Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

«6ο Φεστιβάλ Λύρας Κάσου»

Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, ήχησαν πάλι οι δοξαριές στην Κάσο, στα πλαίσια της προσπάθειας συνέχισης ενός θεσμού ιδιαίτερα σημαντικού για όλο το Αιγαίο, του Φεστιβάλ της Λύρας. Ειδικότερα, ήταν το 6ο Φεστιβάλ Λύρας, ακριβώς δύο χρόνια μετά το 5ο, το τελευταίο που πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια της Εταιρίας Κασιακών Μελετών και δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια μετά το 1ο, του 1992.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους : ο Έπαρχος Καρπάθου –Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Δήμαρχος Κασίων Δημήτρης Ερωτόκριτος, ο Αντιπρόεδρος του Ο.Π.Α.Δ (πολιτιστικός οργανισμός της Νομαρχίας Δωδεκανήσου) Γιάννης Μηνατσής, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου Γιώργος Τσαμπανάκης, ο επίτιμος δημότης Κάσου Πιερ Μουτέν, η Πρόεδρος του Σωματείου «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» Γιολάντα Βλάχου, ο τ. Δήμαρχος Κασίων Γ. Κακομανώλης καθώς επίσης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Την εκδήλωση στήριξαν με προθυμία και ενθουσιασμό, ως χορηγοί: ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου και ο Δήμος Κασίων. Στη φετινή εκδήλωση έλαβαν μέρος:

Από την Κάσο:

Τα χορευτικά συγκροτήματα της νεολαίας του Δήμου Κασίων και του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, οι μουσικοί: Περσελής Δημήτρης – λύρα, Σκαρβέλης Μανώλης –Λαούτο, Περσελής Κώστας – λαούτο και η νεότερη γενιά Κασιωτών μουσικών: Χασαπλαδάκης Ανδριανός –λύρα, Νικολάου Νικόλαος – μαντιναδόρος και Βογιατζής Ιωάννης – μαντιναδόρος, που συνόδευσαν το παιδικό χορευτικό συγκρότημα της Κάσου.

Από την Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου:
Οι μουσικοί: Μανώλης Μπαλασκάς –λύρα, Νίκος Νικολάου-τσαμπούνα, Κώστας Μιχαλής –λαούτο και Γιάννης Μηνατσής –τραγούδι.

Από τη Ρόδο: ο Γιάννης Κλαδάκης –λύρα και ο Γιάννης Λεντάκης –λαούτο.

Την εκδήλωση έκλεισε ένα μουσικό σύνολο που ταξίδεψε με τους σκοπούς του κατά σειρά στην Κρήτη, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στη Μικρά Ασία και φυσικά στα Δωδεκάνησα. Αποτελείτο από τους: Ηλίας Αναστασιάδης - λύρα, Πόπη Αναστασιάδη – τραγούδι, Δημήτριος Χατζηπλής - ούτι, Παντελής Αναστασόπουλος –κανονάκι, Άννα Νικητιάδη - κρουστά, Απόστολος Ρίζος - λαούτο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε τόσο από το Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου όσο και από το Δήμο Κασίων ο Δημήτρης Σάββα Περσελής για την πολύχρονη προσφορά του στη μουσική παράδοση της Κάσου.

Τόσο ο Έπαρχος όσο και ο Δήμαρχος αφιέρωσαν το 6ο Φεστιβάλ Λύρας στη μνήμη της πρόωρα αδικοχαμένης Κασιώτισας Σούλας Βρετού – Μακρογιαννάκη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα στην Τήλο.

Ευχή όλων είναι ο θεσμός να συνεχιστεί και στο μέλλον με επιτυχία και το ραντεβού δόθηκε για το 2011, αφού του χρόνου σειρά έχει το Φεστιβάλ Τσαμπούνας στην Κάρπαθο.