Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τέσσερα νησιά μένουν χωρίς σύνδεση με Πειραιά

Απλήρωτοι οι ναυτικοί της εταιρείας του εφοπλιστή Αγούδημου, ανήσυχοι οι κάτοικοι σε Κάρπαθο, Κάσο, Σύμη και Λειψούς.

Χωρίς πλοίο, με σοβαρά προβλήματα από μεθαύριο και μετά μένουν για άλλη μια φορά η Κάσος, η Κάρπαθος, οι Λειψοί και η Σύμη στη σύνδεσή τους με τον Πειραιά, καθώς, μέχρι και χτες το μεσημέρι ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος δεν είχε καταβάλει τις οφειλόμενες από την εταιρεία του αποδοχές προς τα πληρώματα των πλοίων του και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συνεχίζει την απεργία σε όλα τα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας.

Στο... τούνελ της GA FERRIES δεν φαίνεται... φως, καθώς ο κ. Αγούδημος τονίζει πως το ΥΕΝΑΝΠ του οφείλει πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις, γι αυτό και δεν δύναται να εξοφλήσει τους ναυτικούς των πλοίων του. Εχουν δέσει με την απεργία τα πλοία ΡΟΜΙΛΝΤΑ, ΝΤΑΛΙΑΝΑ, ΜΙΛΕΝΑ, ΡΟΔΑΝΘΗ και ΜΑΡΙΝΑ, ενώ, χτες, με πολυήμερη καθυστέρηση, το ΥΕΝΑΝΠ έδωσε στη δημοσιότητα αυστηρή επιστολή προς τις εταιρείες που δεν πληρώνουν τους ναυτικούς και εστάλη από το υπουργείο στις 9 του μήνα. Είναι βέβαιο πως δημιουργείται πάλι σοβαρό πρόβλημα, το οποίο πληρώνουν, χωρίς να φταίνε, οι νησιώτες της άγονης γραμμής και οι απλήρωτοι ναυτικοί.

Οι χτεσινές πολύωρες συσκέψεις στο ΥΕΝΑΝΠ αποδεικνύουν πως το αδιέξοδο μεγαλώνει και η μόνη πραγματική θέση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό είναι να αυξάνει συνεχώς τα ποσά των επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές για το 2009, προκειμένου να βάλουν οι εταιρείες πλοία σε όλες τις γραμμές και να γίνουν όλες... σιγά-σιγά... άγονες.

Ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς τόνισε και χτες πως η εταιρεία του κ. Αγούδημου δεν φαίνεται διατεθειμένη να εξοφλήσει όλα όσα οφείλει στους ναυτικούς, τουλάχιστον προς το παρόν. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Κάσου, Δ. Ερωτόκριτος, και Καρπάθου, Μιχ. Ιωαννίδης, ανησυχούν και επισημαίνουν πως, έτσι κι αλλιώς, τα νησιά τους δεν ξέρουν πότε και εάν θα έρθει πλοίο όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Το υπουργείο δεν πληρώνει τον εφοπλιστή, εκείνος δεν πληρώνει τους ναυτικούς, η ΠΝΟ κάνει απεργία και τελικός αποδέκτης της ζημιάς αυτής είμαστε εμείς οι νησιώτες. Εχουν δρομολόγια προγραμματισμένα και δεν ξέρεις ποτέ πότε θα ρθει το πλοίο. Ερχεται κι είναι να φύγει στις 4. Δεν του δίνει καύσιμα η ΕΚΟ, γιατί της οφείλει χρήματα. Περνούν τρεις-τέσσερις ώρες, κάποτε φεύγει. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα. Είναι αλυσίδα όλα και την πληρώνουμε εμείς».

Ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχ. Ιωαννίδης, βρισκόταν χτες στο ΥΕΝΑΝΠ για το ακτοπλοϊκό. Ο ίδιος μας είπε: «Θα περιμένουμε να εξελιχθεί ο νέος διαγωνισμός. Εχουμε 4 δρομολόγια, θετικό, τους το είπαμε. Ποτέ δεν γνωρίζουμε όμως πότε έρχεται καράβι. Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν το καλοκαίρι. Κάτι θα πληρώσει, τώρα έτσι μου είπαν, στο ΥΕΝΑΝΠ και μπορεί να κάνει ένα δρομολόγιο. Ομως το πρόβλημά μας παραμένει». Το αξιοσημείωτο είναι πως η GA FERRIES δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς του ΥΕΝΑΝΠ.

Παράγοντες από το ΥΕΝΑΝΠ, πάντως, μας δήλωναν χτες πως η κατάσταση δυσκολεύει, αφού οι άλλοι εφοπλιστές πλήρωσαν και ο κ. Αγούδημος όχι. Επομένως θα μείνουν χωρίς πλοίο κάποια νησιά.

ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

Πηγή:Εφ. ΕΘΝΟΣ/28/01/2009