Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ετοιμοι στο Δήμο Κάσου για δυναμικές κινητοποιήσεις

«Πρέπει να γίνει κάτι συγκλονιστικό για να διώξει τη θλίψη και την κατήφεια και να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους πολίτες. Αυτό το "κάτι" πρέπει να γίνει από όλα τα κόμματα. Το να ερχόμαστε σε αντιπαραθέσεις για κομματικά οφέλη, δεν βοηθά κανένα».
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Κάσου κ. Δημήτρης Ερωτόκριτος, σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
«Αναγνωρίζουμε όλοι, ανεξάρτητα πού ανήκουμε κομματικά, ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Αυτό μόνο με συζήτηση και με σύμπραξη όλων των δυνάμεων μπορούμε να το ξεπεράσουμε», επισημαίνει ο κ. Ερωτόκριτος.
Όσο για τον Καλλικράτη φαίνεται πως απέτυχε στους μικρούς νησιωτικούς δήμους αφού τους αφαίρεσε κάθε δυνατότητα για να προσφέρουν στους πολίτες έστω και τα στοιχειώδη.
Η συνέντευξη του δημάρχου της Κάσου κ. Δημήτρη Ερωτόκριτου, αναλυτικά:
• Παραμένει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Δήμου της Κάσου;
Το πρόβλημα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι εξαγγελίες που είχαν γίνει για τη δημιουργία, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ισχυρών Δήμων δεν έχουν βάση. Με τον ένα διοικητικό υπάλληλο, τις υπηρεσίες Καθαριότητας και ύδρευσης χωρίς μόνιμο προσωπικό, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τα βασικά στους δημότες μας. Κάναμε παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και λάβαμε την υπόσχεση ότι σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα θα προβλέπονται οι προκηρύξεις θέσεων προσωπικού, στους μικρούς ΟΤΑ.
• Αναφερθήκατε στην υποστελέχωση του Δήμου Κάσου. θα προχωρήσετε σε κινητοποιήσεις;
Αυτό που έχουμε συζητήσει και στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί, από το υπουργείο Εσωτερικών, θα κλείσει ο Δήμος. Δεν μπορεί να έχουμε τις πόρτες ανοικτές και να λέμε πως αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Πιστεύω ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάτι θα γίνει. Αν όμως φθάσουμε στο μηδέν, το θέμα θα έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
• Γιατί έφθασαν τα πράγματα ως εδώ όμως;
Από το 2009 υπάρχει το πρόβλημα της άρσης των προσλήψεων. Με τις συνταξιοδοτήσεις, τις εφεδρείες, ένας υποστελεχωμένος Δήμος που είχε 7 θέσεις καλυμμένες, έμεινε χωρίς προσωπικό. Μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις συμβασιούχων μόνο. Καταλήξαμε τελικά να μείνουμε με ένα διοικητικό υπάλληλο, αφού με την εφεδρεία συνταξιοδοτήθηκε και η προϊσταμένη του Δήμου. Έτσι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, αναγκάζονται καθημερινά να βοηθούν την κατάσταση.
• Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει μόνο το Δήμο της Κάσου;
Όχι, όπως γνωρίζετε, παρόμοιο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν και άλλοι νησιωτικοί ΟΤΑ.
• Πιστεύετε ότι ο Καλλικράτης θα πρέπει να τροποποιηθεί στα σημεία που αφορούν τους νησιωτικούς Δήμους;
Ορισμένες αρμοδιότητες των μικρών ΟΤΑ, πάνε στους γειτονικούς Δήμους που μπορούν να τις χειριστούν καλύτερα. Σε μας για παράδειγμα οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας, καλύπτονται από την Κάρπαθο. Για την ταμιακή υπηρεσία μας καλύπτει επίσης ο Δήμος της Καρπάθου καθώς θα πρέπει να έχουμε τρεις υπαλλήλους στην Κάσο, για να λειτουργήσει το τμήμα αυτό, πράγμα αδύνατο. Οι υπηρεσίες Πρόνοιας καλύπτονται, από το Δήμο Ρόδου. Δεν είναι εύκολα αυτά. Έπρεπε να έχουμε μια μίνιμουμ στελέχωση, που να μπορεί στα βασικά τουλάχιστον να εξυπηρετεί τους δημότες.
• Έχει λυθεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Κάσου;
Δεν αποτελεί πρόβλημα σημαντικό πια. Καλυπτόμαστε με τρία δρομολόγια από τον Πειραιά. Έχουμε και ικανοποιητική αεροπορική σύνδεση. Όμως πρέπει να λυθούν κάποια προβλήματα στο αεροδρόμιο του νησιού μας. Έχει κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτήριο επιβατών και μένει κλειστό, επειδή για τυπικούς και μόνο λόγους ο εργολάβος δεν έχει παραδώσει το έργο.
• Έχουν λυθεί τα άλλα προβλήματα στο αεροδρόμιο;
Αν πάτε στο αεροδρόμιο του νησιού μας θα δείτε πως οι εγκαταστάσεις είναι τριτοκοσμικές. Δίπλα όμως, υπάρχει ένα κτήριο- κόσμημα που εδώ και ενάμιση χρόνο μένει κλειστό.
• Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας για να λυθεί το πρόβλημα αυτό;
Έχουμε πάει στη νέα διευθύντρια της ΥΠΑ. Μας διαβεβαίωσαν πως θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η παράδοση του έργου.
• Έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα στο λιμάνι του νησιού;
Έχει λήξει το θέμα αυτό. Απαιτούνται ορισμένες μικροεπισκευές. Το θέμα το έχουμε συζητήσει με το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και το λιμάνι μας θα μπορεί να εξυπηρετεί απρόσκοπτα όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
• Αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας;
Και στον τομέα της Υγείας δημιουργεί πρόβλημα η υποστελέχωση. Εμείς έχουμε σοβαρό κώλυμα με τις διακομιδές των ασθενών, ιδιαίτερα το χειμώνα.
• Θα πρέπει να γίνουν, θεωρείτε, οι εκλογές το συντομότερο, δηλαδή έως τις 8 Απριλίου;
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα καθορίσουν πότε θα γίνουν οι εκλογές. Καθημερινά όμως η κατάσταση μεταλλάσσεται. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάτι συγκλονιστικό για να διώξει τη θλίψη και την κατήφεια και να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους πολίτες. Αυτό το κάτι πρέπει να γίνει από όλα τα κόμματα. Το να ερχόμαστε σε αντιπαραθέσεις για κομματικά οφέλη δεν βοηθά κανένα.
• Αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον οι κυβερνήσεις συνεργασίας;
Δεν ξέρω με ποια μορφή εννοούμε τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Αναγνωρίζουμε όλοι, ανεξάρτητα πού ανήκουμε κομματικά, ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Αυτό μόνο με συζήτηση και με σύμπραξη όλων των δυνάμεων μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
• Άρα δεν είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές για να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση;
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν γιατί θα πρέπει οι πολίτες να κληθούν να εκλέξουν το κόμμα που θα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας μας. Το πότε θα οδηγηθούμε στις κάλπες ελάχιστοι το γνωρίζουν.

ΠΗΓΗ: www.dimokratiki.gr