Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, στο γραφικό λιμανάκι της Μπούκας στο Φρύ Κάσου, Ο Μάριος Φραγκούλης, για 6η συνεχή χρονιά τραγούδησε παλιές και νέες του επιτυχίες. Αυτή τη φορά μαζί του ήταν και ο Στέλιος Διονυσίου, που τραγούδησε κυρίως παλιές επιτυχίες του πατέρα του, Στράτου. Τόσο ο Μάριος, όσο και ο Στέλιος έλκουν την καταγωγή τους από την Κάσο. Ο πρώτος εξ αίματος, και ο δεύτερος εξ αγχιστείας.
Τη συναυλία στήριξαν , εκτός από τον Δήμο Κασίων, και ο ΟΠΑΔ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και άλλοι χορηγοί.
Σ΄ αυτήν παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμού, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Έπαρχος Καρπάθου –Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Δήμαρχος Κασίων Δημήτρης Ερωτόκριτος, ο Ιάπωνας πρεσβευτής στην Αθήνα και άλλοι.
Φεστιβάλ Ασκαύλου στην Κάρπαθο(Τσαμπούνας)
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η Β΄ Διεθνής Συνάντηση Άσκαυλου Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι στον τόπο μας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σοβαρό πολιτισμικό θεσμό που ριζώνει στο ακριτικό νησί, με την πρωτοβουλία του Επαρχείου και της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου και ακτινοβολεί σ’ όλα τα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Αιγαίου και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.Ο κύκλος των Συναντήσεων Άσκαυλου Καρπάθου άνοιξε το 2006 στηριγμένος στην αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι συμπατριώτες μας Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης και Μανόλης Ν. Μαυρολέων στο Η΄ Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που διεξήχθη το 1993 στο Απέρι και στην Όλυμπο της Καρπάθου.
Οι συναντήσεις αυτές συνδιοργανώνονται κάθε δύο χρόνια από την Επιτροπή Πολιτισμού και Εκδηλώσεων του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου, ΟΠΑΔ, και τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, εναλλάξ με τις Συναντήσεις Λύρας και οργάνων με δοξάρι της Κάσου. Άμεση επιδίωξή είναι να αποκτήσει στο κοντινό μέλλον ο συγκεκριμένος θεσμός διεθνή χαρακτήρα. Τελικό μάλιστα στόχο του Επαρχείου αποτελεί η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης Καρπάθου και Κάσου, που θα διαθέτει δύο επιμέρους τμήματα. Το Διεθνές Κέντρο Ασκαύλων και ποιμενικών Πνευστών με έδρα την Κάρπαθο και το Διεθνές Κέντρο Λύρας και Οργάνων με δοξάρι με έδρα την Κάσο το οποίο θα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την μουσική παράδοση των νησιών, Καρπάθου και Κάσου.μας.
Στις εκδηλώσεις της φετινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο των Πηγαδίων και στις 31 Ιουλίου στο ιστορικό Πλατύ της Ολύμπου πήραν μέρος 50 μουσικοί και τραγουδιστές από την Κέα, την Χίο, την Θράκη, τον Πόντο και από τις τρεις πολιτισμικές ζώνες της Καρπάθου: την Κάτω Κάρπαθο, τη Μέση Κάρπαθο και την Όλυμπο της Καρπάθου.Παρόλο που είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν και μουσικοί από την Κάτω Ιταλία και την Κάλυμνο τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ανωτέρας βίας των ιδίων ..Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού τόσο στην Όλυμπο όσο και στα Πηγάδια οι χώροι των εκδηλώσεων ξεχείλισαν από θεατές, ντόπιους και ξένους γεγονός που ενθαρρύνει τους διοργανωτές να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο σθένος την προσπάθεια αυτή. Στα Πηγάδια ειδικότερα υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης 200 περίπου θεατές γύρω από το κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο, ενώ στο τέλος της βραδιάς μεγάλος αριθμός παρευρισκομένων έζεψε τον Καρπάθικο χορό που δεν έλεγε να σταματήσει.
Το γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων είχαν ο Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης και Καρπάθικο το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκδηλώσεων του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου Σταύρος Σταυριανός.
Στο πλαίσιο της Β΄ Συνάντησης Άσκαυλου Καρπάθου πραγματοποιήθηκε το πρωϊνό της 31ης Ιουλίου στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Διαφανίου ημερίδα με θέμα το μουσικό όργανο του ασκαύλου και εισηγητές τους:
α) Νίκο Πρεάρη, | β) Γιώργο Σχοινά, |
γ) Μανόλη Μαυρολέων και | δ) Βενετία Σκευοφύλακα. |
Το βράδυ της 31ης Ιουλίου τιμήθηκε στο κατάμεστο Πλατύ της Ολύμπου
ο γηραιότερος τσαμπουνιέρης της Καρπάθου Βασίλης Ι. Χαλκιάς, στον οποίο απονεμήθηκε από τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλη Ε. Ερωτόκριτο επάργυρη αναμνηστική πλακέτα σε σχέδιο του σπουδαίου Ολυμπίτη καλλιτέχνη Αντώνη Γ. Χαλκιά και μέλους του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού της Ολύμπου, σκηνογράφου για χρόνια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Αναμνηστικά διπλώματα απονεμήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες από τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλη Ε. Ερωτόκριτο, τον Κοινοτάρχη Ολύμπου Καρπάθου κ. Κωστή Μ. Τσαμπανάκη, τον πανοσιολογιότατο πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου κ. Ναθαναήλ, τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κ. κ. Βασίλη Κ. Τσαμπανάκη, Μαριγούλα Η. Χριστοδούλου και Γιώργο Η. Ζωγραφίδη και τον Αντιπρόεδρο του Ο.Π.Α.Δ. κ. Γιάννη Γ. Μηνατσή.
Αξίζει να σημειωθεί πως, για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούσε η υλοποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων της Β΄ Συνάντησης Άσκαυλου Καρπάθου, χρειάστηκε η αμέριστη βοήθεια και η αγαστή συνεργασία όλους τους προηγούμενους μήνες του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου, του Κοινοτάρχη Ολύμπου Καρπάθου και του Αντιπροέδρου του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δωδεκανήσου (Ο.Π.Α.Δ.).
Ελπίδα των διοργανωτών αποτελεί η Γ΄ Διεθνής Συνάντηση Άσκαυλου Καρπάθου να έχει περισσότερες και πλουσιότερες συμμετοχές και να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.