Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ‘’ΚΑΣΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ’’

ΚΑΣΟΣ 7/10/2015

Αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε στην ομιλία της κ. Δημάρχου που έγινε στην αίθουσα της Αγίας Μαρίνας στις 3 Οκτωβρίου και στα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της κ. Δημάρχου βασίστηκε στο γνωστό και εύκολο πολιτικό σλόγκαν «παραλάβαμε καμένη γη, για όλα φταίνε οι προηγούμενοι» και μάλιστα δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Τώρα παρουσιάστηκε και νέος τρόπος  πειθούς των λεγομένων με προβολή φωτογραφιών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην κυκλοφορούμε με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, μιας και δεν βοηθά σε τίποτα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα αναφερθούμε στα βασικά που αφορούν και τη διαχείριση των κοινών από εμάς και τις αλήθειες και τους μύθους που αναφέρθηκαν, χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς στην αντιπολίτευση ούτε θέλουμε να την υποκαταστήσουμε.     Πέρα από τις πράξεις κρινόμαστε και για αυτά τα οποία λέμε.
 Αρχικά, θα αναφερθούμε στα εγκαταλελειμμένα και προς κατεδάφιση δύο κτήρια, δηλαδή στο παλαιό Γυμνάσιο όπου έχει αποφασιστεί από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων να χτιστεί το νέο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο, καθώς επίσης και στο εγκαταλελειμμένο κτήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, το οποίο έχει αποφασιστεί  με την χρηματοδότηση του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γ. Παπαδημητρίου να γίνει συνεδριακός χώρος με αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Πιστεύουμε πως καμία επισκευή δεν θα μπορούσε να γίνει σε κτήρια προς κατεδάφιση.
                 Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στις φωτογραφίες που έδειχναν το γραφείο του αντιδημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου, όπου για να καθίσουν στα γραφεία τους έπρεπε να περπατάνε πάνω σε πεταμένους  φακέλους στο πάτωμα χωρίς να έχουν την ευαισθησία να τους σηκώσουν…….
 Επιπλέον, θα αναφερθούμε στην ολοκλήρωση του σφαγείου όπου παρατηρήθηκε το οξύμωρο να μην διαμαρτύρεται ο ανάδοχός εργολάβος για την ικανή χρηματοδότηση του έργου (630.000€ ), δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες και να αναφέρεται από τη Δήμαρχο ότι έχει επιφύλαξη ως προς την ικανή χρηματοδότηση του και κατ’ επέκταση του την πλήρη και εμπρόθεσμη   ολοκλήρωσή του.
 Ακόμα, θα κάνουμε αναφορά στο κτήριο της βιβλιοθήκης, που εδώ και δεκαέξι μήνες δεν λέει να ολοκληρωθεί με ευθύνη του φορέα υλοποίησης και του εργολάβου. Όσο για τα περιουσιακά στοιχεία αυτής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι επί των ημερών μας και με την ουσιαστική βοήθεια της κ. Φωτεινής  Σουλτανάκη, βιβλιοθηκονόμου, έγινε η καταγραφή όλων των βιβλίων που υπάρχουν σε αυτήν, για πρώτη φορά.
Επιπροσθέτως, θα αναφερθούμε στο χώρο του λατομείου μιας και το κατεστραμμένο κοντέινερ με τα άχρηστα υλικά ,τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν   στην απογραφή και ως εκ τούτου στην παράδοση. Έτσι παρελήφθησαν και είναι ΟΛΑ  για καταστροφή.                                                                                                                                   Εξάλλου  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η επιχείρηση λειτούργησε κατά τη δική μας θητεία μετά από απραξία και αδράνεια δώδεκα χρόνων για να κλείσει οριστικά στο τέλος του 2008 με τις αρνητικές συνέπειες να είναι φανερές όσο ποτέ σήμερα.                                                                                                 
Στον χώρο δε αυτόν συγκεντρωνόντουσαν τα ανακυκλώσιμα υλικά όπου  και με βάση υπογεγραμμένη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης  θα προωθούντο στην Αθήνα.  Αλήθεια  γιατί δεν υλοποιείτε αυτή η σύμβαση;               
 Επίσης, θα κάνουμε αναφορά στη λειτουργία του λεωφορείου όπου μετά από τις ενστάσεις των δημοτικών συμβούλων της τότε αντιπολίτευσης καταφέραμε, να έρθει στο νησί μας στις 18 Αύγουστου του 2014.  Δεκατέσσερις μήνες μετά, αφού πέρασαν χίλια μύρια κύματα ( απλήρωτο-χαλασμένο-μεταχειρισμένο-αταξινόμητο κλπ) καταφέραμε να θεωρούμε επιτυχία το ότι εκδόθηκαν οι αριθμοί κυκλοφορίας. Η κ. Δήμαρχος στην ομιλία της ανέφερε ότι έγινε εξωτερική παρέμβαση. Γιατί όμως δε ψάχνει ποιος και γιατί το έκανε αυτό; Εξάλλου πρέπει να τονιστεί ότι για να δρομολογηθεί, έχει πολύ δρόμο μιας και πρέπει να παραχωρηθεί η χρήση στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Κάσου και να γίνει πρόσληψη οδηγού (θέση την οποία εμείς είχαμε προβλέψει και είχαμε την εγκριτική αλλά μετά την παρέλευση του χρόνου χάθηκε και αυτή.    Εμείς πιστεύουμε ότι για όλα φταίει ο Αύγουστος 2014, αν είναι αυτό σβήστε το…..
 Ως προς την αναφορά της Κ. Δημάρχου περί κινδύνου να γίνουμε κοινότητα Καρπάθου θα θέλαμε να μας διευκρινιστεί που αναφαίρετε στον Καλλικράτη ότι υπάρχει πρόβλεψη συνένωσης νησιωτικών δήμων; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε και ισχύει ο Καλλικράτης αναφέρει ξεκάθαρα κάθε νησί και ξεχωριστός Δήμος. Η αναφορά και μόνο από το στόμα της Δημάρχου είναι επιεικώς άστοχη. Επιπροσθέτως πρέπει να αναφερθεί ότι επί των ημερών μας καταφέραμε να επανακτήσουμε (όχι εύκολα) την ιδιοκτησία της Αστακίας στο Δήμο της Κάσου.
Κατά πόσον ήμασταν γνωστοί  και  κατ΄ επέκταση κατά πόσο προωθήσαμε τα προβλήματα της Κάσου στα διάφορα Υπουργεία , όταν ακόμα και οι θυρωροί των Υπουργείων, ιδιαίτερα των Εσωτερικών και Ναυτιλίας, βλέποντάς μας έλεγαν ¨έρχονται πάλι οι Κασσιώτες¨ γιατί σε κάθε επίσκεψη ο τέως Δήμαρχος συνοδευόταν πάντα από δημοτικούς συμβούλους όπως τον Αντιδήμαρχο ή τον Πρόεδρο Δ.Σ καθώς επίσης και συμπατριώτες από τους παροικιακούς Συλλόγους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο τέως Δήμαρχος Κάσου ήταν εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Νοτίου Αιγαίου και η Κάσος είχε εκπροσώπηση όταν Δήμαρχοι άλλων μεγαλύτερων νησιών δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν.
Ταυτόχρονα, θα αναφερθούμε στην ιδιοκτησιακή κατοχύρωση των ακινήτων του Δήμου όταν επί των ημερών μας το μόνο ακίνητο που ήρθε στην κατοχή του Δήμου ήταν η οικία του αείμνηστου Γιάννη Καντούνια. Για όλα τα άλλα που δεν υπήρχαν τίτλοι μπορούν να χρεωθούν στους εκάστοτε από  της απελευθέρωσης διατελέσαντες Δημάρχους και όχι στην τελευταία Δημοτική Αρχή. Πέραν τούτου, κατά τη διάρκεια της θητείας μας έγινε λεπτομερής τοπογράφηση των περισσότερων ακινήτων του Δήμου ( Δημαρχείο- Κέντρο Νεότητας-Παλαιό Γυμνάσιο-Βιβλιοθήκη-Σχολικά κτήρια κλπ)  κάνοντας το πρώτο βήμα για την κατοχύρωση τους.                                                                                                                    
 Στις φωτογραφίες με σκουπισμένα και βαμμένα κτήρια εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε φωτογραφίες της κατασκευής κτηρίων υποδομής όπως αίθουσα αεροδρομίου, ιατρείο, σφαγείο, λιμάνι , το νέο δίκτυο ύδρευσης, νέο οδικό δίκτυο, παιδότοπος, γήπεδο 5x5 κλπ.
Επίσης, θα αναφερθούμε στο τομέα της ύδρευσης και στα εγκαταλελειμμένα αντλιοστάσια (η Καμίνα δε είναι αντλιοστάσιο όπως φάνηκε στις φωτογραφίες). Όταν επί των ημερών μας φτιάξαμε το νέο δίκτυο ύδρευσης , ένα έργο ζωής για την επόμενη γενιά της Κάσου ,τοποθετήσαμε προωθητικές αντλίες καταρρίπτοντας το μύθο ότι δίνουμε στην κατανάλωση το μισό από αυτό που αντλούμε…..     Η κάθε μας δε κίνηση ήταν υπό την καθοδήγηση του συμπατριώτη μας Πιερ Μουτέν.    
Ακόμη, θα αναφερθούμε στην υποστελέχωση του Δήμου. Συμφωνούμε ότι ένας Καλλικρατικός -νησιωτικός Δήμος δε μπορεί να λειτουργήσει υποτυπωδώς  όταν έχει μόνο δύο διοικητικούς υπαλλήλους όσο φιλότιμη προσπάθεια κι αν καταβάλλουν και ένα επιστημονικό Σύμβουλο Δημάρχου η αξία του οποίου αναγνωρίζεται και από τη σημερινή Δήμαρχο.  Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας  ο Δήμος λειτούργησε με ένα και μόνο διοικητικό υπάλληλο και μια εθελόντρια ληξίαρχο (είχε γίνει παράδειγμα υποστελέχωσης από τους υπουργούς στα ΜΜΕ) και χωρίς εργατοτεχνικό προσωπικό μιας και για μεγάλο διάστημα ο Δήμαχος, ο Αντιδήμαρχος  ο Πρόεδρος του Δ.Σ  καθώς επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι εργαζόντουσαν  καλύπτοντας τα κενά που υπήρχαν στις υπηρεσίες (ύδρευσης-καθαριότητας κλπ). Παρ‘ όλα αυτά καταφέραμε να εναρμονιστούμε με τις απαιτήσεις του Καλλικράτη όταν μεγαλύτεροι δήμοι με πλήρη στελέχωση ακόμα αγωνίζονται.            
Πρέπει επίσης να τονισθεί  και η επαναλειτουργία του ΚΕΠ που ήταν κλειστό λόγω έλλειψης υπαλλήλου. Σήμερα ο Δήμος έχει 2 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους και δέκα οχτώ συμβασιούχους και εργατοτεχνικό  προσωπικό, χωρίς αυτό επαναλαμβάνουμε να είναι λύση μόνιμη για την εύρυθμη λειτουργία του.
 Τέλος, θα αναφερθούμε στις μελέτες που παραδώσαμε, πέραν της μοναδικής μελέτης που αναφέρθηκε από την Δήμαρχο , αυτή των νέων γεωτρήσεων, παραδώσαμε και:
1.) πράσινα νησιά με τη δημιουργία υδροηλεκτρικού και σύστημα αφαλάτωσης,
2.) ψηφιακή σύγκληση με θεματολογία την Αγροτική ανάπτυξη- Αγροτική παραγωγή-Τουρισμός (ανάδειξη ευκαιριών) Δήμου Κάσου,
 3.)πλήρης συγκοινωνιακή μελέτη έτοιμη προς εφαρμογή ,
4.) μελέτη για την συντήρηση αγροτικού δικτύου,
 5.) ανακατασκευή-επισκευή της λίμνης της Σκάφης,
6.) μελέτη του δρόμου Χέλατρος- Αυλάκι ( 2.200  μ. και προϋπολογισμός 500.000€ ) μιας και ήμασταν στο στάδιο των επιμέρους αδειοδοτήσεων,
7.) πλήρης μελέτη για την ίδρυση μονάδας ηλικιωμένων( Μ.Φ.Η) η οποία είχε συνταχθεί από τον αείμνηστο συμπατριώτη μας Γιάννη Οράτη,
 8.) μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών του δρόμου της Κυρά Καλής στο Αρβανιτοχώρι,
9.) υπογραφή σύμβασης ΜΟΔ για τεχνική υποστήριξη με τεχνικό σύμβουλο (αλήθεια τι γίνεται; Μήπως θα χαθεί και αυτός;) 
10.) μελέτη για τα μονοπάτια ( Στυλοκαμάρα, Ποταμίτισσα, Άγιος-Γιάννης στο Κατάρτι και Αρχαγγέλου-Μιχαήλ στο Φρυ).
11.) Μελέτη αποκατάστασης ΧΑΔΑ – σύστημα ανακύκλωσης κομποστοποίησης –μεταφόρτωσης απορριμμάτων
12.) Αποκατάσταση ζημιών λιμένα Κάσου.
13.) Κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλα σημεία από την ομιλία της Δημάρχου όμως αυτό δεν είναι δική μας δουλειά μιας και στον τόπο υπάρχει και αντιπολίτευση.
Κλείνοντας, ελπίζουμε να μη ξαναπροκληθούμε να αναφερθούμε για το παρελθόν, εφόσον αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία.         Τα οράματα γίνονται πραγματικότητα και χτίζονται προσβλέποντας στο παρόν και στο μέλλον και όχι ανατρέχοντας στο παρελθόν. Τέτοιου είδους αναφορές δε βοηθούν κανέναν και σε τίποτα, αντίθετα διχάζουν και πολώνουν τον κόσμο.                                                                                                                                                 Εμείς θα είμαστε παρόντες όποτε μας ζητηθεί όπως κάναμε μέχρι και σήμερα πρόθυμοι να βοηθήσουμε μιας και τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα και παρατάξεις και είναι κοινά για όλους.


Από τη δημοτική παράταξη «ΚΑΣΟΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»