Μεγάλη επιτυχία για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και για την επιστήμη της Παλαιοντολογίας στην Ελλάδα αποτελεί η παράδοση της παλαιοντολογικής συλλογής του Γερμανού καθηγητή Siegfried Ε. Kuss, στο προαναφερόμενο ίδρυμα, η οποία αποτελείται από 8.200 δείγματα κυρίως απολιθωμένων οστών. Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (10.11.2008), τα οστά ανήκουν σε ζώα που έζησαν στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο των Μειοκαινικών και Πλειστοκαινικών θηλαστικών, τα οποία καλύπτουν μία περίοδο από 15 εκατομμύρια χιλιάδες χρόνια μέχρι πριν 10.000 χρόνια.
Η επίσημη τελετή παράδοσης θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα στις 6 στο κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στην παλιά Ηλεκτρική, όπου θα εκτεθεί ένα μέρος των ευρημάτων. Αποφασιστικό ρόλο για την υπερπολύτιμη επαναφορά του υλικού αυτού στην κοιτίδα του έπαιξε ο διδάκτωρ Γ. Ηλιόπουλος.
Στην εν λόγω συλλογή, που αποτέλεσε προϊόν πολύχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του Γερμανού επιστήμονα, εμπεριέχονται οστά από νάνους ιπποπόταμους, ελέφαντες, γιγάντια και μικρά ελάφια, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, και κροκόδειλους που έζησαν στην Κρήτη και μέχρι πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος των σημαντικών αυτών ευρημάτων παρέμεναν στις αποθήκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Καρλσρούης.
Ο Kuss άρχισε την ερευνητική του δουλειά στην Κρήτη το 1963, ενώ προηγουμένως ο καθηγητής Nickolas Greutzburg και με τη βοήθεια κατοίκων του νησιού, όπως ο Χαράλαμπος Τσικαλάς από τις Σίσες Μυλοποτάμου, ξεκίνησαν τις ανασκαφές στη θέση Καλό Χωράφι και στις Σίσες με πολύ σημαντικά ευρήματα από ελάφια και ελέφαντες.
Αργότερα ο Γερμανός επιστήμονας ερεύνησε την Κάτω Ζάκρο, το Καθαρό, τη Σκαλέτα κ.λπ. ενώ πραγματοποίησε ταξίδια στο νότιο Αιγαίο και τα Κύθηρα όπου συγκέντρωσε σημαντικό υλικό και συνέχισε στην Κάσο, τη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο, την Τήλο, την Κάλυμνο όπου τα ευρήματα υπήρξαν εντυπωσιακά, όπως και στις Μέλαμπες και στον Πλακιά Ρεθύμνου, όπου εντοπίστηκαν απολιθώματα ρινόκερων, κροκοδείλων, χελωνών, καμηλοπαρδάλεων κ.λπ.