Δύσπιστοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, ως προς την εξαγγελία δια στόματος πρωθυπουργού ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι για τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών από το Υπουργείο Οικονομίας.
Χθες, μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσιο Παπαληγούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συζήτησαν τόσο για το θέμα της ακτοπλοΐας, όσο και για την «δήθεν» προσπάθεια κάλυψης αναγκών του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο κ. Καραμανλής, επιμένει ότι έχει δοθεί για άλλη μία φορά(!) το «πράσινο φως» ως προς τις επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, τη στιγμή μάλιστα που τα ξεχασμένα νησιά μας κάθε χειμώνα περνούν από «σαράντα κύματα», βιώνοντας τριτοκοσμικές καταστάσεις στο θαλάσσιο συγκοινωνιακό χώρο.
Βέβαια, σε περίπτωση που όντως έτσι γίνει, αργότερα θα ανοίξει ένας νέος «φάκελος», που θα περιέχει το θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου. Γιατί δεν αρκεί να έχεις πλοία που να εξυπηρετούν τα άγονα νησιά, αλλά να υπάρχουν αντίστοιχα και οι κατάλληλες λιμενικές υποδομές. Όταν ένας ακρίτας είναι εγκλωβισμένος στο νησί του και «αργοπεθαίνει», δε θα βρεθεί κανείς να «βγάλει φτερά» την στιγμή που έχει ανάγκη, να τον μεταφέρει σε ένα μεγαλύτερο νησί, όπου θα του παράσχουν ασφάλεια και σιγουριά, τουλάχιστον στο ζήτημα της υγείας. Όταν δεν υπάρχουν λιμάνια, δεν υπάρχουν πλοία κι όταν δεν υπάρχουν πλοία, δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης...
Ας επανέλθουμε
όμως στο θέμα…
Προφανώς, ο κ. Καραμανλής ξέχασε όταν το 2005 έλεγε ότι «δεν υπάρχουν δύο Ελλάδες και ότι ο δρόμος για μια ισχυρή Ελλάδα περνά μέσα από μια ισχυρή περιφέρεια». Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά και κανένα σημάδι δε δείχνει ότι η περιφέρειά μας έχει αναπτυχθεί και αναβαθμιστεί τουλάχιστον ως προς τη θαλάσσια συγκοινωνία.
Ωστόσο, «κοντός ψαλμός αλληλούια», αφού μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να γίνει ο νέος διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές, οπότε και θα «ξεκαθαριστεί» το ζήτημα.
Από την άλλη οι δήμαρχοι των «ξεχασμένων» νησιών της Δωδεκανήσου εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι και καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία του ζητήματος, αφού οι ίδιοι δηλώνουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια «παλεύουν» για ένα καλύτερο αύριο, ζητώντας συνεχώς από τους εκάστοτε υπουργούς ναυτιλίας, τα αυτονόητα, χωρίς όμως να γίνεται κάτι ουσιαστικό τελικά.
Δε ζητούν παρά μια ομαλή θαλάσσια συγκοινωνία, που να επιτρέπει στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών την εύκολη πρόσβαση σε άλλα νησιά, προκειμένου να σταματήσουν να αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος, κληθείς να σχολιάσει τις «νέες» εξαγγελίες για τις επιδοτήσεις, τονίζει πως «από τη μια το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εξασφαλίζει πόρους και από την άλλη έρχονται οι εφοπλιστές και λένε ότι τους χρωστάνε λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν εξυπηρετούμαστε όπως θα θέλαμε σαν ακρίτες. Ειδικά εμείς πρέπει να έχουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση από το Υπουργείο» λέει ο ίδιος για να έρθει να προσθέσει ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θέλουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και σύγχρονα πλοία».
Να σημειωθεί ότι στις 30 του μηνός ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, μαζί με τους δημάρχους των δύο νησιών, κ. Ιωαννίδη και κ. Ερωτόκριτο αντίστοιχα, όπως και με τον Κοινοτάρχη Ολύμπου κ. Τσαπανάκη, πρόκειται να συναντηθούν με τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνο Καμμένο, για το ζήτημα του ακτοπλοϊκού. Από την άλλη ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ» τόνισε ότι το κράτος δε δίνει ούτε επιδοτήσεις, ούτε τίποτα, αφού ουσιαστικά από τους φόρους των εισιτηρίων εισπράττει περισσότερα από 180 εκ. ευρώ και στον προϋπολογισμό δε φαίνονται ούτε τα μισά, με αποτέλεσμα να τα “επιδεικνύουν” σαν επιδοτήσεις.
« Όχι μόνο δεν επιδοτούμαστε αλλά πληρώνουμε κιόλας μέσω φορολογίας» λέει επικριτικά ο δήμαρχος Τήλου.
Για το ίδιο ζήτημα έκανε δηλώσεις και η δήμαρχος Χάλκης κ. Ελέγκω Παναγή, η οποία θεωρεί πως πρέπει οπωσδήποτε να ισχύσουν οι χθεσινές εξαγγελίες, διαφορετικά «αλίμονο(!) στους κατοίκους των νησιών».
Σκληρός στις δηλώσεις του φάνηκε και ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτές οι εξαγγελίες είναι «παρηγοριά στον άρρωστο». Ο ίδιος μάλιστα αναμένεται να θέσει προς συζήτηση το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΔ την ερχόμενη Τετάρτη, όπου και θα ζητήσει την άμεση παρέμβαση όλων των δημάρχων του Νομού, προκειμένου επιτέλους να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Πηγή:Εφημερίδα " Η ΠΡΟΟΔΟΣ"-23/01/2009