Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφισμα των επάρχων για "Καλλικράτη"

Στην Αθήνα και στο εντευκτήριο του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων συνήλθε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιρετών Επάρχων και ασχολήθηκε με τις προτάσεις που δόθηκαν σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Χώρας και το Σχέδιο Καλλικράτης.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Κυκλάδων και μέλος του ΚΤΕ Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ κ. Τάκης Ρήγας, η Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης κ.ά. Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Σπύρος Γαληνός.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος έκανε τη σχετική εισήγηση και τις παρατηρήσεις επί των προτάσεων. Τον λόγο πήραν όλοι σχεδόν οι παριστάμενοι Έπαρχοι. Τέλος ο κ. Ρήγας έκανε μια εκτενή ενημέρωση επί του κειμένου των προτάσεων.

Μετά από διαλογική συζήτηση η Γενική Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω κείμενο:
«Το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα αρχιτεκτονική της διοίκησης και της αποκεντρωμένης Τ.Α. πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση.

Συνιστά μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές παρεμβάσεις στη χώρα μας, παρέμβαση ριζοσπαστική για ουσιαστική αποκέντρωση.

Απαιτείται όμως πριν την κατάληξή του σε νομοσχέδιο, η εξειδίκευσή του στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Στο άρθρο 101 παρ. 2 του Συντάγματος που αφορά στην οργάνωση διοίκησης στο νησιωτικό χώρο, αναφέρει στην παράγραφο 2 επί λέξει: “Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές συνθήκες”.

Στην ερμηνευτική δήλωση αναφέρει επίσης ότι “ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών”. Πιστεύουμε ακόμη ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν:

- Ο απόλυτος και πλήρης προσδιορισμός του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Διοίκησης και των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

- Ο προσδιορισμός του ρόλου της Τ.Α. στην αναπτυξιακή διαδικασία..

- Η κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στους αυτοδιοικούμενους θεσμούς και η μεταφορά των απαιτούμενων πόρων και του στελεχιακού δυναμικού.

- Η διασφάλιση της επ0πτείας της νομιμότητας των πράξεων των αυτοδιοικούμενων θεσμών από ανεξάρτητη αρχή.

- Στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να προβλέπεται η αναλογική εκπροσώπηση των Περιφερειακών Διαμερισμάτων που πρέπει να είναι όχι μόνο οι πρώην Νομαρχίες αλλά και τα πρώην Επαρχεία νησιωτικά και ορεινά.

Οι περιοχές των πρώην Επαρχείων πρέπει να διοικούνται από τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, εξαιτίας του απομακρυσμένου από το νέο κέντρο της Περιφέρειας και λόγω του ρόλου της εγγύτητας και της επικουρικότητας που έπαιξαν με επιτυχία τα πρώην Επαρχεία στα πλαίσια της Ν.Α.

- Οι Τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες να εκλέγονται μαζί με τον Περιφερειάρχη απευθείας από το εκλογικό σώμα σε επίπεδο Περιφερειακού Διαμερίσματος, όπως και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

- Σχετικά με το προσωπικό των Ν.Α. πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο και να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιο φορέα θα ενταχθούν. Αν αποφασίσουν να ενταχθούν στους Δήμους να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ για τη μισθοδοσία τους.

- Να υπάρξει μεταβατικό διάστημα προσαρμογής των αποδοχών όλων των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης που υπολείπονται άλλων συναδέλφων τους.

- Να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι οικονομικοί πόροι που μόνιμα και σταθερά θα ενισχύσουν τις δομές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

- Να προσδιοριστούν με σαφήνεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των Γενικών Διοικήσεων.

- Να θεσμοθετηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας η κατανομή των κονδυλίων για τα έργα και για οποιαδήποτε άλλη δράση αναλογικά όπως ισχύει και σήμερα μεταξύ των νομών.

- Σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο και τη διοικητική μεταρρύθμιση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συσχετιστούν (να ταυτιστούν) οι μονοεδρικές σε κάθε νομό με τα Περιφερειακά Διαμερίσματα.

Εκτιμούμε ότι το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σωστά διαμορφωμένο δεν αφορά μόνο τις επόμενες εκλογές αλλά αφορά τις επόμενες γενιές. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση απέναντί τους να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά στο σχεδιασμό αυτό.

Ο πρόεδρος
Μιχάλης Ερωτόκριτος
Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου
Η γενική γραμματέας
Χριστίνα Φατσέα
Έπαρχος Κυθήρων».

ΠΗΓΗ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ