Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

το υπουργείο Υγείας δεν ανανεώνει τη σύμβαση ψυχολόγου στο επαρχείο της Καρπάθου

Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κρίνει ότι το δικαίωμα των κατοίκων της Καρπάθου στην Ψυχική Υγεία έχει.. ημερομηνία λήξης! Έτσι δεν ανανεώνει την 18μηνη σύμβαση της ψυχολόγου που εργαζόταν στο επαρχείο Καρπάθου.

Οι κάτοικοι κατέφυγαν στη συλλογή υπογραφών και απευθύνθηκαν στη Νομαρχία Ρόδου με το παρακάτω κείμενο:

“Ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, και ειδικά ως κάτοικοι της άγονης γραμμής, θεωρούμε δικαίωμά μας αλλά και πάγια υποχρέωση του κράτους απέναντί μας την εξασφάλιση αξιοπρεπών παροχών Υγείας και Πρόνοιας. Δε θεωρούμε πολυτέλεια, μα ζωτική ανάγκη την επαρκή χρηματοδότηση του τομέα αυτού. Έχουμε γίνει δεκάδες φορές εδώ και χρόνια μάρτυρες των οδυνηρών και εγκληματικών συνεπειών της ελλιπούς χρηματοδότησης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στον τόπο μας.

[...]

Οι ανάγκες μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης! Θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική τη μη ανανέωση της σύμβασης της Ψυχολόγου με το επιχείρημα ότι το Υπουργείο δεν εγκρίνει οικονομικό κονδύλι για μία τέτοια υπόθεση! Είμαστε τον τελευταίο καιρό όλοι μας μάρτυρες παραδειγμάτων αλόγιστης σπατάλης του δημοσίου χρήματος, αναρωτιόμαστε λοιπόν, το να μη χρηματοδοτηθεί μία τέτοια τόσο σημαντική θέση θα σώσει άραγε την ελληνική οικονομία; Κάτι τέτοιο κυριολεκτικά προκαλεί την κοινή λογική!

Είναι κατά τη γνώμη μας εγκληματικό το να μείνει στη μέση μία τέτοια προσπάθεια και να κλείσει μια πόρτα που για πρώτη φορά άνοιξε στον τόπο μας και βοηθήθηκαν τόσοι άνθρωποι. Για πρώτη φορά αναδείχτηκε στον τόπο μας αυτός ο τομέας της Υγείας και αποκαλύφθηκε το μέγεθος των προβλημάτων και των αναγκών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες του τόπου αυτού με βάση της ανάγκες μας και να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα αυτό που απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από το Φεβρουάριο το Επαρχείο Καρπάθου αποφάσισε σε συνεδρίασή του “να προτείνει να γίνουν ενέργειες για σύναψη νέας σύμβασης (έργου) κανονικού ωραρίου με την ψυχολόγο του Επαρχείου Καρπάθου – Κάσου με τη λήξη της υπάρχουσας λόγω του σημαντικού έργου ψυχολογικής υποστήριξης που επιτελεί στην Επαρχία”.

Κάπου μεταξύ εκλογών, ρουσφετιών, υποσχέσεων και συμβάσεων χάνεται το ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία των κατοίκων των ακριτικών περιοχών.

Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο τον Αβραμόπουλο ή την Τροχάνη (υποψήφια με τη ΝΔ στις εκλογές) να μας εξηγούσαν τη λογική της μη ανανέωσης της σύμβασης.

Μήπως δεν είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες των Καρπάθιων στην ψυχική υγεία;