Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2007

Δωδεκανησιακές Πνευματικές Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 8 μμ. πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διάλεξη και προβολή διαφανειών του αιγυπτιώτη και Κάσιου συμπατριώτη μας Μιχάλη Φωκά με θέμα «Αναδρομή στη Διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ».
Την πνευματική αυτή εκδήλωση οργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεών του, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, που εδρεύει σε νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, στη συμβολή των οδών Αγ. Ασωμάτων 33 και Ψαρομιλίγκου 21. Τον κ. Μιχάλη Φωκά εκ μέρους του Ι. τ. Ε. Μ. προσαγόρευσε το μέλος του και συμπατριώτης μας ερευνητής συγγραφέας Μιχάλης Σκουλιός.
Ο Μιχάλης Φωκάς, εκ μητρός Κάσιος, το γένος Τουρελά, γεννήθηκε στην Ισμαηλία το 1925. Ο πατέρας του Γιάννης καταγόταν από τη Σάμο. Ο Μιχάλης έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην Ισμαηλία. Αποφοιτώντας από το εκεί γαλλικό λύκειο, συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή Μηχανικών της Διώρυγας του Σουέζ, και όταν αποφοίτησε εργάστηκε στις Βρετανικές Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου, όπως πολλοί αιγυπτιώτες έλληνες υπήκοοι, υπηρέτησε ως εθελοντής στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.



Μόλις τέλειωσε ο πόλεμος, ο Μιχάλης συμπλήρωσε τις σπουδές του με αλληλογραφία στο ICS Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, παρακολουθώντας μαθήματα Μηχανικού/Μηχανολόγου. Στη συνέχεια ίδρυσε δική του Τεχνική Εταιρεία, αναλαμβάνοντας εργολαβικές εργασίες για λογαριασμό της Διώρυγας του Σουέζ, των Βρετανικών στρατευμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη στην περιοχή της Γάζας.
Με τη μαζική φυγή του ελληνικού στοιχείου από την Αίγυπτο, ο Μιχάλης Φωκάς με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε και παρέμεινε λίγο στην Ελλάδα, όπου και δοκιμάστηκε ως πλοιοκτήτης. Το 1968 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί διέπρεψε ως τεχνικός και ως ιδιοκτήτης εργοστασίου κατασκευής οπτικών συστημάτων για το στρατό, το ναυτικό, τη βιομηχανία και το διάστημα. Το 1992 ξαναγύρισε εκ νέου στην Ελλάδα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα μόνιμα πια στην Αθήνα.
Ο Μιχάλης Φωκάς είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Φουντή, και έχουν αποκτήσει δύο κορίτσια, ένα γιό και πολλά εγγόνια.
Τη θαυμάσια αυτή ιστορική αναδρομή στην Αίγυπτο του 1859-1869, πλαισίωσαν εξαίρετες και σπάνιες διαφάνειες από γκραβούρες και ζωγραφικές εποχής. Εικόνες βυθισμένες στο χρόνο. Εικόνες που μαγνήτισαν τη ματιά ξένων καλλιτεχνών ώστε να τις αποθανατίσουν με τον χρωστήρα τους, καθώς μεταξύ άλλων επισήμων, έσπευσαν να παραβρεθούν στις εορταστικές εκείνες εκδηλώσεις των εγκαινίων της διώρυγας που κράτησαν μέρες…
Μπορεί οι εικόνες αυτές, εν μέρει να ανήκουν τώρα πια στο παρελθόν. Πλην όμως, αυτό καθεαυτό το γεγονός της απευθείας σύνδεσης της Μεσογείου με την Ερυθρά θάλασσα, δηλαδή της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ, δεν παύει ακόμη και σήμερα να αποτελεί ένα υψίστης σημασίας έργο για την ανθρωπότητα. Έργο στο οποίο πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους κατά την δεκαετία των εργασιών της διάνοιξης, με έκκληση του γάλλου μηχανικού Ντε Λεσσέψ και κάτω από τις διαταγές των εργολάβων του, μεταξύ πολλών ελλήνων νησιωτών, περί τους 5000 κασιώτες.




Μιχάλης Κ. Σκουλιός