Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Εκδήλωση Επαρχείου προς τιμή του νέου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ

Στις 25 Αυγούστου 2009 το Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου τίμησε, σε μια ωραία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Πηγαδίων Καρπάθου, το νέο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναθαναήλ υπηρέτησε μέχρι την ημέρα της χειροτονίας του σε επίσκοπο (Μάρτιος 2009) στην Ι. Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου ως αρχιμανδρίτης, πρωτοσύγκελος και ηγούμενος της Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου.

Η πρόταση του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου να τιμήσει το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου κ. Ναθαναήλ έγινε ασμένως αποδεκτή από το Επαρχιακό συμβούλιο με το σκεπτικό ότι ο π. Ναθαναήλ υπηρέτησε με αυτοθυσία και απαράμιλλο χριστιανικό ζήλο στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου και αγαπήθηκε από τους κατοίκους της.

Στην εκδήλωση από την πλευρά της Κάσου, εκτός από το Δήμαρχο Κασίων κ. Δημήτρη Ερωτόκριτο, απέστειλε χαιρετισμό -μετά από σχετική πρόσκληση του Επάρχου κ. Μ. Ερωτόκριτου- ο συμπατριώτης μας Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Π. Περσελής. Ο χαιρετισμός του Καθηγητή κ. Περσελή είναι ο ακόλουθος:


«Ανταποκρινόμενος ευχαρίστως στην πρόσκληση του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου, απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση τιμής που ειδικά οργανώθηκε για το πρόσωπο και τη δραστηριότητα του πρώην πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου αρχιμανδρίτου Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτου και νυν Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου. Ως Κάσιος την καταγωγή και ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ασφαλώς η προσφορά του ως πρωτοσυγκέλου της Ι. Μ. Καρπάθου και Κάσου έχει ήδη αποτιμηθεί από ειδικότερους εμού. Εκείνο το οποίο εγώ θα ήθελα να τονίσω είναι ότι ο π. Ναθαναήλ υπήρξε ένας δραστήριος λειτουργός του Τριαδικού Θεού, καταδεκτικός και προσηνής, ευαίσθητος και δεκτικός στα ερεθίσματα των ανθρώπων της εποχής και ιδιαίτερα της νεότητος. Επίσης θα ήθελα να εξάρω το σημαντικό ανακαινιστικό έργο που επιτέλεσε στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου. Δεν είναι λίγοι οι Κασιώτες μαθητές που κατά τη δεκαετία του 1960 έμειναν στο οικοτροφείο της Μονής, όταν φοιτούσαν στην τελευταία τάξη του εξαταξίου Γυμνασίου Καρπάθου, επειδή στην Κάσο δεν υπήρχε τότε ολοκληρωμένος εξατάξιος γυμνασιακός κύκλος. Πολλοί, λοιπόν, από αυτούς τους μαθητές όταν έτυχε να επισκεφτούν τα τελευταία χρόνια την Ι. Μονή έμειναν έκπληκτοι για τη νοικοκυρεμένη εικόνα που παρουσίαζε ο γνώριμος σε αυτούς χώρος. Εύχομαι εγκαρδίως ο Μητροπολίτης Κώου κ. Ναθαναήλ να μακροημερεύσει και -από τη νέα θέση που του εμπιστεύθηκε η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος- να θυμάται τους κατοίκους και τον τόπο στον οποίο ως αρχιμανδρίτης υπηρέτησε θεοφιλώς.



Εμμανουήλ Π. Περσελής

Καθηγητής Θεωρίας και Πράξης της Χριστιανικής Αγωγής

της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».