Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Επιστολή Αγροτικού συνεταιρισμου για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κάσου

Τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κάσου, επισημαίνει με επιστολή του ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κάσου, με επιστολή του στο νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Μαχαιρίδη την περάμβαση του οποίου ζητά.

Επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριε Νομάρχη,
Σε συνέχεια της σχετικής αλληλογραφίας, παρατηρείται μια επικίνδυνη συσσώρευση προβλημάτων και διαδικασιών, η υλοποίηση – επίλυση των οποίων είναι αδύνατη από τους αγροκτηνοτρόφους του νησιού μας χωρίς την συνδρομή των αρμοδίων φορέων. Ειδικότερα, οι σημερινές εκκρεμότητες των αγροκτηνοτρόφων συνοψίζονται στα ακόλουθα:

α. Έλλειψη σφαγείου
Υπάρχει ένα σίριαλ κατασκευής σφαγείου στην Κάσο, που έχει αρχίσει το 2004 και συνεχιζόταν μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Ευτυχώς με δική σας πρωτοβουλία, κύριε Νομάρχη από τα μέσα Ιουνίου ξανάρχισαν οι εργασίες κατασκευής του σφαγείου και όλοι ευχόμαστε να το εγκαινιάσετε γρήγορα! Έτσι μόνο θα σταματήσει αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση με τα σοβαρότατα προβλήματα μεταφοράς των ζώων εκτός Κάσου, εκμετάλλευσης των κτηνοτρόφων από ζωέμπορους (ποιος πάει στην Κάσο να αγοράσει ζώα και σε τι τιμή;) καθώς και καταστροφής της χλωρίδας του νησιού.

β. Έλλειψη κτηνιάτρου
Η έλλειψη μονίμου κτηνιάτρου, αλλά ακόμη και η αδυναμία παρουσίας ενός κτηνιάτρου στην Κάσο, σε τακτά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα, επιδεινώνει όλα τα προβλήματα κτηνοτρόφων (αντιμετώπιση ασθενειών, αιμοληψίες, κλπ), καθιστώντας αδύνατη και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, τόσο των παλαιοτέρων, όσο και των «νέων», όπως αναφέρονται παρακάτω. Η μοναδική θετική εξέλιξη στο θέμα, είναι η αναγραφή της σύστασης θέσης μονίμου κτηνιάτρου στην Κάσο στο ΦΕΚ B΄(Αριθ. Φύλλου 2562-18/12/2008), η υλοποίηση της οποίας είναι χρονικά μη προσδιορίσιμη, αφού οι προσλήψεις έχουν παγώσει για τα έτη 2010-2011. Άραγε ο «Καλλικράτης» θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, που απαιτούν μεν μια απλή μετάταξη, αλλά ενδεχομένως και πολιτικό κόστος…

γ. Έλλειψη γεωπόνου
Η έλλειψη γεωπόνου, αντίστοιχα αλλά και σε συνδυασμό με την έλλειψη κτηνιάτρου, δημιουργεί ανάλογα προβλήματα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η αδυναμία σωστής εκμετάλλευσης της γης (μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα, έλλειψη πληροφόρησης για σύγχρονες καλλιέργειες και ζήτηση της αγοράς, περιορισμός ενασχόλησης σε ξεπερασμένες μεθόδους και είδη καλλιεργειών, χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί και η εγκατάλειψη λειτουργία θερμοκηπίων στο νησί τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια…).

δ. Υποχρέωση συμπλήρωσης μητρώου φαρμακευτικής αγωγής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων
Η νέα αυτή υποχρέωση που ανακοινώθηκε χωρίς καμία στοιχειώδη προετοιμασία – ενημέρωση από τους αρμόδιους και το κυριότερο χωρίς να λάβει υπόψη το γεγονός της έλλειψης κτηνιάτρου τόσο στην Κάσο, όσο και σε άλλα μικρά νησιά, είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από τους κτηνοτρόφους της Κάσου, τουλάχιστον με τις σημερινές συνθήκες, όπως αναφέρονται στο παρόν έγγραφο

ε. Υποχρέωση ηλεκτρονικής σήμανσης αιγοπροβάτων
Η επίσης νέα αυτή υποχρέωση είναι για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, εξαιρετικά αδύνατη να εφαρμοστεί στην Κάσο. Πέρα, όμως από την αντικειμενική δυσκολία εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης, υπάρχουν κάποια σοβαρότατα ερωτηματικά, που αφορούν στην επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας:
- Έχουν δοκιμαστεί επαρκώς οι προτεινόμενοι «βόλοι» για τη σήμανση των αιγοπροβάτων και σε ποια χώρα;
- Έχουν ληφθεί υπόψη τον σωματότυπο των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και μάλιστα ανά γεωγραφική περιοχή;
- Έχει αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έγινε επιλογή «βόλων» σύγχρονης τεχνολογίας, που να τοποθετούνται εξωτερικά στα αιγοπρόβατα, σε κάποιο σημείο του δέρματος, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα από την κατάπωση των βόλων, που προτείνεται σήμερα;
- Η Ε.Ε. μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο τύπο βόλου ή η επιλογή έγινε «τυχαία» και ποια είναι η διαφορά κόστους ανά τύπο βόλου;

Με την βεβαιότητα ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα των παραπάνω αναφερομένων, παρακαλούμε όπως αναλάβετε τις απαιτούμενες ενέργειες τόσο της επίλυσης των υφισταμένων προβλημάτων όσο και της δυνατότητας εφαρμογής των προτεινομένων μεθοδολογιών, γνωρίζοντάς μας σχετικές εξελίξεις.

Η πρόεδρος
Μαρία Νικολάκη
Ο γραμματέας
Ηλίας Μαριάκης».

Visit
Πηγή : Ροδιακή