Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ζημιές από τις πλημμύρες






Σημαντικές ζημιές στις υποδομές αλλά και σε κατοικίες και στην αγροτική παραγωγή υπέστη η Κάσος, μετά από την έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου.

Το νησί μας επλήγη περισσότερο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές το οδικό δίκτυο , από σπάσιμο του οδοστρώματος μέχρι μπάζωμα σ’ ολόκληρο σχεδόν το μήκος του οδικού δικτύου . Ειδικότερα επλήγησαν οι οικισμοί του Αρβανιτοχωρίου και του Φρύ . Περισσότερο επλήγει ο πρώτος που επί δύο μέρες ήταν αποκομμένος συγκοινωνιακά από τους υπόλοιπους οικισμούς .

Αμέσως μηχανήματα του Δήμου, συνεπικουρούμενα με μηχανήματα που εργάζονται στην κατασκευή του λιμανιού της Κάσου και ιδιωτικά μηχανήματα προσπάθησαν κατά πρώτο λόγο να αποκαταστήσουν την ενδοσυγκοινωνία του νησιού, πράγμα που έγινε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο ΄Επαρχος Καρπάθου-Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, που μετέβει αμέσως στην Κάσο, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Ερωτόκριτο, και τον Νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, ήλθαν σε επικοινωνία με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών κ. Σπύρο Φλογαϊτη και τον Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ. Μαντά για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.


Προτάθηκε και έγινε λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, από τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας του Επαρχείου, μηχανικό Ανδρέα Διακίδη και από τον ιδιώτη Μηχανικό Φραγκίσκο Ρούφα-Ιωάννου και απεστάλει το σχετικό υπόμνημα αρμοδίως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 2 ωρών το ύψος της βροχόπτωσης στον μετεωρολογικό σταθμό του αεροδρομίου της Κάσου, ανήλθε σε 85 χιλιοστά, ποσότητα πολύ μεγάλη για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σημαντικές ζημιές υπέστησαν πολλά σπίτια και αγροτικές παραγωγές.


Φωτογραφίες:Χρυσοβαλάντο Γέμελα & Νικολέτα Σοφίλα