Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο βραβεύτηκαν οι συμπατριώτες μας, Εμμανουήλ Π. Περσελής  και Μηνάς Αλεξιάδης από τη Κάρπαθο ,καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Στις 10 Ιουνίου 2010 σε μεγαλοπρεπή τελετή, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού  της εορτής των αγίων Αποστόλων  Βαρθολομαίου και Βαρνάβα στην ιερά μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, τιμήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο δύο εξαίρετοι πνευματικοί άνθρωποι της Δωδεκάνησου. Πρόκειται για τους Καθηγητές Εμμανουήλ Π. Περσελή (Κάσος) και Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (Κάρπαθος). Στην προσφώνησή του προς τους τιμηθέντες ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ανάμεσά μας υπάρχουν και δύο ιδιαιτέρως προσφιλή πρόσωπα, τα οποία, προς αύξησιν της κοινής πάντων χαράς, κατ’ ιδίαν ημών Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν απεφασίσαμεν όπως περιβάλωμεν δια Πατριαρχικού οφφικίου και αρχοντικίου, τιμώντες την διακεκριμένην προσφοράν των προς την Εκκλησίαν, τον Θρόνον, το Γένος και την επιστήμην. Πρόκειται δια τους Ελλογιμωτάτους κυρίους Εμμανουήλ Περσελήν, Καθηγητήν της Θεωρίας και Πράξεως της Χριστιανικής Αγωγής εις την Θεολογικήν Σχολήν του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Μηνάν Αλεξιάδην, Καθηγητήν της Λαογραφίας εις την Φιλοσοφικήν Σχολήν του αυτού παλαιφάτου Πανεπιστημίου. Ο κ. Περσελής λαμβάνει το οφφίκιον του Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Πρόκειται δι’ αρχοντίκιον συναντώμενον το πρώτον τον ΙΑ΄ αιώνα επί Αυτοκράτορος Αλεξίου του Κομνηνού και Οικουμενικού Πατριάρχου Νικολάου Γ΄ και δίδεται δια πρώτην φοράν εις τους τελευταίους αιώνας. Ο κ. Αλεξιάδης λαμβάνει το οφφίκιον του Άρχοντος Υπομνηματογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας…Αμφότερα τα οφφίκια δεν δίδονται κατά τύχην, αλλ’ έχουν ουσιαστικήν σύνδεσιν με το κυρίως έργον των τιμωμένων».
      Θερμά συγχαρητήρια στους τιμηθέντες συμπατριώτες μας Καθηγητές και να συνεχίζουν πάντοτε το πνευματικό τους έργο προς τιμήν και ενίσχυση της Εκκλησίας και της κοινωνίας της Δωδεκανήσου!