Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δ.ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: S.O.S. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Την απελπιστική κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στα Δωδεκάνησα περιγράφει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ο βουλευτής και καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός.
Ο κ. Κρεμαστινός ζητά να τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα από πλευράς υπουργείου Υγείας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δωδεκάνησα στον τομέα υγείας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς, όπως υποστηρίζει, μειονεκτεί στον τομέα αυτόν ο νομός.

Περιγράφοντας την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στα Δωδεκάνησα, ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει ότι: Οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου αναγκάζονται για την επίλυση των προβλημάτων υγείας τους, να καταφεύγουν στην Κρήτη, του Αγαθονησίου στη Σάμο και του Καστελόριζου στην Τουρκία.
Στην ερώτησή του ο καθηγητής θέτει έξι αμείλικτα ερωτήματα προς την υπουργό για τα προβλήματα Υγείας της περιοχής και ζητά απαντήσεις.
ΕρωτήματαΜεταξύ άλλων ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει: «Η κατάσταση των Υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιεικώς ως απελπιστική. Είναι ευνόητο ότι τόσο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και η κυβέρνηση ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη σημερινή κατάσταση των Υπηρεσιών Υγείας στα Δωδεκάνησα. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που δημιούργησαν ό,τι το καλό υπήρξε και το οποίο σήμερα έχει διαλυθεί».
Παράλληλα, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός υπογραμμίζει ότι: «Το ΠΕΣΥ, το οποίο συντόνιζε τις ιδιομορφίες των Υπηρεσιών Υγείας κάθε νησιού, καταργήθηκε.
Η τηλεϊατρική, η οποία είχε αρχίσει να εγκαθίσταται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου από το 1994, σήμερα όχι μόνον δεν έχει εξελιχθεί αλλά είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Το ελικόπτερο-μονάδα το οποίο θα έπρεπε να μεταφέρει προς το Νοσοκομείο της Ρόδου το αργότερο μέσα σε μία ώρα τα βαριά περιστατικά, είναι ελικόπτερο και διασώσεως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειάζεται ώρες για να μεταφερθεί ένα περιστατικό. Η άμεση λειτουργία του τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Λέρου, που σήμερα αναγκάζει τους νεφροπαθείς της Λέρου να καταφεύγουν σε άλλα νησιά, είναι ιδιαίτερα επιτακτική».