Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΝ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Πραγματοποιήθηκε χθες στο ιστορικό Πλατύ του παραδοσιακού οικισμού Όλυμπος της Καρπάθου η ανακήρυξη από τον Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη της ομώνυμης Κοινότητας σε «Πόλιν του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου».

Τις προγραμματισμένες τελετές που διοργανώθηκαν από την Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου με την υποστήριξη και του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου παρακολούθησε μεγάλο πλήθος Ολυμπιτών και Καρπαθίων των γειτονικών χωριών που κατέκλυσε τους ελεύθερους χώρους και τα δώματα των σπιτιών της ιστορικής κωμόπολης!

Η ανακήρυξη αυτή βασίστηκε στις ομόφωνες αποφάσεις της 20ης Ιουνίου 2007 και της 23ης Οκτωβρίου 2008 του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου που αναφέρονται στην αποδοχή της σχετικής πρότασης που κατέθεσε στο όργανο ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζωγραφίδης και της έγκρισης του πλαισίου στοχοθεσίας που κατέθεσε η εντεταλμένη εννεαμελής επιτροπή έγκριτων Ολυμπιτών που διορίστηκε για το σκοπό αυτό από το Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου – Κάσου μετά από εισήγηση του μέλους του και Νομαρχιακού Συμβούλου Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Τσαμπανάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Νομάρχη Δωδεκανήσου από τον Κοινοτάρχη Ολύμπου Καρπάθου κ. Κωστή Μ. Τσαμπανάκη, ο οποίος αφού αναγνώρισε το έμπρακτο ενδιαφέρον του κ. Μαχαιρίδη για τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο τον ευχαρίστησε και για την προσωπική του συμβολή στην προαναφερθείσα ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο κ. Νομάρχης ο οποίος αφού έπλεξε το εγκώμιο της Ολύμπου ως τόπου, ως κοινωνίας και ως πολιτισμού απέδωσε επίσημα στην Όλυμπο της Καρπάθου, καταχειροκροτούμενος από το πυκνό ακροατήριο, τον τίτλο της «Πόλεως» του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου». Ο κ. Νομάρχης εξήγγειλε με την ευκαιρία αυτή την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Νομαρχίας της σύνταξης της μελέτης του πολυδύναμου πολιτισμικού Κέντρου Ολύμπου Καρπάθου η κατασκευή του οποίου προβλέπεται στη μελέτη του πλαισίου στοχοθεσίας της ανακήρυξης της Ολύμπου ως «Η Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού» καθώς και την υποστήριξη του στην ένταξη της συνολικής καταγραφής της παραδοσιακής μουσικής του τόπου στο Ε.Σ.Π.Α. της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εξήγγειλε επίσης την ενίσχυση πολλών άλλων προγραμματισμένων πολιτισμικών δράσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

α) ο Έπαρχος Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος

β) ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Ιωαννίδης

γ) ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Τσαμπανάκης

δ) ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζωγραφίδης

ε) ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ»
κ. Μιχάλης Νικολαΐδης

στ) ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»κ. Ντίνος Μαστρομανώλης

ζ) ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής

η) ο Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καρπάθου κ. Ηλίας Βασιλαράς και

θ) το μέλος της εννεαμελούς επιτροπής που επεξεργάστηκε την έκθεση του το πλαισίου στοχοθεσίας κ. Γιάννης Μ. Μηνατσής.

Τέλος χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Αιγαίου κ. Αρ. Παυλίδης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αποτελείτο από δύο μέρη.

Το πρώτο περιλάμβανε την παρουσίαση από τον χορευτικό όμιλο της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου των τοπικών παραδοσιακών χορών.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια των γειτονικών περιοχών της Μικράς Ασίας, των Νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης από το συγκρότημα του Ηλία Αναστασιάδη. Το σχήμα αυτό συμμετείχε και στη μουσική συνάντηση οργάνων με δοξάρι της Κάσου. (6ο Φεστιβάλ Λύρας)

Την ευθύνη της επιτυχημένης διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αντιπρόεδρος του Δ. Σ. του Οργανισμού κ. Γιώργος Τσαμπανάκης και η Κοινοτική Σύμβουλος κ. Αλεξανδρίνα Πύργου – Νταργάκη.