Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ο Καθηγητής Εμμ. Π. Περσελής ομιλητής στη φετινή επίσημη τελετή για τους Τρεις Ιεράρχες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών




Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε για μια ακόμη χρονιά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνικής Παιδείας. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Πανεπιστημιακό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Καπνικαρέα). Ακολούθησε το καθιερωμένο αρχιερατικό μνημόσυνο για τους ιδρυτές, δωρητές, ευεργέτες, καθηγητές, φοιτητές και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επίσημη τελετή στη Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρουσία των μελών της Συγκλήτου, Καθηγητών όλων των βαθμίδων, εκπροσώπων του Διοικητικού Προσωπικού και πλήθους κόσμου, ο Πρυτανεύων του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Εμμανουήλ Π. Περσελής ανέπτυξε την ομιλία της ημέρας με θέμα «Η πνευματική και μορφωτική κληρονομιά των Τριών Ιεραρχών στα ελληνικά γράμματα και την εκπαίδευση».
     Στη διάρκεια της πυκνής και μεστής σε νοήματα ομιλίας του, ο Καθηγητής Περσελής υπογράμμισε την πλούσια προσωπική παιδεία των Τριών Ιεραρχών και τους αγώνες τους για την εδραίωση του ορθοδόξου δόγματος, αλλά ταυτόχρονα και για τη δημιουργία ενός χριστιανικού παιδευτικού ιδεώδους, που ενσωμάτωσε και αξιοποίησε επιλεκτικά πτυχές της ελληνικής πνευματικής κληρονομιάς, σε αντίθεση με ορισμένες επιφυλακτικές έως παντελώς απορριπτικές χριστιανικές θεωρήσεις της κοσμικής παιδείας, που συναντούμε σε κείμενα όπως οι «Αποστολικαί Διαταγαί».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του Μεγάλου Βασιλείου στη διαμόρφωση και επικράτηση ενός τέτοιου φιλικού προς την παιδεία πνεύματος, ιδίως μέσω του έργου του «Προς τους νέους, όπως αν εξ Ελληνικών ωφελοίντο λόγων», το οποίο αποτέλεσε για πολλούς αιώνες και αποτελεί μέχρι τις ημέρες μας οδηγό χριστιανικής παιδείας και αγωγής.
Διατρέχοντας σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της ελληνικής παιδείας από την εποχή των Τριών Ιεραρχών (4ος μ.Χ αι.) μέχρι τις ημέρες μας, ο Καθηγητής Περσελής κατέδειξε τη διαχρονική χρήση των πατερικών κειμένων στο χώρο της εκπαίδευσης και τόνισε την ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης τους και στο μέλλον, με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές και μορφωτικές ανάγκες των νέων ανθρώπων.
  Η σεμνή τελετή έκλεισε με την άψογη εκτέλεση επίκαιρων εκκλησιαστικών ύμνων από τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Καπνικαρέας.
Ξ. Κουτσουλιάς