Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Προβλήματα Υγείας στα Δωδεκάνησα

Την Τετάρτη 18/4, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημερολογιακά ημερίδα με θέμα την ΥΓΕΙΑ, με αντικειμενικό σκοπό την προβολή των προβλημάτων και των αντιστοίχων προτάσεων επίλυσής των.

Κατά γενική ομολογία, ήταν μια χρήσιμη και όχι απλά τυπική συνάντηση, αφού ακούστηκαν πληροφορίες και στοιχεία, άγνωστα, τουλάχιστον στο ευρύτερο κοινό, αλλά παράλληλα και καθοριστικά τόσο για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία , όσο και για τη δυνατότητα βελτίωσής της.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιώργος Κασσάρας, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» κ. Νίκος Συρμαλένιος, οι Δήμαρχοι Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου και Τήλου κ. Αναστάσιος Αλιφέρης, οι υποδιοικητές της Β΄ΔΥΠΕ κκ Σωτήρης Ζώτος και Λάμπης Πλάτσης.

Από τους Δωδεκανησιακούς φορείς Αττικής, πέραν των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, παραβρέθηκαν οι Κασιώτες ιατροί κ.κ. Γιάννης Αράπης και Βαγγέλης Καταχανάς, η επίτιμος πρόεδρος κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, οι πρόεδροι του Συλλόγου Νισυρίων κ. Γιάννης Χαρτοφύλλης, του Συλλόγου Ολυμπιτών κ. Σοφία Κανάκη και του Λυκείου Ελληνίδων Χάλκης κ. Ελένη Παστρούδη.

Μήνυμα - χαιρετισμό για την ημερίδα έστειλαν ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης και ο γραμματέας του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Νίκος Χρυσόγελος, ενώ ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόϊκος έστειλε πολυσέλιδο υπόμνημα με τα προβλήματα υγείας στην Πάτμο.

Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Φραγκούλης, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, μεθόδευσε την καταγραφή των προβλημάτων ΥΓΕΙΑΣ, δίνοντας τον λόγο σε εκπροσώπους κάθε νησιού ξεχωριστά, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία σε ορισμένους παρευρισκόμενους, όπως για παράδειγμα στον κ. Συρμαλένιο (γεγονός που το επεσήμανε σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης, την επομένη της ημερίδας). Ίσως θα πρέπει κάποτε να γίνει κατανοητό, ότι ο σκοπός των ημερίδων για προβλήματα των νησιών μας, είναι να καταγράφονται και να κωδικοποιούνται οι όποιες εκκρεμότητες, ώστε να δρομολογούνται κατά το δυνατό η απάλειψη τους. Οι απόψεις κάθε ατόμου και μάλιστα εκπροσώπου πολιτικού φορέα, πρέπει να ακούγονται χωρίς διακρίσεις, με μόνο περιορισμό την αποφυγή υβριστικών ή και προσβλητικών εκφράσεων.





Συνοπτικά τα περισσότερα προβλήματα των νησιών που αναφέρθηκαν στην ημερίδα, αφορούν στα θέματα :

Σωστής λειτουργίας του Νοσοκομείου Ρόδου, που κατά γενική ομολογία
θεωρείται το κύριο νοσηλευτικό ίδρυμα όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της Δωδεκανήσου. Ακούστηκαν κυρίως απόψεις για την ανάγκη εφαρμογής νέου κανονισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου, με συναφές επακόλουθο τον επανακαθορισμό των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού, που εργάζεται σε αυτό.
Ανάγκης επίσπευσης ανέγερσης των κτιρίων, που θα στεγάζουν τα Π.Π.Ι.
(Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και τα Κ.Υ. (Κέντρα Υγείας) στα νησιά, όπου έχουν ήδη εγκριθεί μελέτες (Αστυπάλαια, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, κλπ).

Πλήρωσης θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Π.Π.Ι. και στα
Κ.Υ., πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο στα μικρά νησιά. Θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα ικανοποίησης των αιτημάτων, που χρονίζουν, μέσω μετατάξεων, δεδομένης της στενότητας νέων προσλήψεων. Σύμφωνα με τους παρευρεθέντες υποδιοικητές της Β΄ ΔΥΠΕ, η κάλυψη των κενών θέσεων έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση εφησυχασμό, αφού για παράδειγμα στην Κάσο, τα 5 τουλάχιστον τελευταία χρόνια στο ΠΠΙ εργάζονται 3 ΜΑΙΕΣ, ενώ παραμένουν κενές οι θέσεις χειριστή ακτινολογικού και βοηθού μικροβιολόγου.
Ανάγκη σωστής λειτουργίας του ΕΚΑΒ και ιδιαίτερα της βελτίωσης της
διαδικασίας αεροδιακομοιδών ασθενών. Τονίστηκε η έλλειψη δυνατότητας πλήρους διάγνωσης από τον Ιατρό στα μικρά νησιά, πρόβλημα που μπορεί να περιοριστεί με την λειτουργία της τηλεϊατρικής.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής κ. Κρεμαστινός, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε διεξοδικά στα αιτήματα που καταγράφηκαν, την πλειονότητα των οποίων χαρακτήρισε ως απόλυτα σωστά. Επεσήμανε όμως, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι και συνέστησε ότι θα πρέπει να στοχεύουμε λύσεις, όσο το δυνατό μικρότερου κόστους. Ιδιαίτερα για την αεροδιακομοιδή ασθενών, τόνισε ότι η όλη διαδικασία, από την γνωστοποίηση του περιστατικού μέχρι την μεταφορά του ασθενούς, θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε μία ώρα, χρόνος καθοριστικός για την αποφυγή επιδείνωσης της υγείας του ασθενούς. Στο θέμα, συνηγόρησαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι ιατροί και μάλιστα ο κ. Αλιφέρης, υπό τη διπλή του ιδιότητα, επεσήμανε, ότι όταν το περιστατικό «ξεπερνάει» τον γιατρό, ο ασθενής πρέπει άμεσα να μεταφέρεται. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή κ. Κασσάρα, τονίζοντας την αναγκαιότητα συντονισμένων ουσιαστικών ενεργειών και όχι μεμονωμένων κινήσεων.



Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» κ. Νίκος Συρμαλένιος, παίρνοντας τον λόγο, καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες, που επί δεκαετίες, αφήνουν άλυτα σοβαρότατα προβλήματα, όπως αυτά της Υγείας. Δυστυχώς, η ομιλία του είχε αιχμές αρκετά προσβλητικές για τον καθηγητή κ. Κρεμαστινό, για τον υποδιοικητή της Β΄ΔΥΠΕ κ. Σ. Ζώτο καθώς και για την Ομοσπονδία μας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση όλων των παρευρεθέντων. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, καλό θα είναι να προσπαθούμε όλοι, τέτοιες ημερίδες να μην χάνουν το νόημά τους, αλλά να έχουν ουσία και αποτέλεσμα .

Ο Δήμαρχος Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, όπως πάντα δυναμικός και ουσιαστικός, αναφέρθηκε στα προβλήματα των μικρών νησιών και επεσήμανε τον φόβο του αλλά και την αντίθεσή του σε διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα, γεγονός που μας έχει κάνει όλους να θρηνήσουμε πολλά θύματα…
Η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας να δημοσιοποιήσει όλα τα χρήσιμα στοιχεία που οι εκπρόσωποι της Β΄ΔΥΠΕ διαθέτουν και με βάση τα οποία δρομολογούν εφικτές λύσεις στα προβλήματα Υγείας, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε κατά το δυνατό στον κοινό μας σκοπό.



Το ΔΣ της Ομοσπονδίας

























Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δωδεκανησιακών φορέων Αττικής στην συνάντηση της Τετάρτης 13/4/2011 στη Δωδεκανησιακή Εστία και μετά από διαλογική συζήτηση σχετικά με τα θέματα Παιδείας που αφορούν στη Δωδεκάνησο,

Α π ο φ α σ ί ζ ο υν Ο μ ό φ ω ν α


Να απαιτήσουν την ανάληψη άμεσων ενεργειών επανεξέτασης συγχωνεύσεων
σχολείων των νησιών της Δωδεκανήσου

Να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην καταγραφή – γνωστοποίηση
Ιδρυμάτων, που δίνουν υποτροφίες, και στα οποία οι δικοί μας μαθητές – φοιτητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Να απαιτήσουν την ανάληψη άμεσων ενεργειών κατασκευής – επισκευής κτιρίων
στέγασης σχολείων καθώς και της αναγκαιότητας αξιοποίησης κτιρίων

Να απαιτήσουν την εξεύρεση ρεαλιστικού τρόπου κάλυψης κενών θέσεων
εκπαιδευτικών (παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς)

Να συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αναβάθμιση της Ανώτερης και
Ανώτατης παιδείας στη Δωδεκάνησο (ΑΣΤΕΡ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Δυτών Καλύμνου, εκκλησιαστική σχολή Πάτμου)

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου:

κ. Δημήτρης Κρεμαστινός,

κ. Γιώργος Κασσάρας

Οι βουλευτές Πειραιά:

κ. Γρηγόρης Νιώτης

κ. Δημήτρης Καρύδης

κ. Παναγιώτης Μελάς

η αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κ. Δέσποινα Σώζου

ο γραμματέας περιφερειακού συμβουλίου κ. Νίκος Χρυσόγελος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Φραγκούλης