Όταν πίσω σου ο Κάβο Σίδερος της Κρήτης χαθεί από τον ορίζοντα, αρχίζεις να πιστεύεις ότι εδώ κάτω, στη νοτιοανατολική άκρη του Αιγαίου δεν υπάρχει στεριά για να αράξεις. Κι όταν ακόμη αναφαίνεται- λες μέσα από τα κύματα της μαβιάς θάλασσας- η Κάσος, πάλι δεν ελπίζεις ότι μπορείς να βρεις σε αυτό το θεόρατο απότομο βουνό μια αγκάλη για να μπεις. Κι όμως αυτή η αγκάλη υπάρχει και είναι και ζεστή. Απλώς, όπως συνήθως συμβαίνει εδώ, η πρώτη εντύπωση
δεν είναι η σωστή.
Την αγκάλη που ανοίγει η Κάσος, τη συνθέτουν τα πέντε χωριά της: το Φρυ γύρω από το λιμάνι και το λιμανάκι της Μπούκας - η εμβληματική εικόνα του νησιού-, η Αγία Μαρίνα πάνω στη λοφογραμμή, το Αρβανιτοχώρι και το Πόλι - ο μεσαιωνικός οικισμός του νησιού- στις ρίζες των βουνών και η Παναγία, πάνω από το παλιό λιμάνι του Εμπορειού, όπου γίνεται το μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο. Κι αυτή η αγκάλη είναι ζεστή, γιατί δεν έχει στηθεί για τους τουρίστες- είναι πολύ λίγοι οι ξένοι που ξεμπαρκάρουν στην Κάσο- αλλά για τους ντόπιους, που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν στην εστία τους, στο σπίτι τους. Κομμάτι του νόστου είναι η καθολική συμμετοχή στο παραδοσιακό πανηγύρι της Πέρα Παναγίας, αλλά και στη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη επίσης κάθε Αύγουστο στη γραφική Μπούκα. Αυτό διαμορφώνει την οικογενειακή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα του νησιού, την οποία, έτσι διάχυτη όπως είναι, μπορεί να την αισθανθεί και να την απολαύσει και ο επισκέπτης.Η γεωγραφία των ανθρώπων είναι μάλλον πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα από τη γεωγραφία του νησιού, η οποία εκτός από τον μικρό κύκλο των χωριών περιλαμβάνει δύο διαδρομές που πάνε βαθιά μέσα στο ορεινό σώμα του νησιού, η μια για τον Άγιο Μάμα (8 χλμ. από το Φρυ) και η άλλη για τον Αϊ-Γιώργη στις Χαδιές (12 χλμ.). Τα σοκάκια ανάμεσα στα πολλά νεοκλασικά καπετανόσπιτα και τις εκκλησιές με τα ψηλά καμπαναριά είναι γοητευτικά, αλλά εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το εσωτερικό των σπιτιών που στα ράφια τους είναι αραδιασμένα αντικείμενα από λιμάνια όλου του κόσμου, ενθύμια της ναυτικής παράδοσης της Κάσου.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά μέσω Κρήτης, αναχώρηση δύο φορές την εβδομάδα με τα πλοία «Ιεράπετρα» και «Βιτσέντζος Κορνάρος», διάρκεια ταξιδιού περίπου 22 ώρες, και από τη Ρόδο, τρεις φορές την εβδομάδα, με τα ίδια πλοία- διάρκεια ταξιδιού περίπου επτά ώρες (τηλ. 210 4274009). Αεροπορικώς καθημερινά από Ρόδο και τρεις φορές την εβδομάδα με ανταπόκριση από Αθήνα με αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας (τηλ.
210 9666666). Στην Κάσο λειτουργεί το Κassos Μaritime and Τourist Αgency (τηλ. 22450 41323).
Οι παραλίες
Οι καλύτερες παραλίες της Κάσου δεν βρίσκονται πάνω στο ίδιο το νησί, αλλά στο ακατοίκητο σήμερα νησί Αρμάθια, απέναντι από το Φρυ. Τα Μάρμαρα, η μεγάλη, και το Καραβοστάσι, η μικρότερη, έχουν ψιλή χρυσή άμμο και σμαραγδένια δροσερά νερά. Είναι πολύ ισχυρή πρόκληση για έναν, δύο ή και παραπάνω θαλασσινούς περιπάτους, καθώς υπάρχει σκάφος που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια για τα Αρμάθια.
Και πάνω στο νησί υπάρχουν δυο παραλίες που προκαλούν τον επισκέπτη για περίπατο ή καλύτερα για πεζοπορία, αρκετά κοπιαστική. Είναι οι παραλίες Τριτά και Αυλάκι, και τα μονοπάτια που φτάνουν σε αυτές ξεκινούν από την περιοχή του Αϊ-Γιώργη στις Χαδιές. Για τα Τριτά η πεζοπορία στην κοίτη ξεροπόταμου είναι περίπου 2 ώρες με επιστροφή και για το αυλάκι σε μονοπάτι με μεγάλες κλίσεις περίπου 2.30 ώρες με επιστροφή. Στην περιοχή των Χαδιών υπάρχει η καλύτερη παραλία πάνω στο νησί όπου πηγαίνει άσφαλτος (2 χλμ. από τον Αϊ-Γιώργη). Είναι της Χελάτρου με μεγάλες κροκάλες και κρύα νερά. Από το Φρυ ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει μετά το αεροδρόμιο στις παραλίες του Αντιπεράτου (3 χλμ.) με μεγάλα βότσαλα. Οι περισσότεροι κολυμπούν στη μικρή αμμουδιά μπροστά στο παλιό λιμάνι του Εμπορειού.
ΦΑΓΗΤΟ
Στον Εμπορειό, στην ταβέρνα « Εμπορειός ». Στο Φρυ, στα εστιατόρια « Μύλος », « Ωραία Μπούκα », στου Μαριάκη και του Βάιλα, στο ουζερί « Απάγκιο » και στου Δημήτρη Καμπούρη . Στην Αγία Μαρίνα, στα παραδοσιακά καφενεία στη Μποργιανή και το Μαριγουλάκι . Στο Αρβανιτοχώρι θα βρείτε την ταβέρνα της Μαρούκλας και στο Πόλι αυτή του Νικολάκη .
Περιοδικό "Διακοπές" /εφ. ΤΑ ΝΕΑ -27 Ιουνίου 2008