– Υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία του νησιού σε τρόφιμα και φάρμακα.
– Είναι αδύνατον να μεταφερθούν 3.000 αμνοερίφια προς την Κρήτη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Κάσου που περίμεναν το Πάσχα προκειμένου να αυξήσουν τον κύκλο των εργασιών τους.
-Στο νησί έχουν αποκλειστεί φορτηγά με προορισμό την Κρήτη, κάτι που συσσωρεύει οικονομικές ζημιές για τους ιδιοκτήτες τους.
-Είναι φύσει αδύνατον να μετακινηθούν επισκέπτες στο νησί ή να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους εν όψει των εορτών του Πάσχα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες πλήρους απομόνωσης και εγκατάλειψης της Κάσου.
Η ιδανική λύση είναι η δρομολόγηση πλοίου που θα μπορεί να προσεγγίσει σε Κάρπαθο, Κάσο και Χάλκη χωρίς πρόβλημα και να εξυπηρετήσει και τα τρία νησιά.
Η κατάσταση απαιτεί άμεση κινητοποίηση από την πλευρά σας, ευελιξία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων.
Αναμένω ενημέρωση για τις ενέργειες σας και ευελπιστώ ότι αντιλαμβάνεστε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.
Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου


Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Το BLUE STAR 2 , εκτάκτως θα εκτελέσει δρομολόγιο ως την Κάρπαθο

Οπως μας ενημέρωςε ο συμπατρίωτης μας πρώην Επαρχος Καρπάθου - Κάσου κ.  ΜΙχάλης Ερωτόκριτος : 

"Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Σακέλη,διευθύνοντα σύμβουλο της Blue Star,το πλοίο Βlue Star 2 θα εκτελέσει αύριο 31/03 στις 6 μ.μ έκτακτο δρομολόγιο από Πειραιά για Ρόδο και Κάρπαθο.Η αναχώρηση από Ρόδο για Κάρπαθο είναι προγραμματισμένη για τη Τετάρτη(01/04) στις 10:30 π.μ. Η επιστροφή από Κάρπαθο θα γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Όσοι διαβάσουν έγκαιρα την ανακοίνωση αυτή παρακαλούνται να ενημερώσουν τους επαγγελματίες της Καρπάθου καθώς και αυτούς που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν προς και από το νησί.
Στο άμεσο μέλλον θα επανεκτιμηθεί το αξιόπλοο ή μή του <<Β.Κορνάρος>> και θα υπάρξουν ανάλογες ενέργειες.
Παράλληλα αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση άλλου πλοίου που θα εξυπηρετήσει την γραμμή Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου.
Το Blue Star 2 όπως ειπώθηκε λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και ακαταλληλότητας του λιμανιού της Κάσου να δεχθεί πλοία παρόμοιας χωρητικότητας δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει σε αυτή την φάση το νησί."
Διαβάστε Περισσότερα...

Επιστoλή Δημάρχου Κασου , προς τον αν. Υπουργό Ναυτιλίας

                    
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κάσος, 30/03/2015
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                       Αριθ. Πρωτ.: 1071
Δ Η Μ Ο Σ   Κ Α Σ Ο Υ                                                          
                 ΠΡΟΣΑναπληρωτή Υπουργό                                                     Ναυτιλίας
                                   κ. Θοδωρή Δρίτσα

                                                                                                
Ταχ.Δ/νση      : Κάσος 858  00                          
Τηλέφωνο      : 22450-41277                               
Τelefax           : 22450-41442                                              
          
                                             
Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ 

   Αφού σας  ευχαριστήσω  για το συνεχές ενδιαφέρον  που είχατε για την προσάραξη του πλοίου στο λιμάνι μας και τις ενέργειες σας , οφείλω να σας ενημερώσω ότι   το πλοίο έφυγε  αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται δηλαδή,   
1. Έχουμε μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση είμαστε δηλαδή αποκλεισμένοι και μάλιστα  πρό των εορτών του Πάσχα με ότι αυτό συνεπάγεται .

2. Έχουν μείνει 2000 περίπου αρνιά τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν  στην Κρήτη για άμεση σφαγή και πώληση και όπως αντιλαμβάνεστε αν δεν μεταφερθούνάμεσα καταστρέφονται οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που είναι ο κύριος κορμός του πληθυσμού μας και κατ’ επέκταση  καταστρέφεται  η  οικονομία γενικότερα του νησιού μας.

3. Έχουν μείνει στην Κάσο και τα φορτηγά των Κρητικών εμπόρων  που επρόκειτονα μεταφερθούν και φυσικά τους είναι αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματος τους . 

4. Ήδη έχουμε πρόβλημα τροφοδοσίας και ενδεχομένως να έχουμε και πρόβλημα στην φαρμακευτική κάλυψη του νησιού μας .

    Είναι επιτακτική λοιπόν  η ανάγκη να βρεθεί τρόπος μεταφοράς  όλων αυτών που ανέφερα και βέβαια να βρεθεί άμεσα αξιόπλοο σκάφος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάσου.




Με τιμή

Η Δήμαρχος Κάσου
Μαίρη Σορώτου Τσανάκη
 και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου


Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Θ.Δρίτσας υποδέχθηκε το Βιτσέντζος Κορνάρος στον Πειραιά

Επίσκεψη στο πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά την άφιξη του στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να συγχαρεί τον πλοίαρχο Δημήτρη Λαδά, τους αξιωματικούς και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «για τις προσπάθειες τους ώστε, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και με ασφάλεια για τους επιβάτες το πρόβλημα που προέκυψε με την προσάραξη του πλοίου στο λιμάνι της Κάσου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Δρίτσας «θέλησε στο πρόσωπο των μελών του πληρώματος του Βιτσέντζος Κορνάρος να εκφράσει τις ευχαριστίες της πολιτείας και την εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι με την υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία τους συμβάλλουν στην επιτυχή πορεία της Ελληνικής ναυτιλίας σε όλους τους κλάδους». 
Παράλληλα, ο κ. Δρίτσας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους επιβάτες του πλοίου, στις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους της Κάσου και της Καρπάθου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σε κάθε εμπλεκόμενο για «την άψογη συνεργασία και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του συμβάντος».
Τον κ. Δρίτσα κατά την επίσκεψη του στο πλοίο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γιάννης Θεοτοκάς και ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε προσαράξει το βράδυ της Τετάρτης πολύ κοντά στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου και αποκολλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. 
Τα ξημερώματα του Σαββάτου συνέχισε το δρομολόγιο του έως το τελικό προορισμό του που ήταν η Ρόδος από όπου επέστρεψε στον Πειραιά χωρίς επιβάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο θα «ανέβει» σε δεξαμενή για επισκευές ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη προσάραξη ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει εκ νέου τα δρομολόγια του.

Διονύσης Βυθούλκας

Πηγή: www.in.gr
Διαβάστε Περισσότερα...

Γ. Μηνατσής, έπαρχος Καρπάθου – Κάσου: «Το περιστατικό με το Κορνάρος έγινε αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι» (video)

«Ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε θέλουμε να πετύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση και να ισορροπήσουν  τα οικονομικά της χώρας. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι η καλύτερη και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Αν δεν υπάρχουν  θετικές εξελίξεις τα περιθώρια θα αρχίσουν  να στενεύουν  από τον Ιούνιο. Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».
Την αγωνία των νησιωτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει,  μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο έπαρχος Καρπάθου- Κάσου κ. Γιάννης Μηνατσής.
«Αν δεν  γίνουν τα σωστά βήματα η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη  τον Ιούνιο. Εμείς ως αυτοδιοικητικοί  αλλά και ως ακρίτες αγωνιούμε. Είναι νωρίς για  να ασκήσει κανείς κριτική. Γίνονται βήματα αλλά  και λάθη. Δεν είναι ώρα να μεμψιμοιρούμε», δηλώνει ο κ. Μηνατσής.
Ο έπαρχος Καρπάθου – Κάσου αναφέρεται και στην προσάραξη του πλοίου Β. Κορνάρος  και στις αγωνιώδεις προσπάθειες που έγιναν για την αποκόλλησή του και την αποβίβαση επιβατών και εμπορευμάτων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας, ο κ.  Μηνατσής δηλώνει πως θα πρέπει επιτέλους τα  ΚΥ και τα νοσοκομεία στα νησιά να στελεχωθούν με ιατρούς.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Μηνατσή, αναλυτικά:
• Έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε με το πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος;
Μέλημά μας ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάθουν κάτι οι 227 επιβάτες. Το πλοίο επιθεωρήθηκε από επιθεωρητές και ιδιώτες δύτες στην εξωτερική πλευρά της γάστρας του. Στη συνέχεια απέπλευσε για τη Ρόδο. Εκεί θα αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν εντοπιστεί και θα επιθεωρηθεί εκ νέου. Αυτές τις ημέρες επικοινώνησα και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιβατηγού Ναυτιλίας και διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Group κ. Μιχάλη Σακκέλη. Με διαβεβαίωσε πως αν το πλοίο δεν συνεχίσει το δρομολόγιό του  τότε η Blue Star  είναι διατεθειμένη να δρομολογήσει προσωρινά δικό της πλοίο στη γραμμή Καρπάθου – Κάσου.
• Αυτή δεν θα ήταν  προσωρινή λύση όμως;
Σας θυμίζω πως το πλοίο «Πρεβέλης» μπορεί να  έχει περάσει από δεξαμενισμό, αλλά  θα δρομολογηθεί μετά το Πάσχα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονταν ένα ανταλλακτικό και επέστρεψε στην Ιταλία.  Θα ήταν μια λύση η δρομολόγηση πλοίου από την Blue Star. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχάλη  Σακκέλη.
• Το πλοίο Πρεβέλης δεν θα  δρομολογηθεί άμεσα  στη γραμμή Καρπάθου- Κάσου. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες;
Υπάρχει σοβαρό θέμα το οποίο  συζητήθηκε  σε σύσκεψη που διεξήχθη  στο Επαρχείο με τη συμμετοχή του βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνου Κονσολα.
Σε εφαρμογή του σχετικού νόμου η Κάρπαθος και η Κάσος δεν  μπορούν να εξυπηρετούνται από σύγχρονα πλοία.Τα  δύο νησιά είναι καταδικασμένα να  έχουν πλοία τρίτης κατηγορίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι Καρπάθιοι  και οι Κασιώτες  δεν είναι πολίτες  τρίτης κατηγορίας. Θέσαμε το  ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου   κ. Δρίτσα και ζητήσαμε  να αλλάξει  το καθεστώς, γιατί δυστυχώς τα πλοία είναι γηρασμένα. Δεν έχουμε κάτι με την εταιρεία στην οποία ανήκει το Β. Κορνάρος. Θα  πρέπει το κράτος να αποφασίσει να επιδοτήσει με επιπλέον κονδύλια τη δική μας γραμμή  για να έχουμε καλύτερα πλοία. Το περιστατικό με το Κορνάρος έγινε αφορμή να ξεχειλίσει το ποτήρι. Ο κόσμος που είχε συγγενείς και παιδιά στο πλοίο πέρασε μεγάλη  αγωνία.
• Παρατηρήθηκε  έλλειψη τροφίμων στην Κάσο;
Η δήμαρχος της Κάσου κ. Τσανάκη  μας δήλωσε πως άρχισαν να εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα εμφιαλωμένα νερά  τόσο στο πλοίο όσο και στην Κάσο. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και εγκρίθηκε η χορήγηση πίστωσης 35.000 ευρώ. Από αυτά τα 20.000 ευρώ δόθηκαν για να αγοραστούν τρόφιμα. Διατέθηκαν και 15.000 ευρώ για τη μεταφορά τους με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στην Κάσο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τρόφιμα  από την τοπική αγορά εξαιτίας της κακοκαιρίας.
• Εχουν καλυφθεί τα  κενά στις δομές υγείας στην Κάσο και στην Κάρπαθο;
Δυστυχώς δεν έχουν καλυφθεί τα κενά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και τα ζούμε.   Η κατάσταση που επικρατεί και  στα δυο νησιά είναι πολύ άσχημη. Έχουν φύγει  από την Κάρπαθο  οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και της Εφορίας. Το Κέντρο Υγείας έχει μείνει με τρεις ήρωες γιατρούς.
Έχουμε περιστατικά σοβαρά που δεν φθάνουν καν  σε κεντρικά νοσοκομεία. Η Περιφέρεια  θα προχωρήσει στην πριμοδότηση των ιατρών. Εμείς ζητήσαμε 60 επικουρικούς γιατρούς για να στελεχώσουν τα  ΚΥ στα δύο νησιά. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Το κράτος θα πρέπει να καταλάβει πως οι ακρίτες- κάτοικοι των δύο νησιών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους  αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης.
• Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των έργων;
Ξεκίνησαν οι εργασίες  για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Δε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ωραίο  κτίριο που θα  μείνει χωρίς προσωπικό. Και  το πολυϊατρείο της Ολύμπου  έχει δύο χρόνια να δει γιατρό. Αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα 600 μόνιμοι κάτοικοι να είναι στο έλεος του Θεού. Έχουμε τραγικά περιστατικά. Στο φράγμα τελειώνει η πρώτη φάση . Στην Κάσο ολοκληρώνεται η κατασκευή του Κέντρου Υγείας. Ευχόμαστε να στελεχωθεί όπως πρέπει. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνει συζήτηση για έργα που έχουμε προτείνει. Ελπίζω με τη θέληση του  κ. Γιώργου Χατζημάρκου να εγκριθούν οι προτάσεις μας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα  όπως η διαπλάτυνση του δρόμου  Απέρι – Σπόα. Υπάρχουν στην οδό κάποια επικίνδυνα σημεία. Ο  δρόμος Σπόα- Ολυμπος  θα εγκαινιαστεί σύντομα.
• Πιστεύετε πως θα εξελιχθεί καλά η   φετινή σεζόν;
Τα μηνύματα είναι καλά γιατί ο δήμος μετείχε σε όλες τις τουριστικές  εκθέσεις.  Υπάρχει ενδιαφέρουν και από αγορές  που δεν έδιναν αφίξεις στο παρελθόν. Προσπαθούμε όμως να έχουμε και Έλληνες τουρίστες. Ζητήσαμε από την  αεροπορική εταιρεία Astra να αυξήσει τα δρομολόγια που συνδέουν την Κάρπαθο με τη Θεσσαλονίκη.  Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θέλουν να έρθουν στα νησιά μας. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όμως λειτουργούν αρνητικά στον εσωτερικό τουρισμό.
• Με αφορμή το περιστατικό με το πλοιό Β. Κορνάρος θα επιδιώξετε συνάντηση  με τον ΥΕΝ;
Είχαμε επικοινωνία με τον κ. Δρίτσα εξαιτίας του περιστατικού με το Β. Κορνάρος. Του θέσαμε κάποια θέματα. Δείχνει να έχει διάθεση να μας ακούσει. Θα επιδιώξουμε να  αλλάξει το καθεστώς για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Καρπάθου και τη Κάσου. Θέλουμε και οι βουλευτές μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
• Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τώρα;
Ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε θέλουμε να πετύχει στο έργο της η νέα κυβέρνηση και να ισορροπήσουν  τα οικονομικά της χώρας. Η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι η καλύτερη και δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Αν δεν υπάρχουν  θετικές εξελίξεις τα περιθώρια θα αρχίσουν  να στενεύουν  από τον Ιούνιο. Θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση.  Εμείς  ως  αυτοδιοικητικοί  αλλά και οι ακρίτες αγωνιούμε. Είναι νωρίς για  να ασκήσει κανείς κριτική. Γίνονται βήματα αλλά  και λάθη. Δεν είναι ώρα να μεμψιμοιρούμε.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr





Διαβάστε Περισσότερα...

Οι στέρνες επανέρχονται στα ελληνικά νησιά

Κατασκευή στέρνας στο Γυμνάσιο Λειψών, χάρη σε ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλες 50 έχουν ήδη κατασκευαστεί από το 2008 έως σήμερα σε δημόσια κτίρια 28 νησιών του Αιγαίου, επιτυγχάνοντας ετήσια εξοικονόμηση 62,4 εκατ. λίτρων νερού.
Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στη Μάνη, στους Παξούς και σε κάθε άνυδρη γωνιά της χώρας, οι στέρνες ήταν κομμάτι της οικιακής οικονομίας. Υπόγειες ή στην επιφάνεια, λιθόκτιστες ή πελεκητές, θεωρούνταν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, αφού εξασφάλιζαν το πιο πολύτιμο αγαθό για το σπίτι ή το χωράφι. Η έλευση των δικτύων ύδρευσης και ακολούθως του τουρισμού τις «εξαφάνισε», χωρίς ωστόσο η ανάγκη για νερό να έχει καλυφθεί. Με πρωτοβουλία ιδιωτικής εταιρείας τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την επανένταξη των υδατοδεξαμενών για την κάλυψη αναγκών σε σχολεία και δημόσιες υποδομές στα νησιά.
Οι στέρνες δεν είναι βέβαια ελληνική «εφεύρεση», αφού απαντούν σε όλες τις μεσογειακές χώρες (και σε κάθε άνυδρη γωνιά του πλανήτη), ούτε εμφανίστηκαν τον τελευταίο αιώνα. «Οπως μας αποκαλύπτει η αρχαιολογική έρευνα, στέρνες υπήρχαν στην Ελλάδα ήδη από τη μινωική εποχή. Στην αρχαία Αθήνα ήταν πολύ διαδεδομένες, παρότι υπήρχαν υδραγωγεία. Μάλιστα, ο Αριστοτέλης έγραψε ότι έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ώστε η πόλη να έχει επάρκεια νερού σε περίπτωση πολέμου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής υδρολογίας και υδραυλικών έργων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

«Οπως ήταν επόμενο, η δημιουργία μοντέρνων συστημάτων ύδρευσης εξαφάνισε σταδιακά τις στέρνες από τα αστικά κέντρα. Στα νησιά, όμως, εκεί όπου δεν φθάνει το δίκτυο ύδρευσης, παραμένουν. Ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένεις: για παράδειγμα στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει μεν έλλειψη νερού, αλλά το έδαφος είναι τέτοιο που δεν συγκρατεί το νερό και έτσι οι στέρνες χρησιμοποιούνται ακόμη για τις ανάγκες των σπιτιών».

Οι στέρνες έφυγαν από πολλές περιοχές, αλλά όχι και το πρόβλημα. «Στην Κύπρο, για παράδειγμα, τοποθετούν στις ταράτσες των σπιτιών δεξαμενές τις οποίες γεμίζουν όταν το δίκτυο έχει πίεση, για να εξυπηρετούνται σε περίπτωση διακοπής», λέει ο κ. Κουτσογιάννης. «Αυτό μας δείχνει ότι η στέρνα ή η δεξαμενή παραμένει μια αειφορική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών σε οικιακό επίπεδο».

Σε 28 νησιά

Από το 2008 μία ιδιωτική εταιρεία (Coca-Cola 3Ε) σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Meditettanean (GWP-Med) ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συλλογής ομβρίων στα νησιά. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που έχει φθάσει σε 28 νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων έχουν εγκατασταθεί ή επισκευαστεί 50 συστήματα συλλογής ομβρίων υδάτων και 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, που επιτυγχάνουν ετήσια εξοικονόμηση 62,4 εκατ. λίτρων νερού. Πέρυσι μέσω της πρωτοβουλίας εγκαταστάθηκαν δύο υπόγειες δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων στο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο των Λειψών, καθώς και στο δημοτικό Αλίντων στη Λέρο, αποκαταστάθηκε το σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων του δημοτικού και νηπιαγωγείου Πλάκας στην Πάτμο, ενώ εγκαταστάθηκε εφεδρική δεξαμενή στο ταχυδιυλιστήριο της λιμνοδεξαμενής της Αστυπάλαιας. Για την υλοποίηση των έργων υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο εταίρους και στις τοπικές Αρχές των νησιών. Ενώ με την έγκριση του υπ. Παιδείας η δημιουργία των υδατοδεξαμενών αξιοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών και προβλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος της ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας, η προβολή βιώσιμων μεθόδων για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας του νερού σε τοπικό επίπεδο και η εκπαίδευση των νέων για τη σωστή διαχείριση του νερού.
Πέρα όμως από τις μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, μήπως θα έπρεπε οι στέρνες να επανενταχθούν στην αρχιτεκτονική των νησιών; «Πιστεύω ότι η δημιουργία μιας μικρής στέρνας θα έπρεπε να επιβάλλεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο σε όλες τις νέες οικοδομές στις άνυδρες περιοχές», λέει ο κ. Κουτσογιάννης. «Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης η κατασκευή τους είναι υποχρεωτική, όχι για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, αλλά για να συγκρατείται το νερό σε μεγάλες βροχοπτώσεις και να μην προκαλούνται πλημμύρες. Το παρελθόν μας μπορεί να μας διδάξει πολλά».

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη Διαβάστε Περισσότερα...

Πρόγραμμα θερινών δρομολογίων OLYMPIC AIR



Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Δηλώσεις καπετάνιου ΒΙΝΤΖΕΝΤZΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ κ. Δημήτριου Λαδά σε Ροδίτικα ΜΜΕ (video)

Διαβάστε Περισσότερα...

Αναχώρηση του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" για τον Πειραιά όπου θα επιδιορθώσει τις βλάβες του


Το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" αναχωρεί σε λίγο, γύρω στις 9 το βράδυ, χωρίς επιβάτες και φορτίο, απο το λιμάνι της Ρόδου, στον Πειραιά μετά την επιθεώρηση που εγινε από τους εμπειρογνώμονες σε Κάσο και Ρόδο. Στη Ρόδο, εφθασε γύρω στις 1 το μεσημέρι και αποβίβασε τους τελευταίους επιβάτες. Στο λιμάνι βρισκόταν ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου Νίκος Αρμπουρνιώτης, ο πράκτορας της εταιρείας στη Ρόδο Γιάννης Τσαγγάρης και ο Παναγιώτης Ντόκος. Μίλησαν με επιβάτες και στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω στο πλοίο. Εκεί συνομίλησαν με τον καπετάνιο του πλοίου Δημήτρη Λάδα ο οποίος περιέγραψε την περιπέτεια που είχαν στη Κάσο. Ως προς τις βλάβες που έχει υποστεί το καράβι και που πρέπει να επιδιορθωθούν, είναι στρεβλώσεις στο πηδάλιο και στη δεξιά προπέλα.

Διαβάστε Περισσότερα...

Καρέ καρέ η πρόσδεση του ΚΟΡΝΑΡΟΣ στο λιμάνι (videos)




Τελικά έδεσε!!!
Posted by George Papageorgiou on Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015


Posted by George Papageorgiou on Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015


ΒΙΝΤΕΟ: Νικολέτα Σοφίλα, Γιώργος Σταύρου Παπαγεωργίου 
Διαβάστε Περισσότερα...

Η επίσημη ανακοινωση του λιμενικού για το ΕΓ/ΟΓ ΒΙΝΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

Αποκολλήθηκε με ιδία μέσα και την συνδρομή του Ε/Γ -Τ/Ρ «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ» Ν.Κ. 02, το Ε/Γ – Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ Ν.ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 06, βραδινές ώρες χθες και κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Φρυ Κάσου.
Από το ανωτέρω πλοίο αποβιβάστηκαν εξήντα τέσσερις (64) επιβάτες, πέντε (05) Ι.Χ.Ε. και εννέα (09) φορτηγά.
Στη συνέχεια, κατόπιν διενέργειας επιθεώρησης από τον Επιθεωρητή του αρμόδιου κλιμακίου Επιθεώρησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιώτη δύτη και σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης μετά από ζημιά του παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα, από την οικεία Λιμενική Αρχή χορηγήθηκε απόπλους στο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να ολοκληρώσει το εγκεκριμένο δρομολόγιο από Κάσο για Πηγάδια – Διαφάνι – Χάλκη - Ρόδο.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου.

ΣΧΟΛΙΟ ΝΕΑ ΚΑΣΟΣ :
'' ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στο Kassos Princess του Γιώργου Μανούσου , στο πλήρωμα του , στα καίκια του Γιώργου Καράγγιωλη και Γιάννη Φιλιππίδη ,τη βάρκα του Βασίλη Βοναπάρτη και σε όλους τους Κασιώτες που ρίσκαραν για να δέσει το πλοίου στο λιμάνι και να πατήσει στεριά ο κόσμος ! Το ρυμουλκό ακόμα έρχεται ...''

ΦΩΤΟ :Σταύρος Εμμ. Μανούσος  
Η ρυμουλκηση του Ε/Γ – Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ από το Ε/Γ -Τ/Ρ «ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ»



Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τέλος στην οδύσσεια των επιβατών του «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Το πλοίο εισήλθε με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού και ξεκίνησε η αποβίβαση των περίπου 80 επιβατών που είχαν προορισμό το συγκεκριμένο νησί.

Αναμένεται να ακολουθήσει τεχνικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές του παρακολουθούντα νηογνώμονα και από ιδιώτες δύτες.
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγα λεπτά η προσπάθεια αποκόλλησης του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» από το λιμενοβραχίονα της Κάσου, εκεί όπου βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "ΡΟΔΙΑΚΗΣ"  εκτιμήθηκε μετά την αυτοψία που έκαναν οι δύτες, ότι το πλοίο μπορεί να αποκολληθεί με ιδία μέσα, κάτι το οποίο πραγματοποίησε με επιτυχία ο καπετάνιος του πλοίου.

Πλέον παραμένει στο λιμάνι της Κάσου, δίνοντας προσωρινό τέλος στην ταλαιπωρία των επιβατών.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο στην "Ροδιακή" ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, τόνισε ότι τρεις τόνοι τρόφιμα τα οποία ζήτησε η Δήμαρχος της Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη, είναι έτοιμα και περιμένουν το "πράσινο φως" από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μεταφερθούν έτσι με ελικόπτερο στο νησί.

Δείτε το video απο την αποβίβαση των επιβατών :



Διαβάστε Περισσότερα...

Συνεχίζεται η «Οδύσσεια» για τους επιβάτες του «Βιτσέντζος Κορνάρος» (+video)


Real.gr Πλοίο από realmedialive




Διαβάστε Περισσότερα...

Μία εικόνα,χίλιες λέξεις!

Μία εικόνα,χίλιες λέξεις!Συμπατριώτες μας με σκάφος μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης πάνω στο πλοίο! Το ΜΠΡΑΒΟ είναι λίγο!

Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Οι τελευταίες εξελίξεις από το ΒΙΝΤΖΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ (+video)


Στα όρια της υπομονής τους έχουν φθάσει οι 227 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος», που προσάραξε το βράδυ της Τετάρτης σε αμμώδη περιοχή κοντά στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του, ενώ στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.

Από την προσάραξη ουδείς τραυματίστηκε, ούτε έχει προκληθεί κάποιο ρήγμα στο πλοίο.

Ωστόσο το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι το ρυμουλκό σκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Μύκονο για να απεγκλωβίσει το πλοίο αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα προς Αστυπάλαια εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και στο Καρπάθιο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το ρυμουλκό θα έφθανε στην Κάσο στις 11 μ.μ., ο προγραμματισμός όμως ανατράπηκε. 

Το απόγευμα κατέστη δυνατό να δεθεί το πλοίο με κάβο, για λόγους ασφαλείας, ενώ με τη νύχτα να ζυγώνει έγινε γνωστό πως αναμένεται η έλευση ενός ελικοπτέρου Super Puma. Παράλληλα εκλήθη μεγαλύτερο ρυμουλκό.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Μήλο - Θήρα - Ανάφη - Ηράκλειο - Σητεία - Κάσο - Κάρπαθο - Διαφάνι - Χάλκη - Ρόδο με επιστροφή.

Αρμόδιοι του Λιμενικού Σώματος, ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των επιβατών, που παρέμεναν στο πλοίο.

Εξαιτίας της αυξημένης έντασης των νοτιοανατολικών ανέμων που επικρατούσαν (οκτώ μποφόρ), το πλοίο παρασύρθηκε και χτύπησε στον προβλήτα και στη συνέχεια «εγκλωβίστηκε» σε μικρή απόσταση από την ακτή πάνω στον κυματοθραύστη του λιμανιού.

Το πλοίο, που ξεκίνησε στις 7 το βράδυ της Τετάρτης από τη Σητεία, επρόκειτο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κάσου, λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Με πληροφορίες από TV KOSMOS , εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Διαβάστε Περισσότερα...

«Ζορίζεται» λόγω καιρού το ρυμουλκό να φτάσει στην Κάσο (βίντεο)

Δεν έχει τέλος η «οδύσσεια» των επιβατών του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» που από την Τετάρτη το βράδυ έχει προσαράξει στην Κάσο με 227 επιβάτες.
 

Ειδικότερα το ρυμουλκό που είχε ξεκινήσει από την Μύκονο, για να βοηθήσει στη διαδικασία αποκόλλησης του και αναμενόταν να φτάσει στην Κάσο μετά τις 10 το βράδυ, ενδεχομένως και κοντά στα μεσάνυχτα, κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Αστυπάλαιας όπου και «έδεσε», καθώς λόγω των δυνατών ανέμων εντάσεως 9 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, δεν είναι να συνεχίσει το ταξίδι του.

Αυτό πρόκειται να γίνει όταν κοπάσει η κακοκαιρία, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί για την ώρα, πότε θα συμβεί.

Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμα από την προσπάθεια του πλοίου να δέσει... κάβους στο λιμάνι:




Πηγή : ΡΟΔΙΑΚΗ

Διαβάστε Περισσότερα...

Προσάραξη πλοίου στο λιμάνι της Κάσου_ασφαλείς οι επιβάτες- αναμένεται ρυμουλκό (φώτο+videos)



...
Posted by Filippos Glitsis on Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015
Φώτο: Βασίλης Διαμαντίδης



Διαβάστε Περισσότερα...

Προσάραξη ΕΓ/ΟΓ Βιντζέντζος Κορνάρος στο προσυνεμο μώλο της Κάσου (συνεχής ενημέρωση)

Στον προβλήτα του Λιμανιού της Κάσου προσέκρουσε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, το οχηματαγωγό πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος" εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με αρμόδιους του Λιμενικού Σώματος, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των επιβατών ή του σκάφους.

Εξαιτίας  της αυξημένης έντασης των ανέμων που επικρατούσε το πλοίο παρασύρθηκε και χτύπησε στον προβλήτα και στη συνέχεια στην "εγκλωβίστηκε"  σε μικρή απόσταση απο την ακτή πάνω στον κυμματοθραύστη του λιμανιού.

Το πλοίο, που ξεκίνησε στις 7 το βράδυ από την Σητεία, επρόκειτο να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κάσου, λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Στο οχηματαγωγό - επιβατηγό σκάφος επιβαίνουν  227 άτομα τα οποία βέβαια αγωνιούν και ταλαιπωρούνται εδώ και πολλές ώρες.


Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Μήλος - Θήρα -Ανάφη - Σητεία- Κάσο και θα συνέχιζε για  Κάρπαθο – Διαφάνι - Χάλκη – Ρόδο και επιστροφή.
Αμέσως ο πλοίαρχος απομακρύνθηκε από το σημείο (σε μικρή απόσταση από το λιμάνι) ενώ το τοπικό λιμεναρχείο έδωσε εντολή σε αλιευτικά που βρίσκονταν στην περιοχή να το προσεγγίσουν για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας.

Η προσπάθεια ασφαλούς πρόσδεσης στο λιμάνι της Κάσου αναμένεται να επιτραπεί εφόσον κοπάσουν οι άνεμοι και καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το σημείο.

Για το θέμα ενημερώθηκε άμεσα, ο περιφερειακός Λιμενάρχης κ. Γιάννης Αργυρίου καθώς επίσης και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στις 11 παρά 10 έσβησαν για δύο περίπου λεπτά, τα φώτα του πλοίου, σύμφωνα με όσα ανέφεραν μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ κάτοικοι του νησιού  οι οποίο βρίσκονται στο λιμάνι και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της επιχείρησης.

Ήδη ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ έχει δώσει εντολή να σπεύσει στην περιοχή ειδικό ρυμουκλό σκάφος.

Η κατάσταση πάντως μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, είναι ελεγχόμενη.

Ενημέρωση 08:00

Παρά τις προσπάθειες από δύο αλιευτικά για αποκόλληση του πλοίου, αυτή δεν κατέστη δυνατή και αναμένεται εντός της ημέρας ρυμουλκό από τη Μύκονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι ή μετά τις 5 το απόγευμα αναμένεται να φτάσει ρυμουλκό για να το αποκολλήσει. Στην συνέχεια το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι, όπου θα περάσει από έλεγχο



Πηγή: Ροδιακή,Έθνος,Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων

Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αναφορά στην ηρωική Κάσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η επέτειος του 1821 αποτελεί ταυτόχρονα, προσκύνημα όλων των Ελλήνων προς τους ηρωικούς προγόνους μας και σε όλους όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ηγέτες όπως οι επιφανείς ήρωες του ’21 αλλά και οι αμέτρητοι άλλοι αφανείς ήρωες που πάλεψαν με το σώμα και την ψυχή για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τυραννικό ζυγό και ασιατικό σκοταδισμό. Οι αγωνιστές του σηκωμού του γένους, έδωσαν ξανά στην Ελλάδα, στο λίκνο αυτό του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού, στην γενέτειρα της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της δημοκρατίας, της πολιτικής, της στρατηγικής του «αμύνεσθαι περί πάτρις» και κάθε μορφής ανθρώπινου μεγαλείου, Ελευθερία και αυτοδιάθεση. Αυτές τις μέρες η σκέψη μας στρέφεται ιδιαίτερα στους νησιώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, «υπέρ πίστεως και πατρίδος».
Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στη μικρή και ταυτόχρονα μεγάλη, Κάσο της Δωδεκανήσου. Η Κάσος συνεισέφερε στην επανάσταση του 1821 δίνοντας πλοία από το στόλο της, που βοήθησε πολύ την Επανάσταση σε Αιγαίο και Κρήτη εφοδιάζοντας τους επαναστάτες και κανονιοβολώντας τα τουρκικά οχυρά. Λόγω αυτής της δράσης το 1824 επιτέθηκε κατά του νησιού ο Αιγυπτιακός στόλος.
Έγιναν λυσσαλέες μάχες που έμειναν στην ιστορία ως η μάχη και η σφαγή της Κάσου.
Με την αναφορά αυτή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τιμά τους αγώνες των ηρώων από τα νησιά μας που πέρασαν στο πάνθεον του Ελληνικού Έθνους.
Με το χαιρετισμό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, αναφέρθηκε στην επέτειο του 1821 και στη συνέχεια επισκέφτηκε πολλά σχολεία στο νησί της Ρόδου όπου παρακολούθησε τις σχολικές εορτές που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που κοπίασαν και τίμησαν την Εθνική επέτειο.

Διαβάστε Περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Εορτασμού επετείου 25ης Μαρτίου στη Κάσο


Διαβάστε Περισσότερα...

Οι γιατροί φθάνουν με φουσκωτό στα νησιά του Αιγαίου



Μία ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και ειδικότητες (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, υπάλληλοι, βιοτέχνες) ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν και εφέτος πλώρη για τα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

Η προσφορά βοήθειας σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που αποτελεί τον πυρήνα της νέας αστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης με το όνομα «+ Πλεύση» (συν Πλεύση) συνεχίζεται και εφέτος. Οπως έγινε γνωστό ο διάπλους του Αιγαίου με φουσκωτά σκάφη θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 23/4-3/5/2015.

Η μεγάλη ομάδα των γιατρών και των ανθρώπων της οργάνωσης «+ Πλεύση» θα πλεύσει με φουσκωτά σκάφη από το Λαύριο στα νησιά Κίμωλο, Φολέγανδρο, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κάσο, Γαύδο και Αντικύθηρα και θα διενεργήσουν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους, θα γίνουν ομιλίες και παρουσιάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων παρουσιάσεων του προγράμματος διακοπής του καπνίσματος), πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα προσφερθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό υλικό και θα εγκαινιασθούν έργα υποδομής που θα έχουν κατασκευάσει με τη βοήθεια
χορηγών αλλά και δικών μας οικονομικών συνεισφορών.

Μεταξύ άλλων έργων, στο Αρβανιτοχώρι Κάσου θα εγκατασταθεί αυτόνομο σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού ενώ στη Γαύδο, θα εγκαινιάσουν αφαλατωτή με τον οποίο θα υδροδοτηθεί το νησί με πόσιμο νερό βελτιώνοντας τα μέγιστα τις συνθήκες διαβίωσης σ΄αυτό το απομακρυσμένο νησί μας.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που τα περισσότερα μέλη της + Πλεύσης το κάνουν εδώ και 20 χρόνια, συμμετέχοντας σε μια άλλη ομάδα, έχουν την ίδια διάθεση, το ίδιο πάθος και τον ίδιο σκοπό: αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιών και συμβάλουν στην επίλυσή τους με δράσεις ανθρωπιστικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές.

Το ΒΗΜΑ

Διαβάστε Περισσότερα...