Αλλοδαποί από 100 χώρες ζουν και εργάζονται στο νομό μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Δωδεκανήσου, διαμένουν νόμιμα 17.182 αλλοδαποί.
Το 10% του πληθυσμού της Δωδεκανήσου, προέρχεται από τρίτες χώρες. Βέβαια, οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στο νομό μας είναι πολύ περισσότεροι, καθώς υπάρχουν αρκετοί πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και «παράνομοι» που δεν έχουν καταγραφεί.
Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, κάτοικοι άλλων χωρών της υφηλίου επιλέγουν τα νησιά μας, αφού θεωρούν ότι εδώ είναι ο παράδεισος. Τα σύνορα έχουν ανοίξεις, εις βάρος όμως του ντόπιου πληθυσμού, καθώς τα ποσοστά ανεργίας συνεχώς αυξάνονται.
Οι μετανάστες στην πλειονότητά τους εργάζονται στις οικοδομές, στα ξενοδοχεία ως βοηθητικό προσωπικό και στις χειρονακτικές εργασίες. Οι περισσότεροι αλλοδαποί ζουν στα νησιά μας με τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία, μιλούν άριστα την ελληνική γλώσσα και ορισμένοι μάλιστα έχουν αγοράσει και σπίτια.
Την πρώτη θέση στους μετανάστες, ανά εθνικότητα κατέχουν οι Αλβανοί, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 9.259 άτομα, τη δεύτερη οι Βούλγαροι με 2000 άτομα, την τρίτη οι Ουκρανοί με 759, την τέταρτη οι Ρώσοι με 728, την πέμπτη οι Αιγύπτιοι με 582, την έκτη οι Ρουμάνοι με 541, την έβδομη οι Μολδαβοί με 437, την όγδοη οι Σέρβοι με 224, την ένατη οι Γεωργιανοί με 221 και την δέκατη οι Φιλιππινέζοι με 159 άτομα.
Ακόμη και πολίτες χωρών άγνωστων για τα Δωδεκάνησα ζουν και εργάζονται στα νησιά μας.
Οι μεγάλοι δήμοι συγκεντρώνουν τους περισσότερους μετανάστες και οι μικρότεροι τους λιγότερους. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ρόδου διαμένουν 4.756, στο Δήμο Κω 2.742, στο Δήμο Ιαλυσού 1.092, στο Δήμο Καλλιθέας 968, στο Δήμο Πεταλούδων 905, στο Δήμο Καρπάθου 888, στο Δήμο Νότιας Ρόδου 698, στο Δήμο Ηρακλειδών 621, στο Δήμο Δικαίου 475 και στο Δήμο Αρχαγγέλου 389 μετανάστες.
Οι Λειψοί είναι ο Δήμος με τους λιγότερους αλλοδαπούς, τρίτων χωρών, καθώς διαμένουν μόλις 2 και ακολουθούν: η κοινότητα Αγαθονησίου με 10, ο Δήμος Κάσου με 16, ο Δήμος Καστελλορίζου με 22, η κοινότητα Ολύμπου με 28, ο Δήμος Χάλκης με 36, ο Δήμος Αταβύρου με 61, ο Δήμος Αστυπάλαιας με 69, ο Δήμος Νισύρου με 73 και ο Δήμος Τήλου με 115.
Το Τμήμα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης λειτουργεί τους τελευταίους 16 μήνες και παρά την υποστελέχωσή του προσπαθεί να διεκπεραιώνει άμεσα τον φόρτο εργασίας που έχει. Οι νέοι φάκελοι που κατατίθενται καθημερινά, όπως δήλωσε ο προϊστάμενός του Παύλος Τσίπρας, είναι αρκετοί και ο έλεγχος που γίνεται είναι εξονυχιστικός.
Οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που επιθυμούν να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας, καταθέτουν τη σχετική αίτηση στους οικείους Δήμους που διαμένουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τον εκάστοτε ισχύοντα μεταναστευτικό νόμο.
Στη συνέχεια, το Τμήμα Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης εξετάζει τους φακέλους και ελέγχει την έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών - συζύγων Ελλήνων πολιτών, ιθαγένειας και πολιτογράφησης.
Με όνειρα και σχέδια στις βαλίτσες τους οι μετανάστες έρχονται στα νησιά μας, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο αύριο. Κάποιοι τα πραγματοποιούν, ενώ άλλοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ταξίδι για την Ιθάκη είναι μακρινό και όχι στρωμένο με ροδοπέταλα.
Πηγή:εφ. Η ΠΡΟΟΔΟΣ