Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Εξαίρεση της Κάσου από το ΤΕΒΕ

Την εξαίρεση της Κάσου από την υποχρεωτική υπαγωγή των επαγγελματιών κατοίκων της στο πρώην ΤΕΒΕ, ζητά ο δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Ερωτόκριτος.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος, με επιστολή που έστειλε στο διοικητή του ταμείου κ. Παπαθανασίου, τονίζει ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο τότε θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στους κατοίκους, καθώς θα τους οδηγήσει στο να διακόψουν την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Σημειώνεται ότι με νέο νόμο που ισχύει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η υπαγωγή στον ΟΑΕΕ πλέον κάθε επαγγελματία ακόμα και στα μικρά νησιά είναι υποχρεωτική.

Ο κ. Ερωτόκριτος ο οποίος κοινοποίησε την επιστολή στους βουλευτές μας αλλά και στους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, επισημαίνει ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Κάσου, και ζητά να εξαιρεθούν όλα τα μικρά νησιά από το μέτρο.

Εκείνο που επισημαίνει ο δήμαρχος είναι ότι αυτή η εξέλιξη πιθανόν να οδηγήσει τους κατοίκους του νησιού σε μετανάστευση και το νησί σε ερήμωση.

Αναλυτικά η επιστολή προς το διοικητή του ΟΑΕΕ έχει ως εξής:

Κύριε Διοικητά,
Αναφερόμενος στην εγκύκλιο 113/24-11-2009 με θέμα την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ επαγγελματιών, σας επισημαίνω τα ακόλουθα που αφορούν στους κατοίκους μικρών απομονωμένων νησιών, όπως είναι η Κάσος:

α. ο πληθυσμός του νησιού (1088 κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και στους πέντε οικισμούς) και η έκταση του νησιού αποτελούν αντικειμενικά δύο κριτήρια που περιορίζουν απόλυτα τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων των επαγγελματιών-μονίμων κατοίκων.

β. η μόνιμη κατοικία, η έδρα της επιχείρησης και ο χώρος άσκησης του επαγγέλματος βρίσκονται στην ίδια γεωγραφικά προαιρετική περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, αντιλαμβάνεστε ότι εάν σε νησιά, όπως η Κάσος, εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των επαγγελματιών-μονίμων κατοίκων, αυτό θα οδηγήσει την πλειονότητα των επαγγελματιών σε διακοπή του επαγγέλματός τους και πιθανότατα σε μετανάστευση, με ολέθριες συνέπειες τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για τον συγκεκριμένο τόπο.

Για τον λόγο αυτό, ζητάμε την εξαίρεση εφαρμογής της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των επαγγελματιών-μονίμων κατοίκων ως ίσχυε μέχρι σήμερα σε μικρά νησιά, όπως η Κάσος.

Με την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε το δίκαιο του αιτήματός μας, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ανάληψη των απαιτουμένων ενεργειών αρμοδιότητάς σας, μη εφαρμογής της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των επαγγελματιών-μονίμων κατοίκων σε μικρά νησιά, όπως η Κάσος.

Ενέργειές σας θεωρηθούν επείγουσες, λόγω των χρονικών περιορισμών-διοριών.
Ο δήμαρχος Κάσου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΜΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ