Από
Υπουργό σε Υπουργό και, μάλιστα, ως αρνητικό παράδειγμα, φαίνεται ότι περνάει η περίπτωση του Δήμου της Ρόδου μια και ο νέος Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ειδική αναφορά σ αυτόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, «Κοινωνία ώρα Mega», λέγοντας, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι στη Ρόδο «ξεκάθαρα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό»!
«Χαστούκι» αποτελεί, αν μη τι άλλο, για το Δήμο της Ρόδου, και δη αυτή την περίοδο, η αναφορά και μάλιστα δια στόματος του Υπουργού που καλείται να φέρει εις πέρας τη μεγαλύτερη «μετακίνηση» (;) δημοσίων υπαλλήλων που έχει γίνει ποτέ, ότι στο Δήμο της Ρόδου υπάρχουν 300 άτομα πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα πρέπει να μετακινηθεί και ότι αυτό είναι άδικο για άλλους Δήμους, συγκρίνοντάς τον μάλιστα με την Κάσο όπου, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει κανέναν υπάλληλο!
Η αναφορά αυτή του νέου Υπουργού, δεν μπορεί παρά να επαναφέρει τα όσα είχε δηλώσει, πάλι στο Mega και πάλι στην ίδια εκπομπή των κ.κ. Καμπουράκη και Οικονομέα, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος, τον Απρίλιο του 2011 είχε αναφέρει ως παράδειγμα ότι ο Δήμαρχος της Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς του είχε πει ότι έχει παραπάνω πεντακόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν στο ΙΚΑ, το νοσοκομείο κτλ. και, μάλιστα, το θέμα είχε απασχολήσει μέχρι και το Υπουργικό συμβούλιο!
Τότε, ο Δήμος και ο κ. Κουσουρνάς είχαν αντικρούσει τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού, που εν τω μεταξύ είχαν κάνει το γύρο της χώρας, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία και λέγοντας ότι αυτό που ήθελε να πει ο Δήμαρχος είναι ότι θα πρέπει να διευκολύνεται η μετακίνηση των υπαλλήλων, εφόσον το επιθυμούν, σε οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν ανάγκη από προσωπικό. Προφανώς, όμως, για
κάποιο λόγο, στο Δήμο της Ρόδου
«έχει βγει το όνομα», δηλαδή ότι έχει πλεονάζον προσωπικό καθώς, βέβαια, δεν είναι διόλου αμελητέο ότι, δύο χρόνια μετά, γίνεται εκ νέου πανελλήνιο θέμα όταν ένας Υπουργός ο οποίος μετράει στη θέση του μόλις λίγες ημέρες, έχει ήδη ενημερωθεί ότι στη Ρόδο ο Δήμος διαθέτει πλεονάζον προσωπικό και μάλιστα το λέει με κατηγορηματικό τρόπο! Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να πει ότι το θέμα του έθεσαν οι Δήμαρχοι, δηλαδή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με τους οποίους είχε συνάντηση προχθές!
Βεβαίως, το θέμα κρίνεται ως σοβαρό, όχι μόνο για όλα τα παραπάνω, ότι δηλαδή έχουμε το νέο Υπουργό ο οποίος έχει ήδη
κατατάξει το Δήμο της Ρόδου αλλά και τους Δημάρχους να τον ενημερώνουν ειδικά για αυτόν αλλά και επειδή η Δημοτική Αρχή ήδη ετοίμαζε τις κινήσεις της για να πείσει το Υπουργείο για ποιο λόγο ο Δήμος της Ρόδου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλα κριτήρια!
Συγκεκριμένα, επρόκειτο να στείλουν επιστολή που να «μιλάει» για τις ιδιαίτερες ανάγκες που καλείται να καλύψει ο Δήμος επειδή είναι νησιωτικός και εξόχως τουριστικός, κάτι το οποίο απαιτεί και εξειδικευμένες, επιπλέον, υπηρεσίες και κατ επέκταση υπαλλήλους ή ακόμη και για τη συντήρηση ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που είναι η Μεσαιωνική Πόλη.
Μετά, όμως, από τις δηλώσεις του Υπουργού ποιος μπορεί να πει ότι οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να
γλιτώσει ό,τι προσωπικό μπορεί, θα έχουν κάποια τύχη;
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, στο παράδειγμά του, έβαλε τη Ρόδο σε αντιπαραβολή με την Κάσο που, όπως είπε, δεν έχει κανέναν υπάλληλο και άφησε να εννοηθεί ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται οι μετατάξεις να είναι ακόμη και υποχρεωτικές και όποιος δεν δέχεται τη θέση που του προτείνεται θα φεύγει.
Είπε, ακόμη, ο Υπουργός, ότι ρόλο θα παίζει η γεωγραφική εγγύτητα και αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αρκετοί οι Δήμοι στο νομό, ειδικά τα μικρονήσια, που έχουν τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη βασικού προσωπικού και από την άλλη ο Δήμος της Ρόδου για το Υπουργείο είναι «προνομιούχος» με υπεράριθμους, εύκολα συμπεραίνει τι μπορεί να γίνει.
Ο διάλογος στη χθεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega channel έχει ως εξής:
-Υπουργός: «
Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το πόσο ανορθολογικά κατανεμημένο είναι το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Το παίρνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση-μας το ανέφεραν χθες (σ.σ. προχθές) οι Δήμαρχοι στη συνάντηση που είχαμε.
Δήμος Ρόδου: Υπάλληλοι; Πάνω από 1700. Ναι. Δήμος Κάσου, δίπλα ακριβώς. Πόσοι υπάλληλοι; Κανένας! Κανένας. Ένας και έφυγε. Πείτε μου αν αυτό είναι λογικό. Πείτε μου αν δεν πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα ως Κράτος να πάρουμε κόσμο από τη Ρόδο, όπου ξεκάθαρα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, να πάρουμε όσους χρειάζεται. Και τέτοια παραδείγματα ανορθολογικής κατανομής υπάρχουν πάρα πάρα π
ολλά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
-Καμπουράκης: Σου λέει, όμως, ο άλλος, είμαι στη Ρόδο με την οικογένειά μου με τα παιδιά μου και θα με πας στην Κάσο;
-Υπουργός: Και ποια είναι η επιλογή η άλλη; Ρωτώ. Ποια είναι η εναλλακτική επιλογή; Συγγνώμη, δηλαδή πρέπει να προσλάβουμε πρόσθετους στην Κάσο επειδή αυτός που είναι στη Ρόδο δεν θέλει να πάει;
-Δημοσιογράφος: ʼρα, μιλάμε για υποχρεωτική μετάταξη, έτσι; Δεν θα τεθεί το ερώτημα στον υπάλληλο του Δήμου Ρόδου; Θα του πείτε: Ή πας στην Κάσο ή φεύγεις»!
-Καμπουράκης: Θα τον ρωτήσετε πρώτα μήπως θέλει ο ίδιος;
-Υπουργός: Πάντα, πρώτο λόγο δίνουμε στις εθελοντικές μετακινήσεις και από εκεί και πέρα, να ξέρετε ότι θα υπάρχουν περιπτώσεις ειδικοτήτων που θα μπουν στην κινητικότητα, όπου θα γίνει
σφαγή για το ποιος θα τους πάρει
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ αυτό, δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις».