Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007

Aπόφαση- Σταθμός


Απορρίφθηκαν με 3 αποφάσεις που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής που υπέβαλαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE και TIM κατά ισάριθμων αποφάσεων της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου με τις οποίες ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στην Ρόδο. 400 κάτοικοι της περιοχής Αγίου Στεφάνου της πόλεως Ρόδου υπέβαλαν κοινή αναφορά ζητώντας την απομάκρυνση 3 κεραιών κινητής τηλεφωνίας που εμπέμπουν από επταετίας και πλέον, σε ένα πεδίο βολής, στο οποίο σε γεωμετρική απόσταση από 10 έως 100 μέτρα λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία και παιδότοποι, ενώ κατοικούν περισσότερες από 3.000 οικογένειες. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι διαπράττονται κατά συρροήν, καθ'υποτροπήν, κατ' εξακολούθηση και κατ'επάγγελμα σωρεία εγκλημάτων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και προπάντων εις βάρος των ευπρόσβλητων και ευάλωτων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία νηπίων από τις εταιρείες COSMOTE, VODAFONE και TIM. Σε οικοδομές συγκεκριμένα στην οδό Bορείου Hπείρου της περιοχής Aγίου Στεφάνου (MONTE ΣMIΘ) της πόλης της Ρόδου, λειτουργούν τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών COSMOTE, VODAFONΕ και ΤIM και σε απόσταση ολίγων δεκάδων μέτρων η μια από την άλλη. Στην ίδια περιοχή και στην κορυφή του λόφου, λειτουργεί το πάρκο των κεραιών των λοιπών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Η Διεύθυνση Yποδομών και Tεχνικών Eργων της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, διαπίστωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, και με τις με αριθμούς Πρωτ. XOΠ 1468/02, 3083/2, και 3084/2 αποφάσεις της, ανακάλεσε την έγκριση εγκαταστάσεως των κεραιών που εξεδόθη χωρίς την απαιτούμενη από το νόμο έκδοση Nομαρχιακής αποφάσεως με την οποία εγκρίνονται οι οικείοι περιβαντολλογικοί όροι. Οι εταιρείες προσέφυγαν στον Διοικητικό Εφετείο Πειραιά που απέρριψε με 3 αποφάσεις που εξέδωσε τα αιτήματα τους για αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων της πολεοδομίας. Όπως δήλωσε χθες σε συντάκτη της Εφ. Δημοκρατικής ο νομικός σύμβουλος της Νομαρχίας Δωδεκανήσου κ. Γ. Φιλιππάκος οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά είναι αμέσως εκτελεστές και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένεται μετά την καθαρογραφή τους και την κοινοποίηση τους η διακοπή της ηλεκτροδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να ασκήσουν αναίρεση κατά των αποφάσεων στο ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι με έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κρίθηκε ακίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου της πόλεως Ρόδου αλλά και των παιδιών που φιλοξενούνται σε σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις αυθαίρετες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Ελπίζουμε αυτό το γεγονός να αποτελέσει και την αφορμή ώστε να μεταφερθεί ολόκληρος ο πύργος του ΟΤΕ, που τόσα προβλήματα έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Φρύ στο σημείο που έχει εγκατασταθεί από τον οκτώβριο του 2006 η κεραία της VODAFONE στην Αγία Κυριακή.
Πηγή: Εφ. "Η δημοκρατική"