Την άμεση απαγόρευση της εισαγωγής πάσης φύσεως φοινικοειδών προτείνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου, που τρέμει στην ιδέα προσβολής του μοναδικού φοινικόδασους του Βάι από το φοβερό και τρομερό κόκκινο σκαθάρι. Ο Σύλλογος εκτιμά ότι να προσπαθεί κανείς να ελέγξει την εξάπλωση του σκαθαριού με πανάκριβα και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία χημικά, χωρίς να επιχειρήσει να ελέγξει τον αριθμό των εισαγόμενων φοινίκων είναι ως ενέργεια, αν όχι ύποπτη, τουλάχιστον αφελής...
Μάλιστα, επειδή ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος δεν είναι καθόλου πεπεισμένος ότι το θέμα της προστασίας του φοινικόδασους απασχολεί όπως θα έπρεπε τους αρμόδιους φορείς, προτείνει να μεταφυτευτούν στην Κάσο 200 ή και περισσότερα φυτά του κρητικού φοίνικα και να διαφυλαχτούν, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως εφεδρεία για την περίπτωση προσβολής του φοινικόδασους Βάι...
Μεταξύ άλλων ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου υποστηρίζει τα ακόλουθα αξιοσημείωτα: «Το κόκκινο σκαθάρι στην Κρήτη έχει καταστρέψει ήδη πάνω από 4.000 φοινικόδεντρα και, όπως δείχνουν τα πράγματα, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την καταστροφική του πορεία. Για το τεράστιο σημερινό πρόβλημα κύρια ευθύνη φέρουν οι ανεξέλεγκτες, εκτός κλίμακας και μέτρου εισαγωγές, η μαζική παραγωγή φοινικοειδών σε φυτώρια και οι μαζικές φυτεύσεις φοινικοειδών οπουδήποτε, σχεδόν παντού, όπου υπάρχει χώμα, σαν να υπάρχει συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων να αντικαταστήσουν τα ενδημικά είδη με πανάκριβα φοινικοειδή.
Η επέκταση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus μέσω της προσβολής των φυτευθέντων και φυτευόμενων φοινικοειδών θέτει σε άμεσο κίνδυνο και το μοναδικό ενδημικό είδος φοίνικα που καταγράφεται, τον Θεοφράστιο ή κρητικό φοίνικα, που υπάρχει σε ελάχιστα σημεία με πιο σημαντικό το φοινικόδασος του Βάι.
Σύμφωνα με τις περισσότερες προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, το πρόβλημα είναι η διαχείριση του πληθυσμού των εντόμων. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι η διαχείριση του ανεξέλεγκτα και άκριτα αυξανόμενου πληθυσμού των φοινικοειδών στη χώρα μας και όχι του πληθυσμού των εντόμων! Γιατί, πολύ απλά, ο πληθυσμός των εντόμων είναι συνάρτηση του πληθυσμού των φοινικοειδών. Ο πληθυσμός των εντόμων εξαπλώνεται σε βάρος των φοινικοειδών και μόνο και επομένως παρακολουθεί τη γεωγραφική εξάπλωση τους. Με αυτό τον τρόπο πλησιάζει και το Βάι».
Ο πληθυσμός των φοινικοειδών εξαπλώνεται με απίστευτους και ανεξέλεγκτους ρυθμούς, αλλοιώνοντας το ελληνικό φυσικό τοπίο και την ταυτότητα των ελληνικών πόλεων, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία της τοπικής ενδημικής χλωρίδας». Ταυτόχρονα όμως, όπως επισημαίνεται, κατασπαταλώνται τεράστια ποσά από τους μικρούς προϋπολογισμούς των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Και σα να μη φτάνει αυτό μόνο, οι φορολογούμενοι ξαναπληρώνουν για την κοπή και (την κακή) διαχείριση των αποβλήτων, την ώρα που κάποιοι άλλοι απλώς κερδίζουν από τη χρυσοφόρα επιχείρηση των φοινικοειδών...
Χημικές βόμβες
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου επισημαίνει την ισχυρή τοξικότητα-επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον των εντομοκτόνων των οποίων η διάθεση έχει... κατ' εξαίρεση (!) εγκριθεί για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού και τονίζει: «Η χρήση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων έχει σαν αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος των πόλεων με χημικές βόμβες-φοίνικες με τοξικά, αλλά και έμμεσα υποβοηθά την απρόσκοπτη συνέχιση της ανεξέλεγκτης εμπορίας και διακίνησης των πανάκριβων και επικίνδυνων φοινικοειδών στη χώρα.
Μόνη σοφή κίνηση κατά το σύλλογο είναι η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών όλων των φοινικοειδών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να ελέγξουν τον πληθυσμό των εντόμων και να εφαρμοστούν οι ενδεδειγμένες ήπιες-μη τοξικές λύσεις που έχουν ήδη προταθεί από την επιστημονική κοινότητα και ενέχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον...
Ιδιωτικοί κίνδυνοι
Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι που απειλούν το Βάι «που οφείλονται στην αδιαφορία, στην απληστία και στα ιδιοτελή συμφέροντα λίγων ανθρώπων». Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, «το Βάι κινδυνεύει από τους προστάτες του, που πολλές φορές ο υπερβάλλων ζήλος οδηγεί σε λάθος τακτικές και μεθόδους με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Μια από αυτές τις ενέργειες είναι η περίφραξή του, που θυμίζει άγριο θηρίο εγκλωβισμένο σε κλουβί. Το Βάι είναι ζωντανός οργανισμός, είναι οικοσύστημα που ασφυκτιά και αναζητά την εξέλιξη και την ελευθερία του.
Πίσω από το Βάι υπάρχει άλλο τεχνητό ιδιωτικό φοινικόδασος με πολλαπλάσιο αριθμό φοινικόδεντρων που οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν σε άλλο είδος ξένο προς τον ενδημικό κρητικό φοίνικα. Το τεχνητό ιδιωτικό φοινικόδασος αποτελεί ένα τέλειο κράχτη προσέλκυσης του εντόμου! Εκτός όμως του ότι αποτελεί την πύλη εισόδου του κόκκινου σκαθαριού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες προσβάλει κυρίως τους εισαγόμενους φοίνικες και ιδιαίτερα τα νεαρά βλαστάρια, σημαντική επίσης απειλή είναι και ο υβριδισμός.
Η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου εξέδωσε δασική απαγορευτική διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ακτίνα 10 χλμ. από το φοινικόδασος να φυτεύονται άλλα είδη φοινικοειδών εκτός του κρητικού φοίνικα. Οδηγία όμως που ουδέποτε τηρήθηκε! Τόσο απλά...
Υπάρχει όμως ακόμη μια μεγάλη απειλή που καταστρέφει σιγά-σιγά το οικοσύστημα Βάι. Πρόκειται για μια τεράστια θερμοκηπιακή μονάδα εσωτερικής και εξωτερικής καλλιέργειας που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, πίσω από το φοινικόδασος. Επί 30 τουλάχιστον χρόνια εξαντλεί τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα γεμίζοντάς τον με επικίνδυνα φυτοφάρμακα και λιπάσματα που καταλήγουν στην υδρολογική λεκάνη στην καρδιά του δάσους.
Η πρόταση είναι η άμεση απομάκρυνση όλων των εισαγόμενων φοινικόδεντρων του ιδιώτη επιχειρηματία καθώς και των θερμοκηπιακών δραστηριοτήτων, που πιστεύουμε πως ευθύνονται και είναι η αιτία της χρόνιας παθογένειας και της κακής κατάστασης των φοινίκων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια».
Πηγή : Νέα Κρήτη