Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Δελτία τύπου κ. Ιωάννη Βαληνάκη

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Δήμαρχο Σύμης κ.Λευτέρη Παπακαλοδούκα, προκειμένου να του γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής λύσης στο ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαληνάκης λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα που έχουν εκφραστεί από τον Δήμο και την τοπική κοινωνία του νησιού το τελευταίο διάστημα, κοινοποίησε στον Δήμαρχο Σύμης δέσμη τριών (3) μέτρων:
Μετά και το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Σύμης με το ποσό των 400.000€ για την κατασκευή μεταλλικής προβλήτας για τη διευκόλυνση του ελλιμενισμού πλοίων στο νησί, πάντοτε μετά την εκπόνηση και υποβολή στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σχετικής μελέτης από τον Δήμο και εντός του κείμενου νομικού πλαισίου. Με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών συμφωνήθηκε επίσης, η άμεση διαθεσιμότητα ολόκληρου του ποσού της πίστωσης.
Σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο επιβεβαιώθηκε η πολιτική δέσμευση για την ένταξη στο Δ ΚΠΣ του έργου της ανακατασκευής του λιμανιού της Σύμης, μετά την ωρίμανση πλήρους σχετικής μελέτης από την πλευρά του Δήμου.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2007 θα διεξαχθεί νέος ανοιχτός, δημόσιος, διεθνής, μειοδοτικός διαγωνισμός για την απευθείας σύνδεση της Σύμης με το λιμάνι του Πειραιά. Ο διαγωνισμός, του οποίου η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευθεί από το ΥΕΝ, περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση της Σύμης με ένα απευθείας δρομολόγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με δύο δρομολόγια κατά την επόμενη θερινή περίοδο, με αυξημένο μάλιστα κατά 6% το τίμημα της επιδότησης ανά δρομολόγιο.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Βαληνάκης κάλεσε τον Δήμαρχο Σύμης να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και με γνώμονα το συνολικό συμφέρον του νησιού τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αποτελούν προϊόν συλλογικής ενεργοποίησης και προσπάθειας.

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσα δεν παρέχει απλά «κάποιες δεσμεύσεις», ούτε αναφέρεται «σε βάθος χρόνου». Απαντά με σαφή, ολοκληρωμένο και δεσμευτικό τρόπο σε όλα τα αιτήματα που έχουν εκφραστεί, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Βεβαίως, τα όποια τεχνικά ζητήματα παρ’ότι έχουν ήδη προβλεφθεί, μπορούν να διευκρινισθούν χωρίς να ακυρώνεται η ουσία της πολιτικής πρωτοβουλίας.
Ας μην καταστήσουμε λοιπόν το Φεστιβάλ της Σύμης και τη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη (όταν μάλιστα με επιστολή μου από τις 21/12/2006 προς τον Δήμαρχο Σύμης είχα προτείνει να αφιερωθεί το Φεστιβάλ στη μνήμη του) πεδίο διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου, ο σκοπός της πρωτοβουλίας μου δεν ήταν το αν θα παραστούν ή όχι επίσημοι στην έναρξη του Φεστιβάλ αλλά η επίλυση του προβλήματος.
Αντιλαμβάνομαι ως χρέος μου στην πολιτική να συμβάλλω στη λύση ζητημάτων των συμπατριωτών μου. Γι’ αυτό το λόγο πήρα αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία συντόνισε τα αποτελέσματα της συλλογικής ενεργοποίησης της κυβέρνησης και των τοπικών βουλευτών και όχι για να εισπράξω περιστασιακά χειροκροτήματα.
Το εύλογο αίτημα της άρσης της απομόνωσης δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερη απομόνωση. Γι’ αυτό και ευελπιστώ ότι στην αυριανή σύσκεψη θα επικρατήσει η κοινή λογική και το αυτονόητο συμφέρον του νησιού.