Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007

Δηλώσεις του Περφερειάρχη για Γ' Κ.Π.Σ και για την λειψυδρία στα νησιά

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ «Η συνεχιζόμενη ανομβρία, εάν συνεχιστεί, αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Διεύθυνσης Υδάτων, που ήδη ενεργοποιήθηκε, ζήτησε από τις δύο Νομαρχίες, τις δύο Τ.Ε.Δ.Κ, αλλά και όλους τους Ο.Τ.Α να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και να προτείνουν πιθανά μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, ενόψει μάλιστα της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.» Παράλληλα ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην Πρότυπη Πλωτή Μονάδα Αφαλάτωσης, έργο μοναδικό παγκοσμίως και στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που ίσως αποτελεί την απάντηση στην έλλειψη νερού των νησιών μας μελλοντικά».

Π.Ε.Π Νοτίου Αιγαίου 2000-2006 «Η απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 55%, έναντι 13% που παραλάβαμε τον Μάρτιο του 2004. Ήδη έχουν ανοίξει τα μέτρα που αφορούν, αποκαταστάσεις χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, υποδομές αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευση και βασικές υποδομές (π.χ. οδοποιία). Δεσμεύομαι πως οι ώριμες προτάσεις θα προωθηθούν άμεσα. Σε λίγο καιρό αναμένεται να ανοίξει το μέτρο που αφορά τα μικρά νησιά, κάτω των 3.100 κατοίκων. Πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., προκειμένου να εκτελεστούν τα προαναφερθέντα έργα».

Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013 «Τα δυόμισι και πλέον χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση έχω διαπιστώσει κάτι που σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει εσείς, ότι δηλαδή το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πόρων, αλλά η δυνατότητα και η ετοιμότητα που έχουμε να τους αξιοποιούμε, να τους επενδύουμε, να τους απορροφούμε. Δεν είναι το ότι περάσαμε από το στόχο της σύγκλισης στο στόχο της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, το ότι έχουμε μικρότερα ποσά στη διάθεσή μας, το ότι μας λείπουν πόροι για τις υποδομές. Άλλωστε όπως έχετε ήδη ενημερωθεί τα 100 εκ. € κοινοτικής συμμετοχής που είχαν αρχικά ανακοινωθεί για το Πρόγραμμά μας σήμερα έχουν γίνει 350 εκ. € δημόσιας δαπάνης και τα ποσά που θα διατεθούν για τις υποδομές θα είναι αρκετά.

Εκτός αυτού θα πρέπει να υπολογίζουμε τα άνω των 40 εκ. € του Κοινωνικού Ταμείου και τα χρήματα από τα ταμεία για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία που θα μετατραπούν σε δράσεις που θα υλοποιηθούν στην Περιφέρειά μας, αλλά και ότι οι πόροι που προσδοκούμε από το Ταμείο Συνοχής είναι περισσότεροι από αυτούς που μας διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Οι προτάσεις της Περιφέρειάς μας καταρτίζονται από την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος, η οποία συστάθηκε στις αρχές του 2006, αποτελείται από στελέχη της Περιφέρειας και εξωτερικό συνεργάτη και στη συνέχεια διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΤΕΔΚ των δύο νομών. Υπενθυμίζω ότι οι άξονες προτεραιότητας είναι: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Χωρική συνοχή και συνεργασία και Τεχνική Βοήθεια Θα ήθελα να επισημάνω ότι στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ενδοπεριφερειακή σύγκλιση, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον Άξονα 4 που αφορά στα μικρά νησιά και στις περιοχές χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, στον οποίο κατανέμεται το 20% περίπου των πόρων, ενώ στην τρέχουσα περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 10% περίπου».