Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ-Τιμή στην προσφορά

Το περασμένο Σάββατο ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, εκτελώντας την από 16 Απριλίου 2008 απόφαση της Ιεράς Συνόδου, παρέδωσε τιμητική πλακέτα με «Εύφημον Μνείαν» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην Πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κα Μαίρη Παζαρτζή(καταγωγή από τη Κάσο, που είχε ταξιδέψει από την Αθήνα για να την παραλάβει, τιμώντας τη μεγάλη προσφορά του Συλλόγου στην Εκπαίδευση της δωδεκανησιακής Νεολαίας. Η βράβευση έγινε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου μετά το τέλος της Αρχιερατικής λειτουργίας, παρουσία των τοπικών Αρχών, του εκκλησιάσματος, μελών του ΔΣ του Συλλόγου και της Τοπικής Επιτροπής Ρόδου.
Η Πρόεδρος μετά την παραλαβή της πλακέτας συγκινημένη ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή που γίνεται από τη Μητέρα Εκκλησία στον Σύλλογο «Δωδεκανησιακή Μέλισσα»
Η κα Παζαρτζή είπε ότι οι γυναικείες δυνάμεις που τώρα εργάζονται στη «Μέλισσα», δεν είναι παρά οι κληρονόμοι και συνεχιστές των πρώτων πολύ σημαντικών προσωπικοτήτων που έβαλαν τα θεμέλια στο Σύλλογο.
Η κα Παζαρτζή ευχαρίστησε θερμά την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, για τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση που προσφέρει στο έργο της «Μέλισσας» στη Ρόδο.
Η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» ιδρύθηκε το 1931 από μια γυναίκα - φυσιογνωμία της εποχής της, την αιγυπτιώτισσα από τη Χάλκη, Αντιγόνη Ζουρούδη, τη «Μάνα της Δωδεκανήσου»
Επί 77 χρόνια από της ιδρύσεώς της η «Μέλισσα» εργάζεται με ζήλο και στηρίζει τη δωδεκανησιακή νεολαία. Στην αρχή, προπολεμικά, είχε πατριωτικό χαρακτήρα και αγωνιζότανε για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Παρείχε περίθαλψη στους δωδεκανήσιους νέους που κατέφευγαν στον Πειραιά και την Αθήνα για καλύτερη τύχη, αδυνατώντας να ζήσουν σε μια πατρίδα υπό κατοχή. Νέοι και νέες από τα Νησιά, παρακολουθούσαν μαθήματα ελληνικής ιστορίας και γραμματείας στα «Κυριακάτικα Σχολεία» της «Μέλισσας» που λειτουργούσαν οι εθελόντριες του Συλλόγου, στον Πειραιά. Ιδιαίτερη φροντίδα έδιναν στην επαγγελματική αποκατάσταση των κοριτσιών της εποχής εκείνης που διδάσκονταν εκτός των άλλων, γραφομηχανή και ράψιμο.
Μετά την Ενσωμάτωση από τη δεκαετία του 70, η «Μέλισσα» επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη χορήγηση υποτροφιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έργο που επιτελεί αποκλειστικά τα τελευταία 35 χρόνια.
Οι υπότροφοι της «Μέλισσας» για το ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009 ανέρχονται στους 76 και προέρχονται από τα νησιά: Αστυπάλαια 1, Κάσο 6, Κάρπαθο 6, Καστελλόριζο 2, Κάλυμνο 13, Κω 14, Λέρο 5, Λειψοί 4, Νίσυρο 2, Πάτμο 2, Ρόδο 14, Σύμη 3, Τήλο 1 και Χάλκη 3. Το ποσό της υποτροφίας είναι 200 ¤ το μήνα επί 9 μήνες το χρόνο για 4 ή 5 χρόνια σπουδών, ανάλογα με τη Σχολή.