Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ξεκίνησε η καταβολή των δεδουλευμένων

Σε τρεις από τις εταιρείες όπου τα πληρώματα έκαναν επίσχεση εργασίας, οι εφοπλιστές υποχώρησαν και άρχισαν να πληρώνουν όσα χρωστάνε. Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Θετικά αποτελέσματα άρχισε να καταγράφει ο αγώνας των ναυτεργατών σε πλοία της ακτοπλοΐας που είχαν αρχίσει με επισχέσεις εργασίας από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς διεκδικώντας δεδουλευμένα. Τα πληρώματα πλοίων τριών ακτοπλοϊκών εταιρειών, έχοντας σταθερό στήριγμα τις ταξικές δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που συνέβαλαν καθοριστικά στην περιφρούρηση της μάχης, χτες επέβαλαν να αρχίσει πληρωμή όλων όσων τους όφειλαν οι εφοπλιστές.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού αναγκάστηκε μετά από τρεις και πλέον βδομάδες κινητοποίησης των πληρωμάτων να καταβάλει όλα όσα όφειλε στους ναυτεργάτες των πλοίων της «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» και «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ». Η εταιρεία ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση κατέβαλε τα δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων της που βρίσκονται εν κινήσει και δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα πληρώσει και αυτά που οφείλει στους ναυτεργάτες που έχουν απολυθεί από πλοία της που έχει δέσει όπως «ΑΡΣΙΝΟΗ» και άλλα. Η ΝΕΛ του εφοπλιστή Βεντούρη δεσμεύτηκε ότι σήμερα θα πληρώσει όσα οφείλει στα πληρώματα. Οσον αφορά την εταιρεία GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου εντείνει τις προκλήσεις καθώς αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα στα πληρώματα.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα η πλειοψηφία της ΠΝΟ, βλέποντας ότι έχει αρχίσει σταδιακά να απομονώνεται από τους ναυτεργάτες, έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στις 3 εταιρείες των οποίων τα πλοία είχαν ήδη ακινητοποιήσει τα πληρώματα και οι ταξικές δυνάμεις, αλλά και στην εταιρεία του Βεντούρη. Ετσι, σήμερα η απεργία θα ισχύσει στην εταιρεία του Αγούδημου, αλλά και στις εταιρείες ΝΕΛ και ΣΑΟΣ, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εφοπλιστών Βεντούρη και Μανούση, αντίστοιχα.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ είναι στα μέτρα των εφοπλιστών και της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής που συνδιαμορφώνουν κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσπαθεί να αποκρύψει ότι οι εφοπλιστές έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών συνθλίβοντας στοιχειώδη δικαιώματα, απειλώντας ταυτόχρονα τους νησιώτες με απομόνωση. Επιδίωξη της πλειοψηφίας είναι να φανεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» έκαναν καθαρό και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι οι παραβιάσεις των στοιχειωδών ναυτεργατικών δικαιωμάτων, Συλλογικών Συμβάσεων και άλλα, αφορούν όλες τις κατηγορίες πλοίων και απαιτείται γενίκευση και κλιμάκωση του αγώνα και με απεργιακές κινητοποιήσεις. Και προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζουν τις προϋποθέσεις, «οργώνοντας» τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Το γεγονός ότι οι εφοπλιστές έχουν φτάσει πια στο σημείο να μην καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές των πληρωμάτων, έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ζητώντας την άμεση πληρωμή των ναυτεργατών. Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι κανένα καράβι δε θα λύσει κάβους αν οι εφοπλιστές δεν πληρώσουν τα δεδουλευμένα και ισχυρίστηκε ότι όταν γίνεται εμπεριστατωμένη καταγγελία για μη πληρωμή των ναυτεργατών, δε φεύγει από το λιμάνι το υπό καταγγελία πλοίο! Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με τη στήριξη του ΥΕΝ επιχειρήθηκαν δύο τρομοκρατικές απολύσεις στα πλοία «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» που αποτράπηκαν από την αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και των ταξικών δυνάμεων.

Στην παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε στον Π. Καμμένο ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, δείγμα ότι αυξήθηκε η ασυδοσία των εφοπλιστών, την οποία στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. «Τους επιδοτείτε γενναία και αυτοί δε δίνουν στους ναυτεργάτες ούτε τα δεδουλευμένα», είπε η βουλευτής, «και τα νησιά αποκλεισμένα».