Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΣΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

Ανακοίνωση

Η Συντονιστική Επιτροπή που εκλέχτηκε στη συγκέντρωση πολιτών της Κάσου την Κυριακή 22/3/2009 για την προώθηση λύσης του ακτοπλοϊκού προβλήματος, είχε δύο εποικοδομητικές συναντήσεις τη Δευτέρα 23/3/2009 και την Παρασκευή 27/3/2009 με το Δήμαρχο Κάσου κ. Δημήτρη Ερωτόκριτο, όπου ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα.
Εκτιμώντας τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε επισημαίνουμε τα εξής:
Θεωρούμε θετική εξέλιξη την ανάθεση της γραμμής Πειραιάς-Κάσος-Ρόδος στο F/B «ΠΡΕΒΕΛΗ» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ LINES με την επισήμανση ότι το ταχύτερο δυνατό πρέπει να υπογραφεί η οριστική σύμβαση Κράτους και Εταιρείας ώστε να τηρούνται επακριβώς οι όροι και οι υποχρεώσεις εκατέρωθεν.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το τι μέλλει γενέσθαι στην άλλη γραμμή, μέσω Κρήτης, διότι αυτή τη στιγμή και μέχρι τέλος Απριλίου περίπου, η εξυπηρέτησή της έχει ανατεθεί στην εταιρεία G/A FERRIES και ειδικά στο αναξιόπιστο, αφερέγγυο και παμπάλαιο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» με αποτέλεσμα το βασικό πρόβλημα τροφοδοσίας του νησιού να παρατείνεται (ήδη το δρομολόγιο της Παρασκευής 27/3/2009 δεν πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά, για τους γνωστούς…άγνωστους λόγους που επικαλείται η εταιρεία, πράγμα που δεν αφορά τους κατοίκους της Κάσου οι οποίοι όμως πληρώνουν τη νύφη!)
Και εδώ πάγια θέση μας είναι να επικυρωθεί ο διαγωνισμός και να γίνει η οριστική ανάθεση στην εταιρεία που θα μειοδοτήσει. Διότι μόνον τότε θα υπάρχει ρήτρα για τη σαφή τήρηση των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών και επιπτώσεις για όποιον τις αθετεί.
Επειδή όμως παρατηρείται μια αδικαιολόγητη εν πολλοίς καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης εκ μέρους του Υπουργείου, κανείς στο νησί δε θα ήθελε να παραταθεί η ανάθεση της γραμμής ξανά στο πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» για το μήνα Μάϊο και εξής. Πρέπει το Υπουργείο να υποχρεώσει την εταιρεία να δρομολογήσει το F/B «ΡΟΔΑΝΘΗ» μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.
Συμφωνούμε λοιπόν με τη θέση των Επαρχείων Καρπάθου-Κάσου, Μήλου, Σαντορίνης και του νησιού της Χάλκης, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Κάνουμε έκκληση στους συλλόγους των Κασίων Ρόδου και Αθήνας να είναι στο πλευρό των μονίμων κατοίκων του νησιού και να μην επαναπαυθούν στη λύση του προβλήματος που διαγράφεται με τη δρομολόγηση του «ΠΡΕΒΕΛΗ» όσον αφορά την κίνηση του καλοκαιριού. Γιατί για να μπορεί να έρχονται οι επισκέπτες το καλοκαίρι, η Κάσος πρέπει να υπάρχει και να ζει και το χειμώνα.

Κάσος, 28/3/2009
Η Συντονιστική Επιτροπή

Ξενάκης Νικόλαος
Καμπούρης Νικήτας
Καλαφατάς Γεώργιος
Πέπης Ιωάννης
Σοφίλα Νικολέττα
Ζάγορας Αντώνιος
Σπανογιάννη Πολυξένη
Περσελής Σπύριδων