Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τι προβλέπει το σχέδιο "Καλλικράτης" για τα Δωδεκάνησα;

Από «ακτινογραφία» της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του νησιού μας, αναμένεται να περάσει ολόκληρο το σχέδιο «Καλλικράτης» και οι αλλαγές που προβλέπεται να εφαρμοστούν πλέον στην περιοχή της Δωδεκανήσου, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος όλων είναι, η νέα αυτή διοικητική δομή που θα διαμορφωθεί, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος πλέον των πολιτών.

Η «Ροδιακή» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία που αλλάζουν σε ό,τι αφορά τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, όπως αυτά καταγράφονται σε μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση-ανάλυση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Οι αλλαγές αυτές εστιάζονται στα εξής σημεία:
• Άρση του ηλικιακού κωλύματος του 21ου έτους

• Επαναφορά του ορίου του 50% + 1 και στα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης

• Οι νέες εκλογικές περιφέρειες της αυτοδιοίκησης είναι οι εξής:

• Στο επίπεδο της Περιφέρειας οι σημερινές νομαρχίες

• Κάθε εκλογική περιφέρεια θα έχει οπωσδήποτε 3 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο

• Στις περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου η εκλογική περιφέρεια δεν είναι το σύνολο του νομού

• Στο επίπεδο του Δήμου οι σημερινοί Δήμοι ή Κοινότητες & τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα (σε περιπτώσεις Δήμων > 100.000 κατοίκων).

• Κάθε εκλογική περιφέρεια θα έχει οπωσδήποτε 1 έδρα στο δημοτικό συμβούλιο

• Αναστέλλεται κάθε επαγγελματική δραστηριότητα των δημάρχων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων

• Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει προτίμηση για έως 3 υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας (όρια σημερινού δήμου),

• Δυνατότητα σταυροδότησης 1 υποψηφίου, εκτός των ορίων της εκλογικής περιφέρειας,

• Στις περιφέρειες, μαζί με τον Περιφερειάρχη εκλέγονται άμεσα και οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες, 1 για κάθε νομό.

• Η ψηφοφορία και στις δημοτικές και στις τοπικές κοινότητες γίνεται κατά συνδυασμούς,

• Οι συνδυασμοί υποχρεούνται να δηλώνουν συνδυασμούς σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για να ανακηρυχθούν από το πρωτοδικείο

Οι νέες αρμοδιότητες των Δήμων:
• Πολεοδομικές εφαρμογές & έκδοση οικοδομικών αδειών

• Τομέας κοινωνικής πρόνοιας

• Έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών

• Τομέας γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας

• Τομέας εκτέλεσης έργων, συγκοινωνιακών υποδομών

• Τομέας προστασίας δημόσιας υγείας

• Παιδείας (δια βίου μάθηση, υποστήριξη σχολικών υποδομών)

Οι νέες αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας:
• Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορά στον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό

• Η περιφέρεια να αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης

• Μεταφορά αρμοδιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας (Περιφέρεια Αττικής – Μητροπολιτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης)

Οι νησιωτικοί δήμοι:
• ασκούν περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς (Ανάπτυξη, Περιβάλλον, Ποιότητα Ζώής, Εξυπηρέτηση Πολίτη, Υγείας & Πρόνοιας),

• συγκροτούν Επιτροπή Τουριστικής Προβολής,

• έχουν τοπικό Αντιδήμαρχο με αυξημένες αρμοδιότητες (στην περίπτωση που συνενωθούν στο πλαίσιο του Νησιωτικού Δήμου)

Το εκλογικό σύστημα των νησιωτικών περιφερειών:
Στις περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου ως εκλογική περιφέρεια για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων δεν είναι το σύνολο του νομού, αλλά αυτές διαχωρίζονται σε επιμέρους ενότητες που αντιστοιχούν κατά βάση στα όρια των σημερινών επαρχείων

Ο νέος χάρτης των Δήμων
Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Ρόδου με έδρα τη Ρόδο αποτελούμενος από το δήμους α. Ρόδου β. Νότιας Ρόδου γ. Πεταλούδων δ. Λινδίων ε. Καμείρου στ. Καλλιθέας ζ. Αφάντου η. Ιαλυσού θ. Αταβύρου και ι. Αρχαγγέλου, οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Κω με έδρα την Κω αποτελούμενος από τους δήμους α. Κω β. Ηρακλειδών και γ.
Δικαίου, οι οποίοι καταργούνται.

3. Δήμος Καρπάθου με έδρα την Κάρπαθο και ιστορική έδρα τον Όλυμπο Καρπάθου αποτελούμενος από το δήμο Καρπάθου και την κοινότητα Ολύμπου, οι οποίοι καταργούνται.

Β. Η κοινότητα Αγαθονησίου αναγνωρίζεται σε δήμο, με όνομα, έδρα και εδαφική περιφέρεια αυτά της τέως κοινότητας.

Γ. Στους δήμους α . Νισύρου β. Πάτμου γ. Καλύμνιων δ. Λειψών ε. Λέρου στ. Κάσου ζ. Μεγίστης η. Σύμης θ. Τήλου ι. Χάλκης και ια. Αστυπάλαιας δεν επέρχεται καμία μεταβολή.

Ο χάρτης της Περιφέρειας
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, το σχέδιο που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει:

Έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Ερμούπολη. Συγκροτείται το περιφερειακό Διαμέρισμα Κω που περιλαμβάνει το δήμο Κω και το δήμο Νισύρου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Καρπάθου που περιλαμβάνει το δήμο Καρπάθου και το δήμο Κάσου. Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Καλύμνου που περιλαμβάνει το δήμο Καλυμνίων, το δήμο Αστυπάλαιας, το δήμο Λειψών, το δήμο Λέρου, το δήμο Πάτμου και το δήμο Αγαθονήσιου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Ρόδου που περιλαμβάνει το δήμο Ρόδο, το δήμο Σύμης, το δήμο Χάλκης, το δήμο Μεγίστης και το δήμο Τήλου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Σύρου που περιλαμβάνει το δήμο Σύρου–Ερμούπολης, το δήμο Κέας, το δήμο Κύθνου. Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Μήλου που περιλαμβάνει το δήμο Μήλου, το δήμο Κιμώλου, το δήμο Σέριφου και το δήμο Σίφνου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Πάρου που περιλαμβάνει το δήμο Πάρου και το δήμο Αντιπάρου. Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Νάξου που περιλαμβάνει το δήμο Νάξου και το δήμο Αμοργού. Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Τήνου που περιλαμβάνει το δήμο Τήνου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Μυκόνου που περιλαμβάνει το δήμο Μυκόνου. Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα που περιλαμβάνει το δήμο Άνδρου.

Συγκροτείται το περιφερειακό διαμέρισμα Θήρας που περιλαμβάνει το δήμο Θήρας, το δήμο Ιητών, το δήμο Σίκινου, το δήμο Φολέγανδρου και το δήμο Ανάφης.

Αντιδράσεις από Ν.Δ.
Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρ. Ζώης δήλωσε ότι η διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας είναι αναγκαιότητα που η ΝΔ είχε επισημάνει και δρομολογήσει και παραμένει όραμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,"αλλά δεν θα επιτρέψουμε να απαξιωθεί".

Χωροταξικό - Πόροι - Αρμοδιότητες είναι, είπε, οι τρεις άξονες που προσδιορίζουν τη θέση της ΝΔ.

Επεσήμανε επίσης ότι με έκπληξη άκουσε τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι υπήρξε διαβούλευση και ενσωμάτωση παρατηρήσεων και τόνισε πως "δεν υπήρχε και εξαντλήθηκε στα στενά όρια του κομματικού μηχανισμού".

Ανέφερε ότι ενσωματώθηκαν ελάχιστες παρατηρήσεις θεσμικών εκπροσώπων και δεν υπάρχει κοστολόγηση αρμοδιοτήτων.

"Θα έχουμε υποχρηματοδότηση του εγχειρήματος", συνέχισε και πρόσθεσε ότι αφετηρία για την κυβέρνηση δεν είναι η διοικητική αναδιοργάνωση, αλλά η εξοικονόμηση πόρων έως 1,6 δισ.ευρώ, "ισχυρισμός που παραμένει ατεκμηρίωτος από τον κ. Ραγκούση".-

Η κ. Μίκα Ιατρίδη
«Το σχέδιο “Καλλικράτης”, που μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, παρουσιάσθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, απλά επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μας για σχέδιο γενικόλογο και αόριστο, με κενά και ελλείψεις, με μόνο στόχο την κομματική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χρειάστηκαν μόνο λίγοι μήνες ώστε η πανηγυρικά αναγγελθείσα διοικητική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, να αποδειχτεί απλά μια συρραφή προτάσεων, μέσα από τα κλειστά υπουργικά γραφεία των Αθηνών, που δεν απαντούν ουσιαστικά στα προβλήματα των ΟΤΑ για πόρους, αρμοδιότητες και χωροταξία, για τους νέους Δήμους.

Η διαβούλευση, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ να ριχθούν στο καλάθι των αχρήστων.

Ερωτηματικά παραμένουν ακόμα και για τις σκοπιμότητες που επιτάσσουν την κατάργηση των 10 Δήμων της Ρόδου αλλά και την επιλογή της έδρας, της υπό ίδρυσης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον Πειραιά.

Ζητούμενο παραμένει και το ότι η Ρόδος, του ενός Δήμου σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, με το μεγαλύτερο πληθυσμό στο Αιγαίο, αγνοείται συστηματικά από το ΠΑΣΟΚ στερώντας της αδικαιολόγητα, για άλλη μια φορά επί των ημερών τους, τόσο την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν «Καλλικράτη» που αγνοεί κατάφορα τη νησιωτικότητα και απειλεί τον κοινωνικό ιστό του τόπου μας.

Δε θα αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια τους για το «σβήσιμο» από το χάρτη ιστορικών Δήμων της Ρόδου και τη συγχώνευση τους σ’ έναν στο νησί.

Δε θα επιτρέψουμε την μετατροπή των νησιών μας σε Επαρχείο Πειραιά.


Δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.»

Πηγή:Η Ροδιακή