Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ?

ΣΗΜΕΡΑ  22/10/12 : ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ –ΛΥΚΕΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ  ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ  ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ  ΠΟΥ  ΘΑ  ΔΙΔΑΞΟΥΝ  ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  .
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ  ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1940 ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ  ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΧΑΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΥΨΗΛΟ.
 ΣΑΦΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ .
72 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940:
2012 . ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΑΛΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.......
                                                                            ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
                                                                       ΣΥΜΣΕΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ.
Διαβάστε Περισσότερα...

Κατάληψη στο Γυμνάσιο Κάσου και στο Δημαρχείο από τους μαθητές ,λόγω έλλειψης καθηγητών (video)


Υπο κατάληψη είναι και  το δημαρχείο της Κάσου απο γονείς και μαθητές που διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθηγητών. Να σημειωθεί οτι στο λύκειο υπηρετεί ένας μόνο φιλόλογος. Χθες οι μαθητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των σχολείων τους και σήμερα εκαναν κατάληψη στο δημαρχείο και δεν επιτρέπουν σε κανένα να μπει μέσα. Διαβάστε Περισσότερα...

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρίες για τις συγκοινωνίες!


Στα ''ύψη'' οι τιμές των αεροπορικών εισητηρίων-Χωρίς ανταπόκριση το Αθήνα-Κάσος


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

(Απο)σύνδεση νησιών της Δωδεκανήσου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Κάθε χρόνο, δυο φορές, μια περί τα τέλη Οκτώβρη και μια περί τα τέλη Μάρτη, είμαστε αναγκασμένοι να μαζέψουμε όλα τα κακώς προγραμματισμένα που αφορούν στη σύνδεση των νησιών μας, τόσο την ακτοπλοϊκή, όσο και την αεροπορική και να προσπαθούμε απεγνωσμένα να προκαλέσουμε τη μερική έστω διόρθωση αυτών. Πιστοί λοιπόν σε αυτό το άχαρο «ραντεβού», σας παραθέτουμε όσα προβλήματα καταγράψαμε μέχρι σήμερα, που αφορούν χρονικά, στη χειμερινή, δηλαδή στη δυσκολότερη, από κάθε άποψη, περίοδο, για τα νησιά μας.
Πρώτα, αναφερόμαστε στα σοβαρότατα προβλήματα της αεροπορικής σύνδεσης.
Το διαχρονικό, σοβαρότατο και άλυτο πρόβλημα της αεροπορικής σύνδεσης είναι το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, το οποίο σημειωτέον, ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ! Το εύλογο ερώτημά μας είναι, εάν δεν επιδοτείτο το εισιτήριο, πόσο θα πλήρωνε ένας επιβάτης για να πάει στη Κάλυμνο, στην Αστυπάλαια, στο Καστελλόριζο ή στην Κάσο;
Εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η ανταπόκριση των πτήσεων ΑΘΗΝΑ – ΡΟΔΟΣ – (ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΑΣΟΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ) που κάθε χρόνο είναι «λειψή», με παραλλαγές ! Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να ανατρέξει στην αντίστοιχη περσινή επιστολή διαμαρτυρίας, επιλέγοντας στην φετινή επιστολή να περιοριστούμε στα νέα «κακώς κείμενα». Συγκεκριμένα, φέτος, το πρόβλημα «υπεραπλουστεύτηκε», αφού καμία εταιρεία (Ολυμπιακή – ΑΕGEAN) δεν έχει προγραμματίσει πτήση για Ρόδο πριν από την 09.00, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού για επιβάτη της πτήσης 034, με προορισμό Κάρπαθο και Κάσο. Επιπρόσθετα, η πτήση Ρόδου – Καστελλορίζου εκτελείται την 12.50, ενώ έχει χιλιοκαταγραφεί, ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες, υπάρχουν συχνά αέρια ρεύματα στην περιοχή του Καστελλορίζου, που καθιστούν την αεροπορική σύνδεση απαγορευτική!
Τα προβλήματα δυστυχώς της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, δεν μας κουράζουν, να τα καταγράψουμε, αφού παραμένουν σταθερά, διαχρονικά και καθοριστικά για την όποια μοίρα της ζωής των κατοίκων των νησιών μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε – επαναλαμβάνουμε:
α. Τα ατελείωτα «σήριαλ» των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές, σε συνδυασμό με τις εμφανιζόμενες οικονομικές ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών και τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τις εν λόγω εταιρείες.
β. Την υποχρέωση της Πολιτείας για καθιέρωση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, μεταξύ των πολιτών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με την ευθύνη λοιπόν της εκπροσώπησης του μεγαλύτερου μέρους της Δωδεκανησιακής παροικίας στην Αττική, η Ομοσπονδία μας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να αναλάβουν τις αναλογούσες ενέργειες, κατά περίπτωση.
Πειραιάς, 22 Οκτωβρίου 2012
Το Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ΄ Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης
Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ΄ Αιγαίου κ. Κώστας Μουσουρούλης.
Η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
οι βουλευτές του Νομού
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Ολυμπιακή
AEGEAN
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου
οι Δήμαρχοι των Νησιών
τα Διοικητικά Συμβούλια των Παροικιακών Φορέων Αττικής - ΜΜΕ



Διαβάστε Περισσότερα...

Διαμαρτυρία για την έλλειψη καθηγητών στα σχολεία της Κάσου

Προς : Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υπόψη Υπουργού) 
 Βουλευτές Δωδεκανήσου (κ. Υψηλάντη , Κόνσολάς , Γάκης , Κρεμαστινός , Ιατρίδου ) Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 
 Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
 ΜΜΕ 
 Δήμος Κάσου 




 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ  Λ.Τ. ΚΑΣΟΥ

 Είμαστε ένα μικρό σχολείο του Ν.Α. Αιγαίου, στο ακριτικό νησί της Κάσου. Επί σειρά ετών, παλεύουμε με τα προβλήματα μας, την κακή κτιριακή υποδομή, την ελλιπή οικονομική στήριξη και την στελέχωση με εκπαιδευτικούς, η οποία κάθε χρόνο γίνεται καθυστερημένα και ποτέ δεν καλύπτει όλες τις προβλεπόμενες θέσεις.
Φέτος, το πρόβλημα της στελέχωσης ξεπέρασε κάθε όρια. Βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, και από τους τέσσερις φιλόλογους που έπρεπε να διδάσκουν στο σχολείο μας, έχει προσληφθεί μόνο μία αναπληρώτρια - καθηγήτρια, μετά από δική της επιλογή…
 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μαθητές της 3ης τάξης, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, να μην διδάσκονται Λατινικά, Νεοελληνική Γλώσσα, ΑΟΘ και ΑΟΔΕ, αλλά και οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων να μην διδάσκονται τα περισσότερα φιλολογικά μαθήματα. Συγκεντρωτικά, από τα σχολεία του νησιού φέτος, δεν έχουν διοριστεί τρεις φιλόλογοι, ένας οικονομολόγος και ένας καθηγητής αγγλικών, με άμεση συνέπεια στο Δημοτικό σχολείο να μην διδάσκονται Αγγλικά.
 Με δεδομένη την φετινή «πολιτική» διορισμών μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών, προδικάζεται μια απαράδεκτη εξέλιξη και για την επόμενη χρονιά, με παντελή έλλειψη φιλολόγων και μαθηματικών δεν θα υπάρχει ούτε φιλόλογος ούτε μαθηματικός στο γυμνάσιο. Στα παραπάνω αναφερόμενα, εάν αναλογιστεί κανείς την κακή κατάσταση των οικονομικών του γυμνασίου μας, σε συνδυασμό με την επιεικώς μέτρια κτιριακή υποδομή, τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για τη στοιχειώδη καθημερινή λειτουργία του σχολείου, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές μας για την επίλυσή τους. Σε καμία όμως περίπτωση, τόσο οι καθηγητές, όσο και οι γονείς των μαθητών δεν θα σταματήσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για τη μόρφωση των παιδιών μας. 

Το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία έμπρακτα «γυρνάει την πλάτη» στην μόρφωση των παιδιών των ακριτών, επιλέγοντας να δίνει χρήματα στους ¨δανειστές¨, δεν μας πτοεί, αλλά αντίθετα μας συσπειρώνει να διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας, για ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για τα παιδιά μας, σε ασφαλή κτίρια, με το προβλεπόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.

 Η Δ/τρια του Γυμνασίου – Λυκείου Κάσου
 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου 
 Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου
 Ο Πρόεδρος του 15 μελούς Μαθητών Γυμνασίου και Λ.Τ Κάσου Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Άυριο Kυριακή 21/10 ώρα 13.00μμ η Kάσος ξανά στην EΤ1! στο "Αλατι της γης"

"Κασιώτικο γλέντι: Οικογένεια Περσελή – Τρεις Γενιές Λαϊκών μουσικών" Αυτή την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 13:00-15:00 σε επανάληψη στην ΕΤ1 Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1

            «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι στα Δωδεκάνησα, στην ακριτική Κάσο. Με 1000 κατοίκους να φυλάνε Θερμοπύλες στο Νότιο Αιγαίο και χιλιάδες άλλους Κασιώτες ξενιτεμένους με τη σκέψη πάντοτε στο νησί τους… 

          Η Κάσος είναι μικρή σε έκταση (μόλις 60 τετρ. χιλιόμετρα) αλλά πλούσια σε μουσική παράδοση με 60 (!) διαφορετικούς σκοπούς και …άπειρα αυτοσχέδια δίστιχα-μαντινάδες, που ταιριάζουν οι κάτοικοι για κάθε περίσταση. Στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Κρήτη και Μικρά Ασία, Κυκλάδες και Κύπρο, συνταιριάζει στοιχεία απ’ αυτές τις περιοχές σε ένα ξεχωριστό τοπικό ιδίωμα, σε μια δυναμική και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση. Οι σκοποί και η τεχνική του τραγουδιού έχουν έντονα βυζαντινά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η παλιά λύρα, με την ιδιαίτερη τεχνική παιξίματος και το παραδοσιακό δοξάρι με τα κουδουνάκια που συναντάμε πλέον σε ελάχιστες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. 
             Επίκεντρο και θεματοφύλακας της μουσικής του νησιού είναι η οικογένεια των Περσελήδων, που συμμετέχει στην εκπομπή με τρεις γενιές λαϊκών οργανοπαικτών: τον 86χρονο Ηλία-Λιο Περσελή με τη λύρα του, τον γιό του Δημήτρη (λυράρη και τραγουδιστή) και τους εγγονούς Σάββα (λύρα και τραγούδι), Γιώργη (τραγούδι και λαγούτο) και Θεοδόση Περσελή (λαγούτο). Στην παρέα και ο Αντώνης Καραγιαννάκης, με το λαγούτο και το τραγούδι του, εκπροσωπεί την άλλη μουσική οικογένεια του νησιού. Ενώ ο μικρός Ανδριανός Χασαπλαδάκης, με τη λύρα και το τραγούδι, έρχεται να προστεθεί ως τέταρτη γενιά στην αλυσίδα της κασιώτικης μουσικής παράδοσης. Στο γλέντι συμμετέχει και μια μεγάλη ομάδα Κασιωτών, με τα τραγούδια και τον κύκλο του χορού όπου κυριαρχεί η ιδιότυπη σούστα (σε τέσσερεις διαφορετικές παραλλαγές) και ο «ζερβός» χορός.  
       Ο συγγραφέας Μανώλης Μαυρολέων επισημαίνει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Κάσου και αφηγείται παλιές ιστορίες για τους μουσικούς σκοπούς και τη λύρα, ο συγγραφέας Μιχάλης Σκουλιός μιλά για τη ναυτική παράδοση και τους απόδημους, ενώ ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστροπαύλος αναφέρεται στη λειτουργία των μαντινάδων ως μέσο επικοινωνίας και σύμβολο ταυτότητας των Κασιωτών. Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική γαστρονομία, μέσα από φαγητά, γλυκά, τυροκομικά προϊόντα και ποτά που ετοίμασαν οι τρεις σύλλογοι του νησιού. Ένα ξεχωριστό «Αλάτι της Γης», με τη δύναμη και τη γοητεία της κασιώτικης μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με την εμπειρία του τοπικού λαϊκού γλεντιού και την υπόσχεση για αντάμωμα στα καλοκαιρινά πανηγύρια!

 Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Παραγωγή: GV Productions
Διαβάστε Περισσότερα...

Κινηματογραφική προβολή του Θεατρικού έργου ''Η ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ''

Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Υποτροφίες από το ''ΙΔΡΥΜΑ ΡΕΘΥΜΝΗ'' σε παιδιά ναυτικών της Κάσου


Διαβάστε Περισσότερα...

Ψηφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ, Καρπάθου

Σήμερα Πέμπτη 18/10/2012 και ώρα 17:00 στα Πηγάδια Καρπάθου συνήλθαμε ως ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ ΚΑΡΠΑΘΟΥ και των άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών, οι παρακάτω:
 Δήμαρχος Καρπάθου κος Χανιώτης Μιχαήλ ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβούλιου
 Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου Ασπράς Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κάσου Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Καρπάθου Χατζηγεωργίου Ιωάννης
 Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Καρπάθου Κορδάμπαλος Δημήτριος
 Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καρπάθου Αλεξίου Ηλίας
 Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Πορτοκάλης Εμμανουήλ
 Εκπρόσωπος Λογιστών Ζαμαλής Ιωάννης
 Πρόεδρος Κ.Τ.Ε.Λ. Καρπάθου Βασιλαράκης Εμμανουήλ
 Συμβολαιογράφος Καρπάθου - Κάσου Ζωή Μ. Ρουσάκη
 Πρόεδρος μόνιμης Επιτροπής ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΤΕΕ Μπερτζουάνης Νικόλαος
 Πρόεδρος Ηλεκτρολόγων Καρπάθου Πακάκης Ηλίας
 Εκπρόσωπος Συλλόγου Ξενοδόχων ΑΜΜΟΟΠΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Σακελλάκης Ευάγγελος
 Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Καρπάθου Μαργέτης Γεώργιος
 +ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΚΑΣΟΥ ΠΑΤΗΡ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

 Θεωρούμε την κίνηση αυτή ως πλήρη υποβάθμιση των ακριτικών νησιών μας και ανασταλτικό παράγοντα στην συνεχή αναπτυξιακή και πληθυσμιακή πορεία μας, σε μια εποχή που η εξυπηρέτηση των ακριτών κατοίκων έχει αναδειχθεί και αναδεικνύεται ως μείζονος σημασίας.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ: ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της Δ.Ο.Υ ΚΑΡΠΑΘΟΥ και λοιπών Δημοσίων Υπηρεσιών λόγω της απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης των ακριτικών νησιών Καρπάθου και Κάσου που εξυπηρετούν, και του απαιτούμενου υψηλού κόστους και χρόνου μετακίνησης του πληθυσμού τους στην φερόμενη ως Δ.Ο.Υ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Δ.Ο.Υ ΡΟΔΟΥ). 

 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος πολίτης Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο των Ακριτικών Νησιών μας Καρπάθου και Κάσου, να εξυπηρετείται πλήρως από όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες – Αρχές που υφίστανται στο νησί μας . 

 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!!! 

ΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ
 Δήμαρχος Καρπάθου κος Χανιώτης Μιχαήλ ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβούλιου
 Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου Ασπράς Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κάσου Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Καρπάθου Χατζηγεωργίου Ιωάννης
 Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Καρπάθου Κορδάμπαλος Δημήτριος
 Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καρπάθου Αλεξίου Ηλίας 
Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Πορτοκάλης Εμμανουήλ
 Εκπρόσωπος Λογιστών Ζαμαλής Ιωάννης

 Πρόεδρος Κ.Τ.Ε.Λ. Καρπάθου Βασιλαράκης Εμμανουήλ 
Συμβολαιογράφος Καρπάθου - Κάσου Ζωή Μ. Ρουσάκη
 Πρόεδρος μόνιμης Επιτροπής ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΤΕΕ Μπερτζουάνης Νικόλαος
 Πρόεδρος Ηλεκτρολόγων Καρπάθου Πακάκης Ηλίας 
Εκπρόσωπος Συλλόγου Ξενοδόχων ΑΜΜΟΟΠΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Σακελλάκης Ευάγγελος
 Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Καρπάθου Μαργέτης Γεώργιος
+ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΚΑΣΟΥ ΠΑΤΗΡ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Πηγή: inkarpathos.com Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το εθελοντικό κοινωνικό ιατρείο επισκέπτεται τη Κάσο

Διαβάστε Περισσότερα...

Χορήγηση τριών (3) αδειών άσκησης υπαίθριου – στάσιμου εμπορίου από το Δήμο Κάσου

                                                                                              
                                                                                    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ           ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ \
Κάσος 15/10/2012
 ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ 
Αριθ. Πρωτ: 3050.- 
Ταχ. Δ/νση: Κάσος 85800
 Πληροφορίες: Βασίλειος Γ. Βιντιάδης 
Τηλέφωνο : 22450- 41277 
Τelefax : 22450-41442

                                                              ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 
Ο Δήμαρχος Κάσου έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν. 2323/95 όπως ισχύει και έχει τροποποιηθεί με το Ν.3190/03, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.3377/05 και συμπληρώθηκε με την παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 3734/2009 και την παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 3769/2009 (ΦΕΚ 105/01,07,2009 τεύχος Α΄), του Π.Δ/τος 254/05, της Κ1-164 (ΦΕΚ 275 Β΄/22-2-2011 και του Ν. 1080/1980. 2.Τις διατάξεις των παρ. 5 έως 8 του άρθρου 1 του Ν.2323/95. 3. Την υπ' αριθμ. 83/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου, που κρίθηκε νόμιμη με το υπ' αριθμ. πρ. 2666/21-9-2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού Ν. Αιγαίου, Τμήμα Διοίκησης Ν. Δωδεκανήσου και που αφορά τον καθορισμό τύπου αδειών, αριθμού υπαίθριου – στάσιμου εμπορίου, καθορισμό δικαιούχων και σειρά προτίμησης Γ ν ω σ τ ο π ο ι ο ύ μ ε Την χορήγηση τριών (3) αδειών άσκησης υπαίθριου – στάσιμου εμπορίου στις περιοχές ΑΜΜΟΥΑ, ΧΕΛΑΤΡΟΣ και ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5 X5. Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους. β) Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών - συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος (κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994). Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση σχετικών βεβαιώσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών (Δήμων - Κοινοτήτων) ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων. (άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β') γ) Η άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς. (άρθρο 7 παρ.1 ΠΔ 254/05) Σειρά προτεραιότητας μεταξύ των δικαιούχων: Οι διαθέσιμες, ανά κατηγορία άδειες χορηγούνται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ανέργους και δικαιούχους άσκησης των εν λόγω δραστηριοτήτων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.3844/2010 (Α'63). Αν ο αριθμός των αιτούντων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων αδειών, εφαρμόζεται το άρθρο 13 του Page 2 ν.3844/2010. Από τις χορηγούμενες σε ανέργους άδειες ικανοποιούνται, κατά σειρά προτεραιότητας, τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών: α. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί, β. μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα, γ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν.1370/1944 (Α' 82), δ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα, ε. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, στ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλλινοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο, ζ. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) Έλληνες τσιγγάνοι ΡΟΜ που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, η. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση, η οποία διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο, κατά περίπτωση. Κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και έχουν προτεραιότητα, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων. Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Όλες οι κληρώσεις διενεργούνται δημοσίως, την ίδια ημέρα. Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται μόνο με την τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου αυτής, κατά το επόμενο έτος. Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια. Οι δικαιούχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου των περιπτώσεων (α), (γ), (δ) και (ε), εξαιρούνται από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάτοχος της άδειας. Επίσης, από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης, εξαιρούνται οι κάτοχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου των οποίων η άδεια πρόκειται να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ. 254/ 2005 (ΦΕΚ 307 Α΄). (άρθρο 1 παρ.9 Ν.2323/1995 όπως είχε τροποποιηθεί με το Ν.3190/03, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν.3377/05.) και συμπληρώθηκε με την παρ 2 του άρθρου 42 του Ν. 3734/09 και την παρ.1 του άρθρου 17 του Ν. 3769/2009 (ΦΕΚ 105/01.07.2009 τεύχος Α΄) και τροποποιήθηκε εκ νέου με την παρ.2 του άρθρου 14 του Ν.4038/12) . Οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση άδειας υπαίθριου-στάσιμου εμπορίου, θα πρέπει να είναι δημότες ή μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Κάσου. Τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρωτοκολλημένη, πρέπει να καταθέσουν στο Γραφείο Προσωπικού του Δήμου Κάσου , μέσα σε προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της δημοσίευσης της γνωστοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22450 41277 Βασίλειος Βιντιάδης. Ο Αντιδήμαρχος Κάσου Γεώργιος Εμμ. Κουριαντάκης
Διαβάστε Περισσότερα...

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Κλείνουν και τη Δ.Ο.Υ. Καρπάθου;

Με ανακοίνωσή τους, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, καταγγέλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις ΔΟY ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ – ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ Δ.Ο.Υ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΛΕΡΟΥ – ΚΑΡΠΑΘΟΥ 
1) ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ Με σημερινή του ανακοίνωση (12/10/2012) ο Υπουργός Οικονομικών - κατόπιν υπόδειξης προφανώς της τρόικας - αποφάσισε: 
 • Δεκάδες εργαζόμενοι στις εφορίες της Δωδεκανήσου να βρεθούν στο δρόμο, εξαναγκαζόμενοι σε παραίτηση, αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ζωές τους και τις οικογένειές τους σε άλλο νησί. 
 • Εκατοντάδες λογιστές να χάσουν το αντικείμενο της εργασίας τους και να ψάχνουν άλλο επάγγελμα.
 • Να αρχίζουν να ερημώνουν τα ακριτικά νησιά (προφανώς η τρόικα δεν εννοούσε μόνο όσα έχουν κάτω από 150 κατοίκους). 
 • 38.000 φυσικά πρόσωπα-ακρίτες και χιλιάδες επιχειρήσεις να επωμιστούν τεράστιο κόστος σε μετακινήσεις (σε χρήμα και εργατοώρες) για να εξυπηρετηθούν για τα στοιχειώδη (πχ για να πάρουν μία βεβαίωση ή ένα αντίγραφο της δήλωσής τους). Το κόστος αυτό δεν συγκρίνεται και είναι σαφώς πολλαπλάσιο από το κέρδος του κράτους από τα ενοίκια των κτιρίων των εφοριών που καταργούνται. • Tα νησιά να μείνουν χωρίς φορολογικό έλεγχο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προφανώς για να κατευνάσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο κ. Υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία «φορο-κεπ» σε χώρους των Δήμων, τα οποία όμως θα στελεχωθούν από 1 έως 4 υπαλλήλους, και θα δίνουν απλώς συμβουλές. Και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, τι θα απογίνουν; 

 2) ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ Φυσικά και πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα! Πρώτα όμως: Να εκσυγχρονιστούν οι εφορίες! Το απαρχαιωμένο TAXIS έχει φάει τα ψωμιά του και ανήκει σε άλλες εποχές!!! Να γίνουν όλες οι συναλλαγές με τις εφορίες ηλεκτρονικές, μέσω διαδικτύου. Να γίνονται όλες οι πληρωμές μέσω τραπεζών, με ειδοποιητήρια που θα εκτυπώνει ο φορολογούμενος μέσω του taxisnet. Να μην χρειάζεται ο φορολογούμενος να επισκεφθεί τη Δ.Ο.Υ. αφού θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του είτε από το σπίτι του είτε μέσω Ιντερνετ. Να αξιοποιηθούν οι εφοριακοί που θα περισσέψουν στην πραγματική δουλειά τους που είναι ο φορολογικός έλεγχος και το κυνήγι της φοροδιαφυγής!!! Αρχίζοντας από το ξήλωμα των εφοριών, και μην κάνοντας τίποτα από τα παραπάνω, το Υπουργείο δείχνει τις προθέσεις του που δεν είναι άλλες από το να εκχωρήσει τον φορολογικό έλεγχο στους ιδιώτες. Οι ίδιες δηλαδή οι επιχειρήσεις θα ελέγχουν τους εαυτούς τους αν φοροδιαφεύγουν!!!
 3) ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μετά από όλα αυτά, πιστεύει κανείς ότι με τις κινήσεις αυτές θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους; Αντί να ενισχυθεί ο ρόλος των εφοριακών και να αφοσιωθούν στον έλεγχο των κάθε λογής «λιστών-φοροφυγάδων» που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, οδηγούνται σε μαζικές παραιτήσεις από το δημόσιο, προς μεγάλη χαρά όσων έβγαλαν το «μαύρο χρήμα» από τη χώρα !!! Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Οι συνήθεις ύποπτοι: οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι γριούλες που παίρνουν τη σύνταξη του ΟΓΑ, οι καρκινοπαθείς.... 
 ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ; ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΛΕΡΟΥ-ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ! ΟΤΑΝ ΕΡΗΜΩΣΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΘΑ ΧΑΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ !

Διαβάστε Περισσότερα...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ : Η Ανοιχτή Αγκαλιά ξανά στη Κάσο

Με μαντινάδες μας καλωσόρισαν, με μαντινάδες μας ξεπροβόδισαν. 7η εκστρατεία 11-16/9/2012
Πρώτος σταθμός η Κάσος. Σε αυτό το μικρό νησάκι που φαντάζει σα μια μικρή κουκίδα στο χάρτη, στην εσχατιά της εσχατιάς, που όσο μικρό κι αν είναι, είναι ξεχωριστό, γιατί αυτοί που το κατοικούν έχουν μεγάλη καρδιά. Αγαπούν το νησί τους και τιμούν αυτούς που δεν τους ξεχνούν. Η ομάδα των Γιατρών και Νοσηλευτών ξεκινά αμέσως. Ο κόσμος καταφθάνει στο Πολυδύναμο Ιατρείο για να εξεταστεί από όλες σχεδόν τις ειδικότητες των γιατρών, το ίδιο και τα παιδιά στα σχολεία, τα συνοδεύουν οι γονείς για να λάβουν οδηγίες από την ομάδα των παιδιάτρων. Η προσέλευση του κόσμου ξεπερνά τις προσδοκίες μας, ενώ ο παιδικός πληθυσμός εξετάζεται στο σύνολό του. Όλο το νησί στο πόδι, όλοι κοντά μας, ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου ιατρείου, οι δάσκαλοι, εκπρόσωποι του δήμου, ο Σύλλογος νέων και οι σύλλογοι γονέων από τη Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι και την Παναγία. Όλοι ήταν παρόντες και τους ευχαριστούμε. Επόμενος προορισμός το Καστελόριζο. Εκεί ήταν σύντομη η παρουσία μας, εξετάσθηκαν τα παιδιά στο σχολείο και οι ενήλικες στο ιατρείο. Βάζουμε πλώρη για την επιστροφή, με απολογισμό 1081 ιατρικές πράξεις, 119 βιοχημικές εξετάσεις και εμβολιασμό 50 παιδιών. Επίσης γίναμε αποδέκτες κοινών προβληματισμών, καταγράψαμε τις ανάγκες και αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα που υπάρχουν, σε κάποια μπορούμε να βοηθήσουμε και σε κάποια δώσαμε λύσεις. Ο υψηλός αριθμός των ιατρικών πράξεων καταδεικνύει την ανάγκη των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας για την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων. Όλη η ομάδα εργάσθηκε όπως πάντα με συνοχή, ευσυνειδησία και σεβασμό στον άνθρωπο. Διαβάστε Περισσότερα...

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κάσος. Η μικρή πατρίδα της καρδιάς μου!

 Συντάχθηκε απο τον/την Ιωσήφ Παπαδόπουλος Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2012 14:15 Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Πάει καιρός από τότε που πήγα για τελευταία φορά στην Κάσο με φουσκωτό. Πού να βρεθεί άλλωστε σκάφος μ' αυτή την κρίση; Αλλά και αν ακόμη υποθέσουμε ότι κάποιος μου δάνειζε ένα "αξιοπρεπές" φουσκωτό για να φορτώσω το μεσόκοπο πια κορμί μου, πού να βρεθούν τα χρήματα για να αγοράσω μερικές εκατοντάδες λίτρα βενζίνης προκειμένου να διασχίσω το Αιγαίο, αποπλέοντας από κάποια ακτή της Αττικής, και να καταλήξω στην Κάσο; Την ανάγκη φιλοτιμία λοιπόν ποιούμενοι, αναγκαστήκαμε τα τελευταία χρόνια να ταξιδεύουμε με το πλοίο της άγονης. Δέκα τέσσερις ώρες η κοντινή διαδρομή, μέσω Σαντορίνης και Ανάφης, πάνω από είκοσι μία ώρες μέσω Μήλου, Σαντορίνης, Ηρακλείου και Σητείας. Ασπρίζουν τα μαλλιά μας μέχρι να αντικρύσουμε τ' Αρμάθια και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Αμμούα! Μελαγχολώ όταν αναπολώ εκείνα τα ταξίδια των οκτώ ωρών με το φουσκωτό, παρέα με τα δελφίνια και τους γλάρους... Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ  Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ενημέρωση από πρώην Επαρχείο Καρπάθου -Κάσου

Συναντήσεις-Συνεργασία του Ε.Π.Σ. Καρπάθου-Κάσου με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου 

 Με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο είχε δύο φορές συνεργασία ο Ε.Π.Σ. της Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος.
 Κατά τη συνάντηση που έγινε στη Ρόδο, εξετάστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τα νησιά Κάρπαθο και Κάσο, όπως ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης του οδικού άξονα Σπόα-Όλυμπος, η συντήρηση των οδικών δικτύων Κάσου και Καρπάθου, η κατασκευή του σφαγείου της Κάσου καθώς επίσης και η προμήθεια του εξοπλισμού/μηχανισμού για τον καθαρισμό του νερού ύδρευσης των δύο νησιών. 
Κατά τις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε η διάθεση από τη περιφερειακή αρχή να επισπευτούν οι διαδικασίες υλοποίησης των παραπάνω ενεργειών, δράσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Στη δεύτερη συνάντηση παρόν ήταν και ο δήμαρχος της Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος.

 Συγχαρητήρια Επιστολή στους Επιτυχόντες Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012 

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος απέστειλε στους μαθητές και τις μαθήτριες που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και αποφοίτησαν από τα σχολεία των δύο νησιών την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή με τον σχετικό έπαινο: Θα ήθελα έστω και εγγράφως να απευθυνθώ στον καθένα από εσάς και να σε συγχαρώ για την επιτυχία σου στην εισαγωγή σου στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η επιτυχία αυτή αντανακλά στην προσπάθεια που έκανες εσύ βασικά αλλά και οι άλλες δύο συνιστώσες της επιτυχίας σου, η οικογένειά σου και οι καθηγητές σου. Θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή πρόοδο, να αδράξεις οπωσδήποτε την ευκαιρία που σου δίνεται μέσα από τις επιστημονικές γνώσεις που θα αποκομίσεις, να πάρεις στα χέρια σου και να καθορίσεις με τις δικές σου πλέον δυνάμεις το μέλλον και την εξέλιξή σου. Με τις νέες ικανότητες που θα αποκτήσεις μέσω των σπουδών σου εύχομαι να επιστρέψεις στην ιδιαίτερη πατρίδα σου και να την βοηθήσεις να ξεπεράσει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης. Μεταξύ των άλλων εσύ είσαι η προσωποποίηση της ελπίδας και της βασικής μας προσδοκίας για ένα φωτεινότερο μέλλον για την περιοχή μας. Διαβάστε Περισσότερα...

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ρόδου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-10-2012 

 Στα πλαίσια των επαφών του με τοπικούς φορείς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, κ. Γιάννης Φραγκούλης, είχε την τιμή και ευχαρίστηση να γίνει δεκτός από την Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο. Στη συνάντηση πέρα από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους συμπατριώτες μας τόσο της παροικίας, όσο και των νησιών μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα υγείας, κοινωνικής αλληλεγγύης, καταπολέμισης της μάστιγας των ναρκωτικών καθώς και του προβλήματος της ανεργίας με έμφαση στους νέους της Δωδεκανήσου. Κλείνοντας την συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ευχήθηκε στον Μητροπολίτη καλή επιτυχία στο βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί αθόρυβα και συστηματικά. Διατύπωσε επίσης την επιθυμία και την ιδιαίτερη τιμή όπως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος να παραβρεθεί στον εορτασμό της επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί στην παροικία της Αττικής. Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Διήμερη επίσκεψη στην Κάσο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο Μάνος Κόνσολας είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς του νησιού, το Δήμαρχο κ. Ερωτόκριτο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Κάσου ζήτησε από τον κ. Κόνσολα να κλιμακώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων που θα διατεθούν στη χώρα μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, αφού η κατανομή γίνεται με στοιχεία της Eurostat που φτάνουν μέχρι το 2009 και χωρίς να υπολογίζουν την επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών και τη μείωση του ΑΕΠ, που συνετελέστηκε, τα τρία τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου η μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων αναμένεται να φτάσει το 50%, με αρνητικές συνέπειες για την εκτέλεση έργων, δημιουργία νέων υποδομών και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ο Βουλευτής επισκέφθηκε και τα σχολεία του νησιού όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν, με το Λύκειο Κάσου να έχει ακόμα κενές θέσεις καθηγητών. Ο κ. Κόνσολας προχώρησε σε άμεση παρέμβαση προς το Υπουργείο Παιδείας και απέσπασε τη δέσμευση ότι τις επόμενες μέρες θα καλυφθούν τα κενά με τις τοποθετήσεις καθηγητών. Νωρίτερα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισκέφθηκε την Κάρπαθο, εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Στην Κάρπαθο είχε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς του νησιού ενώ βρίσκει λύση και το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικού γιατρού στην 'Ολυμπο. Όπως ανακοίνωσε ο Μάνος Κόνσολας, μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα έχει γίνει η τοποθέτηση του νέου αγροτικού γιατρού στην Όλυμπο.'' Διαβάστε Περισσότερα...

Επιστολή Εμμανουήλ Μανούσου προς το Δημοτικό Συμβούλιο


Διαβάστε Περισσότερα...

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Πώληση επιχείρησης στη Κάσο

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΡΙΑ- ΕΛΕΝΑ ΜΠΑΖΑΑΡ ΣΤΟ ΦΡΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. ( ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ, ΕΙΔΗ ΔΩΡΩΝ, ΕΝΔΥΜΑΤΑ, ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ Κ.Λ.Π.) ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ Η ΜΕΣΩ FACEBOOK INBOX.

ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΗΛΙΑΣ ΞΥΔΙΑΡΗΣ Διαβάστε Περισσότερα...

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

...Δεν θα πάω στην Κάσο να φάω σνίτσελ Βιενουά, μην τρελαθούμε, θα φάω Κασιώτική πίτα!....

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Γιώργος Διακόπουλος τα λέει έξω από τα δόντια για τον ελληνικό τουρισμό (και όχι μόνο). Πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα του κόσμου αρκεί να διορθώσει μερικά στραβά (δείτε παρακάτω ποια). Μιλάει όμως και για την ευκαιρία να βγούμε μπροστά ως προορισμός με σημαία την ελληνική γαστρονομία. Μια ιδέα που δεν απαιτεί πολλά λόγια αλλά περισσότερες πράξεις και που το FnL στηρίζει σθεναρά! -Πώς εξελίσσεται η χρονιά φέτος; Θα μπορούσε να ήταν καλύτερα, όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί και πολύ χειρότερα, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής. Το τελικό αποτέλεσμα από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου σε επίπεδο διεθνών τουριστικών αφίξεων είναι κοντά στα 16 εκατομμύρια, περίπου 2-3% κάτω, σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Θα υστερήσουμε λίγο σε έσοδα λόγω των προσφορών μεταξύ των δύο εκλογών που είχαν παγώσει οι κρατήσεις. Μπορεί να είναι μείον 5-8%, δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τον Αύγουστο, που είναι βασικός μήνας και για τον Σεπτέμβριο που είναι καλός μήνας σε επίπεδο εσόδων. Επίσης έχουμε διαφοροποίηση ως προς την κατανομή: η Αθήνα είναι μείον 15%, κάτι που αν προστεθεί στις περσινές και τα προπέρσινες απώλειες, η πόλη έχει χάσει πάνω από το 40%-50% της ζήτησης και είναι απορίας άξιον πώς κάποια ξενοδοχεία καταφέρνουν και μένουν ανοιχτά. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι προορισμοί που είχαν αποκλειστικά Έλληνες ή ελληνική πελατεία κατά κύριο λόγο υπέφεραν, γιατί οι Έλληνες ταξίδεψαν λιγότερο και ξόδεψαν ακόμα λιγότερα. Άρα υπάρχει μια ανισοκατανομή στο σύνολο της χώρας. Ωστόσο ο τουρισμός αποδείχτηκε ανθεκτικός, κράτησε ένα καλό επίπεδο και κυρίως δεν μείωσε τις θέσεις εργασίας όπως έγινε σε άλλους τομείς. -Πιστεύετε ότι η ανταγωνιστικότητα στον ελληνικό τουρισμό συνδέεται με τη μείωση των μισθών; Όχι, αυτό είναι τεράστιο λάθος. Κάθε προσπάθεια να ανταγωνιστείς σε επίπεδο κόστους είναι αποτυχημένη από την αρχή. Η Ελλάδα έχει να παλέψει με χώρες που έχουν πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, χαμηλό ΦΠΑ και, συν τοις άλλοις, μπορούν να παίξουν με τη συναλλαγματική τους ισοτιμία.. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει υψηλό επίπεδο κόστους. Το έχουμε πει πολλές φορές και το έχουμε αποδείξει στη μελέτη του 2005 για την ανταγωνιστικότητα. Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα πρέπει να μεταφραστεί σε επίπεδο value for money, σχέση τιμής-ποιότητας. Ούτε σχέση μόνο ποιότητας, γιατί ούτε εκεί μπορείς να παίξεις εύκολα. -Γιατί το λέτε αυτό; Είναι εντυπωσιακό. Σοβαρά, σας εντυπωσιάζει; Ζείτε σε μια χώρα που τα σκουπίδια είναι σε όλους τους δρόμους, το κέντρο της Αθήνας ζέχνει και βρομάει. Τελευταία φορά που φτιάξαμε διαγραμμίσεις ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες. Σε όποια παραλία πάμε πετάμε γόπες και κουτάκια. Στα αυτοκίνητα ανοίγουμε τα παράθυρα και πετάμε τα σκουπίδια, έχουμε το σύνδρομο του αντί-σέρβις, σε πάρα πολλές κουζίνες ταβερνών έχουμε το τσιγάρο δίπλα. Η ποιότητα σε αυτή τη χώρα έχει να διανύσει πολύ δρόμο, κατά συνέπεια η ανταγωνιστικότητα πρέπει να εστιάσει στο value for money. Τι δίνεις, τι παίρνεις. Όποιος άλλος πιστεύει ότι το παιχνίδι είναι διαφορετικό, χαιρετίσματα. -Άρα ποιες χώρες πρέπει να ανταγωνιστούμε; Γιατί δηλαδή θα πρέπει ανταγωνιστούμε κάποιους άλλους; Γιατί να είμαστε στην κατηγορία followers; Έχουμε ένα εξαιρετικό πρωτογενές προϊόν, core product στη γλώσσα του μάρκετινγκ, με προβληματική προστιθέμενη αξία. Ας ορίσουμε εδώ τον ανταγωνισμό στον τουρισμό, γιατί υπάρχει σύγχυση. Έχει δύο όψεις: είτε παράγω το ίδιο ή παρεμφερές προϊόν με κάποιον άλλο είτε επιδιώκω να πάρω την ίδια αγορά. Αν παράγω «ήλιο και θάλασσα», που είναι ίδιο με αυτό της Τουρκίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα» ανταγωνίζομαι αυτές τις χώρες. Δεν μπορώ να κάνω τουρισμό shopping, αν και πολύ θα ήθελα να έρχονται εδώ οι Γιαπωνέζοι και οι Κινέζοι και να τα ακουμπάνε, αλλά, γαμώτο, δεν έχω brands ούτε αγορά. Άρα κοιτάς τι προϊόν έχεις και πώς να το πουλήσεις καλύτερα. Αν εγώ, ο Κύπριος, ο Πορτογάλος σκοπεύουμε στο ίδιο κομμάτι της αγοράς, δηλαδή τη Γερμανική οικογένεια με δύο παιδιά, τότε ανταγωνιζόμαστε σε αυτό το επίπεδο της ζήτησης. Είναι σαν ένα matrix: αθροίζεις τα διάφορα κουτάκια του και βλέπεις με ποια χώρα ανταγωνίζεσαι σε πολλά πράγματα. Μια απλή ερώτηση: στην κρουαζιέρα που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ποιοι φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστές μας στη Γερμανική αγορά. Μη σας παιδεύω, είναι οι χώρες που περνάει ο Ρήνος, γιατί για το Γερμανό η κρουαζιέρα σημαίνει ποτάμι. Για τους Άγγλους εναλλακτικός προορισμός της Μεσογείου είναι η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, η Καραϊβική δηλαδή. Όμως αν ρωτήσεις ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στην κρουαζιέρα κανείς δεν θα σου πει τη Γουατεμάλα. Αν λοιπόν το δεις ως προϊόν, γιατί έτσι πρέπει, τότε για να ανταγωνιστείς για την αγγλική αγορά, για να ψήσεις τον Άγγλο, πρέπει να του πεις «κοίτα φίλε εγώ έχω καλύτερο προϊόν από της Γουατεμάλας ή της Ονδούρας». Ή αν πάω στο Γερμανό θα του πω, «Τι πας στο ποτάμι ρε κουμπάρε; Εδώ είναι άλλο πράγμα!» Άρα ο ανταγωνισμός είναι ανά τμήμα της αγοράς και ανά προϊόν. Ζουμάρεις μετά σε ποια τμήματα της αγοράς και σε ποια προϊόντα κοντράρει κάποιος πιο πολύ και, ναι, θα σου βγει η Τουρκία αυτή τη στιγμή ότι είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου. Με την Ιταλία για παράδειγμα, το δικό μου προϊόν «ήλιος και θάλασσα» είναι απείρως καλύτερο από αυτό που έχουν οι Ιταλοί. Αλλά η Ιταλία έχει ένα πολιτιστικό προϊόν απείρως καλύτερο από το δικό μας. Έχει επίσης ένα γαστρονομικό προϊόν που η αγορά το εκλαμβάνει ως απείρως καλύτερο από το ελληνικό. Έτσι θα κοντράρω, ας πούμε, την Τουρκία στο προϊόν «ήλιος και θάλασσα» στην αγορά της Γερμανίας. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, η άλλη είναι των άσχετων. Δεν θα πας να κοντράρεις την Ιταλία στο πολιτιστικό προϊόν, η οποία έχει πόλεις ανοιχτά μουσεία. Είναι αφελές να λες «θα πάω να κοντράρω αυτό». Άσχετα αν έχεις την δυνατότητα να αναπτύξεις πολιτιστικό τουρισμό. -Μιλάτε για κάποιους micro ανταγωνισμούς... Το να φέρεις τον πελάτη στη δικιά σου επιχείρηση είναι το τελευταίο επίπεδο ανταγωνισμού. Είναι απειροελάχιστοι οι πελάτες που διαλέγουν λέγοντας «θα πάω στο Τζώρτζης apartment». Λένε «θα πάω στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία ή θα πάω κάπου για να κάνω αυτό που μου αρέσει. Μου αρέσει το surfing. Πού θα πάω; Στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στον Ατλαντικό γενικά. Θα μπορούσα να πάω και στην Ελλάδα». Έτσι πρώτα επιλέγει κανείς τι θα κάνει, μετά διαλέγει χώρα, μετά Πάρο, Σκιάθο, Ρόδο και μετά πάει στο επίπεδο της επιχείρησης. Δηλαδή, η επιχείρηση, που γι’ αυτή βγάζουμε τα ματιά μας, είναι το τελευταίο επίπεδο του ανταγωνισμού. Αφιερώνουμε πολύ περισσότερες δυνάμεις και πόρους για να σπρώξουμε αυτό, ενώ το επίπεδο του ανταγωνισμού είναι αλλού. -Μιλάμε για συνολική έλλειψη εθνικής στρατηγικής; Ναι, έχουμε συνηθίσει να ζούμε με έλλειψη στρατηγικής και μάρκετινγκ στον ελληνικό τουρισμό. -Δεν είναι αντιφατικό αυτό; Γιατί τελικά υπάρχει αυτή η έλλειψη; Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Το ένα είναι ότι σαν χώρα έχουμε ανοργανωσιά και δεν είναι μόνο ο τουρισμός που πάσχει από έλλειψη στρατηγικής και οράματος. Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι το core product, το πρωτογενές προϊόν, είναι πολύ δυνατό, μας σώζει κάθε τρεις και λίγο. -Επαναπαυόμαστε δηλαδή… Ναι, ο τουρισμός είναι η εύκολη αγελάδα. Ήλιο και κλίμα καλό έχουμε. Ωραία θάλασσα, αρχαία, κάτι θα γίνει, θα γεμίσουμε. Θα τη βγάλουμε, θα επιβιώσουμε. Αυτό βέβαια γινόταν πιο εύκολα πριν από μερικά χρόνια. Και σε λίγο θα γίνουν πιο δύσκολα τα πράγματα. Πριν από μερικά χρόνια ήταν πιο δύσκολο και κοστοβόρο να πετάξεις μακριά. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο και φτηνό. Άρα εκεί που κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Γερμανός θα πάει στις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ταϊλάνδη, τώρα είναι μια πολύ εύκολη επιλογή. Οι διαφορές πια δεν είναι τεράστιες. Αν δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, έχουμε θέμα. -Γιατί οι ιθύνοντες πολιτικοί δεν το καταλαβαίνουν; Σε δημοκρατική χώρα ζούμε. Εμείς ψηφίζουμε υπουργούς και βγάζουμε κυβερνήσεις... -Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η νέα υπουργός Τουρισμού, ποιο θα ήταν; Να ρωτήσετε την υπουργό τι θα έπρεπε να κάνει. Εμείς έχουμε καταθέσει ολόκληρο σχέδιο, πώς θα πάμε μέχρι το 2020, πολύ αναλυτικό. Τι άλλο να κάνουμε; -Ποιο είναι το πιο «εγκληματικό» πράγμα, αυτό που δεν έχει γίνει στον τουρισμό; Το βασικότερο είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις επί χρόνια, αγνοούσαν τον τουρισμό. Τη μία έχουμε υπουργείο, την άλλη δεν έχουμε. Τη μία πάει υπό το τάδε υπουργείο, την άλλη είναι ψιλοανεξάρτητο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Δεν υπάρχει μια σαφής πολιτική. -Η ύπαρξη ενός υπουργείου είναι πανάκεια για να λυθούν τα προβλήματα; Σε καμία περίπτωση. Το υπουργείο λειτουργεί σε ένα επίπεδο σημειολογικό, ότι αναγνωρίζεις ένα σημαντικό τομέα. Φανταστείτε τη Σαουδική Αραβία χωρίς υπουργείο Πετρελαίου. Το δεύτερο είναι να έχεις υπουργείο με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Το κυριότερο όμως είναι να έχεις σαν κυβέρνηση τον τουρισμό στις προτεραιότητες της πολιτικής σου. Αυτό διευκολύνει πολλά πράγματα. Εγώ πάντως δεν βλέπω σε αυτή τη χώρα κάτι άλλο που να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η ναυτιλία όμως, ενώ συνολικά κάνει μεγάλους τζίρους σε σχέση με τον τουρισμό, απασχολεί λιγότερο κόσμο. Και δεν διαχέει με τον ίδιο τρόπο στην περιφέρεια τα οφέλη όπως ο τουρισμός. Η ναυτιλία είναι διεθνής δραστηριότητα που συγκεντρώνεται σε κάποια ελληνικά χέρια. Φανταστείτε ένα τάνκερ που κάνει εκατομμύρια τζίρο το χρόνο. Όμως απασχολεί 30 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή ένα μικρό ξενοδοχείο. -Ως ΣΕΤΕ δίνετε έμφαση στο γαστρονομικό τουρισμό. Είδα και τη μελέτη του 2009 και αναρωτιέμαι αν εισακουστήκατε. Ως προς την υποδοχή της μελέτης τα συνήθη πράγματα. Ο λόγος πάντως που επιμένουμε στην γαστρονομία είναι ο εξής: πρώτον, είναι κάτι που υπάρχει. Ένα προϊόν που δεν χρειάζεται να το φτιάξουμε από την αρχή όπως ας πούμε συνεδριακά κέντρα. Απλά πρέπει να το καταγράψουμε. Είναι εδώ, δηλαδή δεν χρειάζεται επενδύσεις και δεν χρειάζεται να χάσουμε χρόνο. Τι καλύτερο από αυτό για να βγούμε μπροστά; Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα καλό προϊόν. Βέβαια ίσως ο όρος γαστρονομία να είναι λίγο ριψοκίνδυνος, γιατί θα σε συγκρίνουν αμέσως με τη Γαλλία και την Ιταλία. Αλλά η δικιά μας σκέψη είναι να βάλουμε στο μυαλό του καταναλωτή ότι «θα πάω στην Ελλάδα, θα έχω καλό καιρό, θα δω αρχαία, θα κάνω μπάνιο, θα φάω και καλά». Δεν ενδιαφέρει αν θα το πει υψηλή γαστρονομία, είναι εξαιρετικά δευτερεύον, ας ξέρει ο επισκέπτης ότι θα φάει καλά, ότι θα βρει τοπικές γεύσεις οι οποίες είναι καλές, αυθεντικές, σωστά τιμολογημένες και με αυτές θα συμπληρώσει την εμπειρία του στην Ελλάδα ως τόπο διακοπών. Άρα μπορούμε να κάνουμε δέκα ενέργειες, ώστε σε τρία με πέντε χρόνια να καταφέρουμε τη διεθνή αγορά να επιλέξει την Ελλάδα και για να φάει καλά; Όπως έχει εντυπωθεί για τη Θεσσαλονίκη ότι θα πας και θα φας καλά, έτσι πρέπει να κάνουμε και για την υπόλοιπη Ελλάδα. -Πώς μπορούμε να πάμε από την επιδερμική αντιμετώπιση, του τύπου mοusaka, στις τουριστικές περιοχές σε μια πιο ευγενική προσέγγιση της γεύσης; Είναι θέμα χρόνου και ενασχόλησης. Αν ασχοληθείς με τον προορισμό και πέσεις πάνω του σε επίπεδο εκπαίδευσης, θα γίνει. Δείτε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πόσες καλές προσπάθειες έχουν υπάρξει, άσχετα αν μας αρέσει το αποτέλεσμα ή όχι. Δείτε πώς έχει αλλάξει η εικόνα στην κοινωνία για το μάγειρα: από εκεί που έλεγαν «κατσαρολάς, λίγδα, μουτζούρα», τώρα λένε σεφ. Το να φτάσουμε βέβαια στο επίπεδο της Γαλλίας είναι νωρίς, αλλά δεν απέχουμε από το να δώσουμε μια αξιοπρέπεια σε αυτή τη δουλειά που ήταν κάποτε παρακατιανή. Στα αμέσως επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά ταλαντούχα παιδιά και θα έχουμε ωραία αποτελέσματα. Πάμε να δούμε τώρα, πως έρχεται αυτό στον καταναλωτή. Ανοίγεις το Αθηνόραμα, πόσες εγγραφές θα δεις από τοπικές κουζίνες; Πέντε, έξι; Ανοίγεις το αντίστοιχο Μαδριτόραμα και βρίσκεις 17 κατηγορίες, όσες και οι περιφέρειες της Ισπανίας. Κουτσίνα καταλάνα, μπάσκα κ.λπ. Το έχουμε κι εμείς εδώ: υπάρχει κουζίνα Κρητική με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, το ίδιο ισχύει και στα νησιά του Αιγαίου, στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο. Γιατί να μην το αναδείξουμε, αφού σε κάθε περιοχή της χώρας υπάρχει κάτι ξεχωριστό, καλό και επαρκές, με δικά του χαρακτηριστικά; Πρέπει να το μορφοποιήσουμε και να δείξουμε στον κόσμο ότι μια χαρά είμαστε. -Μήπως πάει να επιβληθεί κάτι άνωθεν σε μια κοινωνία που ακόμα δεν το έχει συνειδητοποιήσει; Πρέπει να πιάσουμε όλο αυτό τον κόσμο, να τον εκπαιδεύσουμε, να τον εμπνεύσουμε, να του δείξουμε πέντε πράγματα για να καταλάβει τι δυνατότητες έχει. Και αν γίνει η αρχή και δει και το διπλανό του, θα ζηλέψει ο άλλος και θα το κάνει και αυτός. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας κάπου στην Ελλάδα και να μη βρεις μια καλή ταβέρνα, ένα εστιατόριο που να έχει τοπικό φαγητό. Δεν θα πάω στην Κάσο να φάω σνίτσελ Βιενουά, μην τρελαθούμε, θα φάω Κασιώτική πίτα! Υπάρχουν λοιπόν αυτές οι προσπάθειες, απλώς πρέπει να σπρωχτούν λίγο παραπάνω. -Περιμένετε να σας βοηθήσει η πολιτεία στην προσπάθειά σας; Όχι. Και γιατί να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία; Αφού σε ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να το κάνουν; Τουλάχιστον να μην σου δημιουργήσουν πρόβλημα. Να πουν ένα καλό λόγο, δεν μας πειράζει. Να φύγει αυτή η νοοτροπία ότι η πολιτεία πρέπει πάντα να βοηθάει. Ας σου φτιάξει ένα πλαίσιο ρυθμιστικό για να μπορείς να λειτουργείς σωστά. Μπορεί η Ελληνική πολιτεία να εξασφαλίσει ότι αυτά τα φαγητά θα παράγονται υπό καλές συνθήκες, θα είναι πιστοποιημένα, θα είναι ασφαλή για τον καταναλωτή; Αυτό τουλάχιστον μπορεί να το κάνει. -Άρα μπορεί να σταθεί το κράτος έστω και σαν αποτελεσματικός παρατηρητής… Μπορεί να κάνει απλές κινήσεις που κοστίζουν σχετικά λίγο σε επίπεδο έρευνας και προβολής. Αν υποθέσουμε ότι είχαμε ένα καλό site και όχι αυτό που έχουμε σήμερα για τον ελληνικό τουρισμό, έπρεπε να υπήρχε ένα ξεχωριστό τμήμα για τη γαστρονομία. -Για ποια πράγματα θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον ελληνικό τουρισμό; Επειδή υπάρχουμε σε αυτό το μέρος της γης, που έχει ήλιο και θάλασσα, πρέπει να είμαστε περήφανοι; Ή επειδή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έχτισαν τον Παρθενώνα, πρέπει να κοκορευόμαστε; Τυχερός είμαι που ζω σε αυτό το περιβάλλον. Για να είμαι περήφανος πρέπει να κάνω κάτι και εγώ, να προσθέσω και εγώ κάτι. -Ως ΣΕΤΕ, για τι πράγμα είστε περήφανοι; Ας μας κρίνουν άλλοι, δεν θα κρίνω εγώ τον ΣΕΤΕ. Ας κρίνουν τα μέλη του, ο τουριστικός κόσμος, η κοινωνία. Σαφέστατα προσπαθούμε, κάνουμε πράγματα, έχουμε να επιδείξουμε έργο, άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με όσα λέμε. -Όμως παράγετε έργο και κάποια πράγματα τα πιστεύετε πολύ. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να το βάλει σαν πολιτική προτεραιότητα. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στους συναδέλφους, ώστε να λειτουργούμε καλύτερα και αποδοτικότερα. Ένας μεγάλος τομέας όπως ο τουρισμός με 16% στο ΑΕΠ, προφανώς θα έχει μέσα και τις πολύ καλές επιχειρήσεις και τις μέτριες και τις κακές. -Πόσο έχετε συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας του εύκολου κέρδους και του άρπα κόλα; Δεν υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα. Η αίσθηση που υπάρχει όμως είναι σαφέστατα ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά. Είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γενικά η Ελλάδα αν διορθώσει βασικές μαλακίες, τις χοντρές μαλακίες -έτσι να το γράψετε- που κάνει, θα γίνει η καλύτερη χώρα του κόσμου. -Ποιες είναι αυτές; Ο μέσος Έλληνας καταλαβαίνει τι εννοούμε. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί κάθε μέρα περνάμε με κόκκινο; Και μη μου πείτε ότι δεν περνάμε, γιατί θα σας κατεβάσω στην Φιλελλήνων κάτω, να δείτε τι γίνεται. Με αυτό, όμως, σκοτωνόμαστε. Πετάμε σκουπίδια έξω από τα αυτοκίνητα, ναι ή όχι; Παραπονιόμαστε –σωστά- για τους πολιτικούς που κλέβουν, άσχετα αν μπορούμε να το αποδείξουμε ή όχι; Αλλά από την άλλη πλευρά ο μέσος Έλληνας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κλέψει είτε δηλώνοντας τυφλός, είτε παίρνοντας επιδόματα πεθαμένων. Και όλοι μας έχουμε δηλώσει λάθος τετραγωνικά στο σπίτι μας. Όμως όλα αυτά κάνουν δύσκολη τη ζωή μας χωρίς λόγο. Ποιος ο λόγος να κλέψουμε στην ουρά όταν περιμένουμε κάτι; Τρελά πράγματα. Όλοι βάζαμε μέσον, για να πάει το παιδί μας κοντά φαντάρος, για να πάρει μεταγραφή από το ένα πανεπιστήμιο στο άλλο. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Έχουμε μια σταλιά χώρα και δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Έχουμε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή και δεν έχουμε ένα τρόπο να τη μανατζάρουμε. Τη μια κάνουμε έτσι, την μια αλλιώς, θα χτίσουμε στον αιγιαλό, λες και ο αιγιαλός είναι ίδιος. Αλλού έχει άμμο, αλλού πέτρες, αλλού κατσάβραχα, αλλού κλίση, αλλού είναι αστική περιοχή, αλλού δεν έχει τίποτα. Άντε, όλα σε ένα τσουβάλι. Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται εδώ. -Διάβαζα ότι θέλουν να πουλήσουν κάποια νησιά και έχουν φτιάξει μια λίστα πρόχειρη. Ας πούμε, κάποιο νησί ανήκει σε εφοπλιστή. Το άλλο είναι στο θαλάσσιο οικολογικό πάρκο της Αλοννήσου. Ανεξαρτήτως από το αν συμφωνεί κανείς με την πώληση, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά σωστά; Γιατί γίνεται αυτό δεν ξέρω. Προφανώς κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Από την άλλη μεριά, όμως ξυπνάμε κάθε τρεις και λίγο και μας πιάνουν τα «μην πειράξετε το ένα, μην πειράξετε το άλλο». Ωραία, να πάμε στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, για την οποία λέμε «τι όμορφη είναι η παραλία της Αθήνας και τι κοντά που είναι και τι τυχεροί που είμαστε και αφήστε τις παραλίες για το λαό». Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται από το Φάληρο μέχρι τη Γλυφάδα. Ζέχνει και βρομάει. Το αφήσαμε για το λαό… Μην δοθεί για αξιοποίηση, ενώ στη Βαρκελώνη ήταν ηλίθιοι. Φτιάξανε ένα βούρκο που δεν μπορούσες να πλησιάσεις και τώρα πας και χαίρεσαι να περπατάς μέσα στην πολυτέλεια και τη χλιδή. Και είναι επίσης ανοιχτό για όλο τον κόσμο. Εδώ θέλανε οι δημαρχαίοι τις παραλίες ανοιχτές για το λαό. Για να πηγαίνουν να πετάνε τα σκουπίδια τους, για να στήνουν τις παράγκες τους και τις σκηνές τους οι τσιγγάνοι και να γίνεται ο χαμός το καλοκαίρι και να περνάς και να ζέχνει και να βρομάει. Αυτά έχουν φτιάξει εδώ πέρα. Και αν πάει κάποιος να τα αξιοποιήσει, όχι. Δες τα χάλια μας. Πόσα χρόνια έχει φύγει το αεροδρόμιο από κάτω; Από το 2001. Έντεκα χρόνια και εξακολουθεί να είναι ένας σκουπιδότοπος. Ακόμα δεν καταφέραμε να το αξιοποιήσουμε. Και για αυτό η Μέρκελ και ο Σαρκοζί φταίνε; Δεν νομίζω. Εμείς φταίμε. Αυτά λέω μαλακίες. Δεν μπορούμε τόσα χρόνια να βρούμε τι θέλουμε να το κάνουμε; Προτιμούμε να το έχουμε σκουπιδότοπο και ανεκμετάλλευτο; Και αν πούμε να το πουλήσουμε, ξεπουλάμε τη χώρα. Τώρα μας φέρνει έσοδα και δεν το έχω καταλάβει; Προτιμούμε να το έχουμε σκουπιδότοπο παρά να το νοικιάσουμε ή να το πουλήσουμε σε κάποιον να το αξιοποιήσει και να φέρει και δέκα θέσεις εργασίας. Λοιπόν αυτή τη προσέγγιση εγώ τη θεωρώ μαλακία. -Η εξαγγελία όμως ήταν να γίνει πάρκο και αυτό διεκδικούν οι κάτοικοι. Ε, να γίνει πάρκο! Ας γίνει κάτι ρε παιδιά! Τώρα γιατί η Αθήνα πρέπει να έχει ένα πάρκο μεγαλύτερο από το Central Park, δεν καταλαβαίνω. Αλλά εντάξει, κάν’ το πάρκο. Κάν’ το όμως! Τώρα είναι σκουπιδότοπος. Έντεκα χρόνια είναι σκουπιδότοπος. Εγώ αυτό βλέπω σαν πολίτης. -Πώς περιγράφετε τον σύγχρονο τουρίστα; Διαβασμένο, ψαγμένο και κυρίως ευαίσθητο στο value for money. Είναι δύσκολο να τον κοροϊδέψεις, γιατί κάποτε δεν είχε την πληροφορία που έχει τώρα και τη δυνατότητα να την βρει. Έχει αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες, είτε ταξιδεύοντας, είτε από φίλους, γνωστούς και ότι υπάρχει διαθέσιμο. -Θα βγούμε από την κρίση; Ναι, αναγκαστικά. Θα κοστίσει κάτι. Τώρα, πόσο θα πονέσει αυτό… Είναι σαφές ότι κάποιοι το πληρώνουν πολύ, τους πονάει. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Κάποια στιγμή όμως θα ισορροπήσει. Μην ξεχνάτε που ήμασταν πριν από μερικά χρόνια. Εμείς οι νεότεροι το ξεχνάμε. Εγώ, είμαι πενήντα. Η γενιά μου και οι κοντινές δεν πήγανε στον πόλεμο, δεν είδαν κατοχή και εμφύλιο, δεν πεινάσανε. Αντίθετα, είχαν φαγητό που περίσσευε, πήγαν σχολείο, έκαναν ταξίδια, μεγαλώσανε με χάδια. Και αυτό ο κόσμος το παραβλέπει. Αυτή η Ευρώπη, την οποία κατηγορούμε, καυτηριάζουμε, της χρεώνουμε όλα τα στραβά της μοίρας μας, διανύει για πρώτη φορά στην ιστορία της, τόση μεγάλης διάρκειας ειρηνική περίοδο. Δεν έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια, με εξαίρεση τη βαβούρα που έγινε στη Γιουγκοσλαβία το ‘90. Αν συγκρίνουμε σε επίπεδο κοινωνικού κόστους τι σημαίνει να έχεις πόλεμο με το να έχεις οικονομική κρίση, μέτρα λιτότητας, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία. Προφανώς οι γενιές πρέπει να προοδεύουν, το ίδιο και οι κοινωνίες και το benchmark να τίθεται με τα καλύτερα δυνατά στάνταρ. Όχι επειδή δεν έχουμε πόλεμο τώρα να αρχίσουμε να σκοτωνόμαστε. Αλλά το κόστος που πληρώνουμε είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πλήρωναν οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας για να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο. Και αύριο, μεθαύριο θα ξαναφτάσουμε. -Όμως είναι διαφορετικό να μιλάμε εμείς, που έχουμε τη δουλειά μας, σε σύγκριση με κάποιους άλλους που η ζωή τους είναι σαν σε πόλεμο. Ναι, κάποιοι το πληρώνουν. Και δεν ξέρω για πόσο. Βεβαιότατα, η κοινωνία πληρώνει ένα κόστος τεράστιο. Είχα ρωτήσει ένα φίλο Αιγύπτιο, ψαγμένο και φιλοσοφημένο, «Αχμέτ, τι γίνεται με αυτό το ρημαδιό, το Μεσανατολικό; Για πες μου». Και μου λέει, «George, not enough blood». Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. -Ας αλλάξουμε κλίμα προς το τέλος. Αγαπημένος σας γαστρονομικός προορισμός είναι; Η Θεσσαλονίκη, όπου είμαι frequent visitor. Κάθε φορά πάω σε διαφορετικά μέρη αλλά σταθερή αξία παραμένει το Σερραϊκόν, πάνω από την Αριστοτέλους, ένα μικρό μαγαζί από το 1952. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω από Θεσσαλονίκη και να μην πάω από εκεί. Και στην Έκθεση που συμμετέχουμε πηγαίνω για μπουγάτσα, μία γλυκιά και μία αλμυρή. -Ποιοι προορισμοί σας εξέπληξαν ευχάριστα; Αυτoί που θεωρώ συνολικά super five star destinations είναι η Μάνη, το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια. Σαν πρωτογενές υλικό είναι κορυφή και δεν έχουν γίνει και τα λάθη της μεγάλης ανάπτυξης που έχουν γίνει αλλού. -Γιατί ασχοληθήκατε με τον τουρισμό; Τυχαία, απέτυχα ως βολεϊμπολίστας λόγω τραυματισμού στο γόνατο, οπότε έπρεπε κάτι να κάνω. Δούλεψα ως βοηθός σερβιτόρου σε ένα εστιατόριο και άρχισε να μου αρέσει. Είχε πλάκα, κόλλησα το μικρόβιο και καλύτερα γιατί αν είχα μείνει στο βόλεϊ, θα έβλεπα μόνο μια μπάλα. Δεν έχω μετανιώσει. Θυμάμαι έναν ξενοδόχο που μου έλεγε ότι «από τον τουρισμό δεν θα βγάλεις λεφτά αλλά θα περνάς ωραία». Και περνάω μια χαρά, δεν έχω παράπονο. -Από τις τέχνες ποια σας αρέσει περισσότερο; Η μουσική. Μόνο που δεν μου αρέσει η ρέγκε και η τέκνο (γέλια). Ακούω κλασική μουσική και περισσότερο μου αρέσει ο Τσαϊκόφσκι, ο οποίος δημιούργησε από συμφωνικά έργα μέχρι εκκλησιαστικές λειτουργίες. Αυτό προτιμώ ως διασκέδαση, εντός εισαγωγικών η λέξη! Πληροφορίες για την καμπάνια του ΣΕΤΕ περί γαστροτουρισμού, στην οποία είναι χορηγός επικοινωνίας και το FnL, στην ιστοσελίδα www.sete.gr Διαβάστε Περισσότερα...

Βασίλης Υψηλάντης :Να παραδοθεί άμεσα το αερόδρομιο της Κάσου

Ανοιχτή γραμμή συμφωνήθηκε να έχουν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ρόδου με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα της ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών. Ζήτησαν επιπλέον να μετατεθεί η πληρωμή των δανείων για ένα χρόνο με την υποχρέωση να πληρώνονται οι τόκοι. Τέθηκε επίσης το θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου και ζητήθηκε να μην δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέων ξενοδοχείων αλλά να δοθεί η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων στις αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα τους και ότι θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή μαζί τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο βουλευτής κ. Υψηλάντης τέλος ζήτησε από τον γενικό γραμματέα Συγκοινωνιών Νίκο Σταθόπουλο να παραδοθεί το αεροδρόμιο της Κάσου του οποίου οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου μιλώντας στο σταθμό μας είπε πως ο Υπουργός συμφώνησε με αυτά που του ζητήθηκαν αλλά απάντησε πως για πολλά από αυτά τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα…

 Σύνταξη: Αριστείδης Μιαούλης
ΕΡΑ Ρόδος Διαβάστε Περισσότερα...