Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

του Εμμανουήλ Π. Περσελή *

Στις 5 Αυγούστου 2009 με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κάσο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννη Παλλήκαρη μετά της συζύγου του Βαρβάρας Τερζάκη, εμπνευστών και ιδρυτών του Πανεπιστημίου των Ορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Κασίων. Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος Κασιώτες και Κασιώτισσες μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές. Στη συνάντηση ο Καθηγητής κ. Παλλήκαρης εξέθεσε τις προγραμματικές θέσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων. Ο κ. Παλλήκαρης ετόνισε ότι τα μέλη του νεοσύστατου Πανεπιστημίου των Ορέων καταβάλλουν μια προσπάθεια για την ανάδειξη των ορεινών όγκων της Κρήτης και στόχος, μεταξύ άλλων, της ίδρυσης του Πανεπιστημίου είναι η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού και η ενίσχυση των παραδοσιακών στοιχείων που χαρακτηρίζουν την τοπική κοινωνία. Οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μπορεί κάλλιστα να επεκταθούν και στην περίπτωση της Κάσου όχι μόνο επειδή γειτνιάζει με την Κρήτη αλλά και γιατί η αγροτική και κτηνοτροφική κατά κανόνα δομή και διάρθρωση της τοπικής κοινωνίας του νησιού είναι απόλυτα διακριτή και παρουσιάζει χαρακτηριστικά γνωρίσματα που εντάσσονται στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου των Ορέων.
Μετά ακολούθησε γόνιμη συζήτηση στην οποία πήραν μέρος ο Δήμαρχος Κάσου κ. Δ. Ερωτόκριτος και ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση. Μεταξύ των προσκληθέντων ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι: Ε. Καταχανάς, Ι. Φραγκούλης, Ι. Αράπης, Ν. Παπαδάκης, Μ. Μαυρικάκης, Σ. Μαστοράκου, Κ. Χριστοφόρου, Μ. Χατζηαντωνίου, Γ. Βλάχου, Ε. Π. Περσελής, Μ. Νικολάκη, Ι. Φιλιππίδης, N. Παπακανάκης κ.ά.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης της 5ης Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό γιατί κατά τη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα και προβλήματα που εμπίπτουν στους σκοπούς του Πανεπιστημίου των Ορέων, όπως λ.χ., η συνεχής μετανάστευση των κατοίκων του νησιού στα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό και η συνακόλουθη εγκατάλειψη των παραδοσιακών ασχολιών και επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία, λόγω των νέων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως, καθώς και της έλλειψης ουσιαστικής και συστηματικής υποστήριξης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς προς τους κατοίκους των απομεμακρυσμένων περιοχών της πατρίδας μας.
Επίσης κατά τη συνάντηση φάνηκε η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και εκπαιδευτικών της Κάσου, καθώς και ορισμένων εγγραμμάτων συμπατριωτών που κατοικούν και δραστηριοποιούνται εκτός Κάσου, αλλά ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την πρόοδο του νησιού.
Τέλος, στη συνάντηση προτάθηκε και συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια ολιγομελής Κοσμητεία που θα απαρτίζεται από μόνιμους κατοίκους και ορισμένους Κασιώτες και Κασιώτισσες που ζουν στην Αθήνα. Η Κοσμητεία θα επιφορτιστεί να συγκαλέσει, να οργανώσει και να συντονίσει μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου των Ορέων που θα πραγματοποιηθεί γύρω στο τέλος Οκτωβρίου 2009 στην Κάσο. Η συνάντηση αυτή θα συνδιαστεί και με επίσκεψη στην Κάσο της Κινητής Οθφαλμολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης που διευθύνεται από τον Καθηγητή κ. Παλλήκαρη για να εξετάσει τους μονίμους κατοίκους του νησιού. Κύριος σκοπός της νέας συνάντησης θα είναι να συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι θα μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις προσδοκίες τους για θέματα της κύριας απασχόλησής τους (αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική, εκπαιδευτική, τουριστική). Τα θέματα αυτά θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν με σκοπό να καταριστεί κατάλογος προτεραιοτήτων και παραπέρα δράσης στο πλαίσιο των σκοπών και ενεργειών του Πανεπιστημίου των Ορέων. Ως οιονεί οικονομικός αρρωγός αυτής της προσπάθειας, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε ότι θα είναι ο συμπατριώτης μας εφοπλιστής Νίκος Α. Παπαδάκης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.
Ο διαδικτυακός κόμβος του Πανεπιστημίου των Ορέων είναι ο ακόλουθος: www.mountainsuniversity.gr.

*καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών