Το πρόγραμμα του Υπουργείου Αιγαίου "Μουσεία στα μικρά νησιά" έδωσε το έναυσμα και τη δυνατότητα για τη δημιουργία μιας οργανωμένης επισκέψιμης Συλλογής ενός μικρού διαχρονικού μουσειακού πυρήνα στο νησί της Κάσου.
Η Αρχαιολογική Συλλογή της Κάσου αποτελείται από αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά και λαογραφικά αντικείμενα, τα οποία προέρχονται κυρίως από περισυλλογές και παραδόσεις από ιδιώτες και σε πολύ μικρό βαθμό από ανασκαφές, μιας και η αρχαιολογική έρευνα στο νησί υπήρξε μέχρι τώρα περιορισμένη.
Πρόκειται για κτίριο παραδοσιακής κασιώτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής με νεοκλασικά στοιχεία, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Οικοδομήθηκε το 1900 και χρησιμοποιήθηκε ως Δημαρχείο από το 1930 έως το 1971. Αποτελείται από τρεις χώρους στον όροφο και δύο στο ημιυπόγειο, καθώς και από μικρή περιφραγμένη αυλή.
Η συλλογή εκτίθεται πλέον στους παραπάνω χώρους και τα αντικείμενα, πλαισιωμένα με κείμενα και εποπτικό υλικό, εικονογραφούν όλες τις περιόδους κατοίκησης στο νησί.
Ο πρώτος χώρος του ορόφου είναι αφιερωμένος στην προϊστορική περίοδο του νησιού και στη θάλασσα. Εκτίθενται όστρακα και αντικείμενα από τους προϊστορικούς χρόνους και άλλα αντικείμενα σχετικά με τη θεματολογία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αγγείο από την Κρήτη από οφείτη λίθο που βρέθηκε στη Χέλατρο, πιθανόν Μινωϊκή εγκατάσταση.
Στον ίδιο χώρο μπορούμε να δούμε ροδιακούς και κωακούς αμφορείς που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, σφραγισμένες λαβές αμφορέων, εισηγμένα προϊόντα, καθώς και επιγραφές με ονόματα που συνδέονται με το θαλάσσιο στοιχείο.
Ο δεύτερος χώρος φιλοξενεί τις λατρείες - Ιερά, τους οικισμούς των ιστορικών χρόνων, ενώ ο τρίτος χώρος τα ευρήματα από τις νεκροπόλεις του Πόλιν της Υστεροκλασικής - Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου. Το ανάγλυφο με την παράσταση του νέου που κρατά λαγό του πρώιμου 4ου π.Χ., καθώς και τα ενεπίγραφα ταφικά σήματα, 51 στον αριθμό, πλαισιώνουν τα πλούσια κτερίσματα των ταφικών συνόλων του 5ου και 4ου αι. π.Χ.
Η μουσειογραφική οργάνωση του πρώτου χώρου του ημιυπόγειου αναφέρεται κυρίως στην ιστορία του τραγικού γεγονότος του Ολοκαυτώματος του 1824. Κύριο έκθεμα είναι 16 όπλα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή της Ελληνοκαμάρας, όπου επικεντρώθηκαν οι μάχες σώμα με σώμα μετά την απόβαση των Τουρκοαλβανών.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του Kασιώτικου σπιτιού στον τελευταίο χώρο, όπου η διατήρηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως του τζακιού και του κρέβατου, επέβαλε το σχεδιασμό αυτό.
Σημειώνεται, ότι ο σχεδιασμός των ημιυπόγειων χώρων έγινε από το Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Και ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει το μουσείο παραμένει κλειστό,διότι ο μοναδικός Αρχαιοφύλακας του νησιού-Στεφανής Διακαναστάσης- βγήκε στη σύνταξη κάτι που καθιστά αδύνατη την επισκεψιμότητα στο μοναδικό οργανωμένο μουσείο του νησιού μας.
Πηγή:
Περιοδικό <<Αρχαιολογία>>
και www.ypai.gr,
φωτογραφία: www.kasos.gr