Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

Διαγωνισμοί για την προστασία του Αιγαίου



Την προκήρυξη δύο ανοικτών διαγωνισμών για την ανάθεση προγραμμάτων προστασίας υδάτων όλων των κατηγοριών- θαλασσίων, επιφανειακών, μεταβατικών και παρακτίων- σε περιοχές όλης της χώρας, ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, εκτελούνται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Περιβάλλον- ΕΠΠΕΡ.

Αναλυτικά εγκρίνονται οι διαγωνισμοί των έργων: 1. «Πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος». Έχει συνολικό προϋπολογισμό 610.000 ευρώ, θα εκτελεστεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών και αφορά : - τους κόλπους Σαρωνικό, Πατραϊκό, Παγασητικό, Κορινθιακό και Αργολικό - τις θαλάσσιες περιοχές Θερμαϊκού και Στρυμονικού, - τους κόλπους Ιερισσού και Καβάλας - τις θαλάσσιες περιοχές Κρήτης, Λέσβου και Ρόδου - επιλεγμένες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

2. «Ανάπτυξη δικτύων και παρακολούθηση ποιότητας των επιφανειακών εσωτερικών, των μεταβατικών και παρακτίων υδάτων της χώρας: αξιολόγηση και ταξινόμηση της οικολογικής τους κατάστασης». Έχει συνολικό προϋπολογισμό 990.000 ευρώ και συνοπτικά αφορά: - στον καθορισμό χαρακτηριστικών συνθηκών αναφοράς για την οικολογική κατάσταση των συστημάτων επιφανειακών υδάτων της χώρας - στην ανάπτυξη προγραμμάτων και μεθοδολογίας παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών εσωτερικών υδάτων, δηλαδή ποταμών και λιμνών, των μεταβατικών και παράκτιων υδάτων - στη διενέργεια δειγματοληψιών σε αντιπροσωπευτικούς τύπους από όλες τις κατηγορίες των επιφανειακών υδάτων - στην αξιολόγηση και ταξινόμησή τους σε κατηγορίες οικολογικής ποιότητας (με την εφαρμογή κατάλληλων κριτηρίων κατηγοριοποίησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Οδηγία -Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά).