Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Τα καράβια της Κάσου




Ενα αφιέρωμα στη ναυτοσύνη του νησιού του είναι το βιβλίο του Μιχάλη Σκουλιού "Τα ξύλινα καράβια της Κάσου" που κυκλοφόρησε πέρσι και αποτελεί μια κατάθεση μνήμης αλλά και προϊόν πολύχρονης έρευνας για την ιστιοφόρο ναυτιλία από την αρχαιότητα έως το τέλος του 20ού αιώνα.

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Μιχάλης Σκουλιός πέρασε τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα στην Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιντ, την Κάσο, τον Πειραιά. Το 1958 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κάσο και φοιτά στα σχολεία του νησιού που αφιέρωσε όλο το συγγραφικό του έργο, έργο που διακρίνεται για την αγάπη στη μικρή του πατρίδα και στους ανθρώπους της, που έγραψαν ο καθένας τους τη δική του ιστορία στη θάλασσα.

Σε αυτό το βιβλίο, γράφει ο Μιχάλης Ερωτόκριτος, ο Μιχάλης Σκουλιός (έπαρχος Καρπάθου και Κάσου το 2010) πέρα από την αναφορά του σε ολόκληρη την γκάμα της ναυπηγικής τέχνης παραθέτει ένα πλήθος από καταγραφές τεχνικών λεπτομερειών, ιστορικών στοιχείων, ναυτικής ορολογίας, αλλά και εποχικών εθνικών οραμάτων της κάποτε υπόδουλης στους Τούρκους Κάσου, όπως αυτά εκφράζονται.

Τα ναυτιλιακά έγγραφα που παραθέτει "διηγούνται" πλόες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται πλήρεις πίνακες πλοιοκτητών, πλοιάρχων, ονομάτων σκαφών, αλλά και της τύχης που είχαν τα περισσότερα από αυτά.

Ναυτικά όργανα, ακρόπρωρα, παλιοί χάρτες, άγνωστες φωτογραφίες και γκραβούρες συμπληρώνουν την πλούσια ύλη αυτού του βιβλίου που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και "κιβωτό μνήμης" για τις περισσότερες οικογένειες της Κάσου, και όχι μόνο.

Το γλωσσάρι του αποτελεί μνημείο διάσωσης που έχει περάσει στους χώρους της ιστορίας και της μνήμης.

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό βιβλίο εξαιρετικής σημασία, που το βεληνεκές του ξεπερνά τα όρια ενός νησιού όπως η Κάσος. Το περιεχόμενό του αποτελεί δεξαμενή πληροφοριών για τους ναυτοδιδασκάλους, τους νομικούς, τους λαογράφους και ιστορικούς του μέλλοντος και ολόκληρο τον κόσμο της ναυτιλίας. Για το βιβλίο, απευθυνθείτε στον συγγραφέα (τηλ. 210 7799436 και mksk@otenet. gr).

Από τον Ηλία Προβόπουλο

 εφημερίδα Έθνος και ένθετο 16. 11. 11.