Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ


Μεγάλη προσπάθεια ξεκινούν από κοινού η ΚΑΪΡ με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου προκειμένου να υποστηρίξουν τους αμπελουργούς που διαθέτουν βελτιωτικές ή πλεονάζουσες ποικιλίες σταφυλιών. Οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκρίζωση των αμπελώνων που διαθέτουν, καθώς δεν θα υπάρχουν αγοραστές για την παραγωγή τους. Τα σταφύλια των βελτιωτικών ποικιλιών Γκρενάζ Ρουζ προσφέρονται μόνον για οινοποίηση, όπως και το Αθήρι το οποίο θα εξακολουθήσει μεν να αγοράζει η ΚΑΪΡ, όμως όχι όλη την παραγόμενη ποσότητα.

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΑΪΡ Δημήτρης Σαλαμαστράκης, όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ Μανώλης Πιτροπάκης ανέλαβαν δέσμευση την περασμένη εβδομάδα, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού SKY, να συγκαλέσουν άμεση συνέλευση όλων των αγροτικών συνεταιρισμών προκειμένου να καταγράψουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και ακολούθως να αναζητήσουν λύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα στη Ρόδο παράγονται περισσότεροι από 1500 τόνοι αυτής της κατηγορίας σταφυλιών. Οι ποικιλίες αυτές από του χρόνου δεν θα μπορούν να διατεθούν σε καμμία αγορά κι έτσι οι αγρότες που τις καλλιεργούν θα χάσουν πολύτιμα εισοδήματα.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε αμπελοοινικές περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης γι’ αυτό και κατά τόπους όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών, σε συνεργασία με τους πολιτικούς βρίσκουν λύσεις. Είτε με επιδοτήσεις, είτε με άλλα μέτρα οικονομικής φύσεως το πρόβλημα απαλύνεται.

Η συνάντηση των αγροτικών συνεταιρισμών με την ΚΑΪΡ συζητείται για να γίνει στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. Ήδη, πάντως, ο υπουργός Αιγαίου, οι βουλευτές της Δωδεκανήσου και οι εκπρόσωποι των δήμων και των φορέων δήλωσαν αλληλέγγυοι προς την αγωνία των αγροτών που πλήττονται και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την αγροτιά με κάθε δυνατό τρόπο. Ο κάθε ένας από τους βουλευτές θα έχει πλήρη ενημέρωση επί του μεγέθους του προβλήματος και θα υποστηρίξει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

Σημειώνεται ότι εκρίζωση ενός αμπελώνα σημαίνει για έναν αγρότη απώλεια εισοδήματος για τουλάχιστον επτά χρόνια, όσος είναι δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει μία άμπελος στο μέγιστο της παραγωγής της.