Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Φωνή απόγνωσης νησιωτών

Τι περιμένουν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών μας την επόμενη μέρα των εκλογών, για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν και τις προεκλογικές υποσχέσεις που δίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές μας, απάντησαν στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της «ΠΡΟΟΔΟΥ». Όλοι δήλωσαν ότι περιμένουν καλύτερες μέρες, καλύτερη μεταχείριση και περισσότερη φροντίδα και μέριμνα από τους κυβερνητικούς και μη βουλευτές για τα μικρά νησιά μας. Οι νησιωτικές πολιτικές αποτελούσαν ένα όνειρο για τα νησιά μας, που δυστυχώς όμως δεν πραγματοποιήθηκε.
Τα προβλήματα είναι γνωστά για τους πολιτικούς της περιοχής μας, ωστόσο παραμένουν άλυτα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα των κατοίκων των μικρών νησιών να είναι δύσκολη. Ακόμα και τα αυτονόητα δεν έχουν τα μικρά – μικρά νησιά.
Ωστόσο, οι δήμαρχοι των μικρών νησιών, παρά την αδιαφορία των κυβερνήσεων, εξακολουθούν να ελπίζουν για κάτι καλύτερο.
Ζητούν από τους πολιτικούς μια πιο συχνή παρουσία και όχι να τους θυμούνται πάντα παραμονές των εκλογών.
«Οι υποψήφιοι βουλευτές υπόσχονται τα γνωστά. Εμείς όμως δεν έχουμε ανάγκη από υποσχέσεις, περιμένουμε λύσεις» λέει ο κοινοτάρχης Αγαθονησίου, Ευάγγελος Κόττορος, που τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοιι του νησιού νιώθουν την παρουσία των γειτόνων μας με τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας.
Ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου λέει χαρακτηριστικά: «Επειδή οι υποψήφιοι βουλευτές γνωρίζουν ότι δεν «μασάμε», προσέχουν πολύ τι υπόσχονται. Δεν έχουμε ανάγκη από υποσχέσεις, αλλά από έργα».
«Αν δεν έλθουν να μας δουν, εμείς όπως μας βλέπουν οι ίδιοι, θα τους δούμε με περιφρόνηση» δήλωσε ο δήμαρχος Καστελλορίζου Παύλος Πανηγύρης, επισημαίνοντας την απουσία των υποψηφίων βουλευτών από τα νησιά μας.
Ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος ζητά την παρουσία των βουλευτών στα νησιά, όχι μόνο προεκλογικά. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θέλουμε την παρουσία των βουλευτών στα νησιά μας και μετά τις εκλογές».


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ , δήμαρχος Σύμης
«Δεν χρειαζόμαστε ευχολόγια»
Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ο κάθε δήμος θα πρέπει να είναι ισχυρός για να έχει ανάπτυξη. Χρειάζεται γενικότερα μια συγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε η συνεργασία με τους δήμους να είναι άρτια. Ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις για τον τόπο του και όχι να εξαρτάται από την κεντρική διοίκηση, που σημαίνει ότι καθυστερούν πολύ οι διαδικασίες. Στη Σύμη υπάρχουν προβλήματα που μένουν άλυτα εδώ και χρόνια.
Τα προβλήματα των νησιών είναι γνωστά σε όλους τους υποψήφιους. Δεν χρειαζόμαστε ευχολόγια. Πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες λύσεις.

ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥ, δήμαρχος Λειψών
«Δεν “μασάμε” εμείς»
Όποιος αποφασίσει επιτέλους να κάνει πραγματικότητα και να θεσμοθετήσει την περιφεριακή συγκρότηση του κράτους, να δώσει επιτέλους στην κοινωνία, που είναι μπλοκαρισμένη από 10 καναλάρχες και 100 πολιτικούς, να λειτουργήσει στην πραγματική της βάση τους θεσμούς της, αυτός είναι που θα μείνει στην ιστορία.
Και βέβαια κάποια στιγμή θα βρούμε και εμείς το δρόμο μας, όπως άλλωστε και οι περισσότερες χώρες στο κλαμπ όπου ανήκουμε.
Επειδή οι υποψήφιοι βουλευτές γνωρίζουν ότι δεν «μασάμε», προσέχουν πολύ τι υπόσχονται.
Περισσότερο εκφράζουν την έκπληξή τους για το έργο που έχει τελεσθεί στο δήμο μας.
Δεν έχουμε ανάγκη από υποσχέσεις, αλλά από έργα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ, δήμαρχος Καστελλορίζου
«Τους περιφρονούμε»

Περιμένουμε η επόμενη Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του νησιού και του νομού γενικότερα. Θέλουμε να δούμε να λύνονται στην πράξη τα προβλήματα. Δυστυχώς, η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα του νησιού, όπως είναι η κατασκευή της υδατοδεξαμενής. Ακόμη έχουμε πρόβλημα με το νερό.
Εκτός του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, φέτος δεν μας επισκέφθηκε κανείς. Περιμένουμε ακόμα αν θα εμφανιστούν οι υποψήφιοι βουλευτές. Αν δεν έλθουν, θα τους δούμε και εμείς όπως μας βλέπουν οι ίδιοι. Με περιφρόνηση.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, δήμαρχος Καρπάθου
«Μας υπόσχονται πολλά»

Αυτό που εμείς θέλουμε, είναι η κάθε Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των νησιών μας. Θέλουμε στην Κάρπαθο να πραγματοποιηθούν τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το νησί, όπως είναι το νοσοκομείο, ο βιολογικός στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλους τους παραλιακούς δρόμους να υπάρχει οδική πρόσβαση στο ΧΥΤΑ και να βελτιωθούν οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις. Αυτά είναι κάποια από τα έργα που έχει ανάγκη το νησί για να αναπτυχθεί. Οι υποψήφιοι βουλευτές υπόσχονται πολλά. Αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας. Εμείς όμως δεν θέλουμε να τους βλέπουμε μόνο προεκλογικά, αλλά να έρχονται και μετά τις εκλογές, να ενημερώνονται για τα προβλήματα, ώστε να υπάρχει συνεργασία για την δρομολόγηση λύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, δήμαρχος Νισύρου
«Δρομολόγηση λύσεων»

Προβλήματα υπάρχουν διάφορα στα νησιά. Αν όμως δεν δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άμεση κατανομή του ΕΣΠΑ, δεν νοείται ανάπτυξη. Θέλουμε να γίνουν επιτέλους οι βασικές υποδομές που έχει ανάγκη το νησί μας. Για τα έργα αυτά χρειαζόμαστε άμεσα χρήματα. Δεν αρκεί βέβαια μόνο η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρξουν και εθνικοί πόροι. Από ότι όμως έχω ακούσει και με έχουν διαβεβαιώσει, δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι.
Όποια Κυβέρνηση αναλάβει, θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή.
Οι υποψήφιοι βουλευτές υπόσχονται πολλά. Οι μεν δηλώνουν ότι η Κυβέρνηση έχει υλοποιήσει έργα στο νησί και οι άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα. Εμείς ζητάμε μόνο να ξεκινήσει άμεσα το ΕΣΠΑ και να ξεπερασθεί η γραφειοκρατία, γιατί διαφορετικά θα φθάσει το 2013 και δεν θα έχει γίνει τίποτε. Είμαστε έτοιμοι για τα μεγάλα και σημαντικά έργα. Χρειαζόμαστε μόνο χρηματοδότηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ, δήμαρχος Κάσου
«Περιμένουμε λύσεις»
Τα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας δεν είναι άλλα από τις υποδομές υγείας, η ανεργία και η παιδεία. Λύσεις σε αυτά τα προβλήματα περιμένουμε από τη Νέα Κυβέρνηση. Υπάρχει αβεβαιότητα στους κατοίκους του νησιού. Δίνουμε κάθε φορά μάχη για να έχουμε αγροτικούς γιατρούς. Το περιφερειακό ιατρείο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο μελέτης, ενώ όσον αφορά στο ασθενοφόρο που χρειαζόμαστε, έχει γίνει επερώτηση στη βουλή, χωρίς όμως να δρομολογηθεί κάποια λύση. Θέλουμε να έχουν απασχόληση οι νέοι στο νησί μας, θέλουμε να είναι στελεχωμένα τα σχολεία με επαρκές προσωπικό. Τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν ελλείψεις. Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, όταν αρρωσταίνουμε.Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, τουλάχιστον οι παλιότεροι, γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα των νησιών και δεν χρειάζεται να έρχονται προεκλογικά για να ενημερώνονται. Θέλουμε την παρουσία των βουλευτών στα νησιά μας μετά τις εκλογές, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν.

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, δήμαρχος Αστυπάλαιας
«Χρειαζόμαστε τροχιά ανάπτυξης»
Περιμένουμε να αλλάξει κάποια πράγματα η Νέα Κυβέρνηση. Η διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία έχει εξαγγείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν προχώρησε. Υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να στελεχωθούν και να ενισχυθούν οικονομικά. Ένας μικρός δήμος για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της εποχής θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος οικονομικά, για να μπορεί να υλοποιεί τα έργα που έχει ανάγκη. Πρέπει να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες
Οι βουλευτές που έρχονται γνωρίζουν τα προβλήματα των νησιών. Θα πρέπει οι ίδιοι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξουν νομοθετήματα που θα βοηθήσουν τον τόπο να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, δήμαρχος Καλύμνου
«Ιδιες οι υποσχέσεις»
Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη των νησιών είναι να έχουν αυτοδυναμία οι δήμοι και να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες. Εάν ο δήμος Καλύμνου μπορεί να διαχειριστεί ο ίδιος τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, θα υπάρξουν αποτελέσματα. Το θέμα της αυτονομίας των δήμων θα πρέπει να δει σοβαρά η νέα Κυβέρνηση.
Ολοι οι υποψήφιοι των κομμάτων γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις τους είναι ίδιες. Οι απόψεις τους διαφέρουν όμως, όσον αφορά στα αίτια των προβλημάτων. Το θέμα είναι να δούμε πως θα μεθοδεύσει λύσεις η Νέα Κυβέρνηση. Αυτό περιμένουμε.

> «Κάποια από τα προβλήματα του νησιού μένουν άλυτα, ενώ σε άλλα δρομολογήθηκαν λύσεις. Ζητάμε να επιλυθούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα όπως είναι το ιδιοκτησιακό, η επέκταση της προβλήτας, η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου και το αποχετευτικό. Σε αυτά τα προβλήματα περιμένουμε να δώσει λύση η Κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι βουλευτές υπόσχονται τα γνωστά. Λένε ότι θα επιληφθούν για τα προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς όμως δεν έχουμε ανάγκη από υποσχέσεις. Περιμένουμε λύσεις» δήλωσε ο κοινοτάρχης Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος.

ΠΗΓΗ:εφ Η ΠΡΟΟΔΟΣ