Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΙΩΝ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:Θετική εισήγηση για τους κτηνοτρόφους του Προγράμματος Εκτατικοποίησης Κτηνοτροφίας Ν. Κάσου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ
Ταχ.Δ/νση : 85800 ΚΑΣΟΣ
Πληροφορίες : Δ.Ε ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
ΤΗΛ/ΝΑ : 2245041277

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετική υπήρξε η εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), σε αίτημα που υπέβαλε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (γραφείο Κτηνοτροφίας), που αφορούσε στην άρση των επιβαλλομένων κυρώσεων στους κτηνοτρόφους του Προγράμματος Εκτατικοποίησης Κτηνοτροφίας Ν. Κάσου, λόγω μη τήρησης των δεσμεύσεών τους.
Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή συνέχιση του προγράμματος, που άρχισε τον Μάιο του 2004, αλλά σημαντικές ελλείψεις, όπως Σφαγείου στην Κάσο, μόνιμου κτηνιάτρου στο νησί, τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κλπ, δεν επέτρεψαν στους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν την σχετική μελέτη, στους προβλεπόμενους χρόνους.

Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν και σοβαρά απρόοπτα, όπως η απαγόρευση εξόδου των ζώων εκτός Νομού, λόγω επιδημίας καταρροϊκού πυρετού καθώς και οι αντιδράσεις των Φιλοζωικών Οργανώσεων, που προκλήθηκαν στο άκουσμα της επικείμενης σφαγής χιλιάδων αιγοπροβάτων, πιθανότατα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και παραπληροφόρησης αυτών.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από τους φορείς του νησιού, Δήμο και Αγροτικό Συνεταιρισμό, το Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου, βουλευτές του Νομού μας και το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πίνακες με την επιβολή κυρώσεων προς τους δικαιούχους κτηνοτρόφους της Κάσου, η οποία νομοθετήθηκε με την Διυπουργική απόφαση ΚΥΑ 629 / 30-08-2005, ενώ είχε λήξει η απόσυρση των ζώων την 31-05-2005, το ποσό των κυρώσεων ήταν 183.763,06 ευρώ σε σύνολο 349.083,40 ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 55% των αποζημιώσεων.
Οι φορείς του νησιού πίεσαν πιο συστηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάφορης αυτή αδικία, αφού εξαντλείτο όλη η αυστηρότητα του κράτους σε ένα πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα και οι κτηνοτρόφοι του νησιού διαπίστωναν τη δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου τους και την αδυναμία είσπραξης της αποζημίωσης, την οποία δικαιούντο.

Έτσι, φτάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου 2007, όπου με το έγγραφο που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγει ουσιαστικό το δρόμο, για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, αναφέροντας:
« η εξεταζόμενη περίπτωση των δικαιούχων της Ν. Κάσου μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περίπτωση ανωτέρας βίας, όσον αφορά στην επιβολή της κύρωσης της απένταξής τους από το πρόγραμμα, και να πληρωθούν οι ενισχύσεις στους δικαιούχους με βάση τον πραγματικό αριθμό ζώων που απέσυραν (σφαγή ή πώληση) στο πλαίσιο του προγράμματος».