Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013
Συνεταιριστικές: Οι χαμένοι μεριδιούχοι και τα “κόκκινα” δάνεια Πηγή:www.capital.gr
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Οι σχεδόν 42 χιλιάδες μεριδιούχοι των τριών συνεταιριστικών, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Ευβοίας, που οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, είναι οι χαμένοι της ανεπιτυχούς προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε το Capital.gr, 42.148 μεριδιούχοι χάνουν συνολικά 43,6 εκατ. ευρώ, αφού θα πρέπει να περιμένουν τη διαδικασία εκκαθάρισης, όντας τελευταίοι στη λίστα με τους προς αποζημίωση εμπλεκόμενους.
Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη τράπεζα από τις τρεις, η Δωδεκανήσου, είχε 22.680 μέλη και περίπου 31 εκατ. ευρώ κεφάλαιο (μετά τις ζημιές), η Δυτικής Μακεδονίας είχε 9.990 μέλη και 3,2 εκατ. ευρώ κεφάλαιο, ενώ η Ευβοίας είχε 9.478 μέλη και κεφάλαια της τάξης των 9,4 εκατ. ευρώ (12,1 εκατ. ευρώ πριν τις ζημιές). Σημειώνεται ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό για κάθε μεριδιούχο διαμορφώνεται στο 2%.
Οι τρεις αυτές συνεταιριστικές τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε βιώσιμο μονοπάτι λειτουργίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν γνώστες του θεσμού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ήταν αναγκαία η κεφαλαιακή τους ενίσχυση και μάλιστα με σημαντικά ποσά. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι πως τα “κόκκινα” δάνεια της Συνεταιριστικής Δυτικής Μακεδονίας "αγγίζουν" το 66%, και της Δωδεκανήσου το 54%.
"Η κρίση, σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση ορισμένων τραπεζών και τις πρακτικές διαχείρισης που ακολουθήθηκαν, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σημείο τις τρεις συνεταιριστικές", εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.
Τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ήταν η πιο ουσιαστική, επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα είχε σημαντική ευθύνη αν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, επέλεγε να δώσει... παράταση ζωής θέτοντας σε κίνδυνο τους υποψήφιους νέους μεριδιούχους ή ακόμη και τους καταθέτες. Γιατί μπορεί η τράπεζα να συγκέντρωσε περί τα 5,5 εκατ. ευρώ, όμως χρειαζόταν περίπου άλλα τόσα για να θεωρηθεί επαρκώς κεφαλαιαοποιημένη..
“Ή Δωδεκανήσου ήταν η πιο καλά οργανωμένη από τις τρεις τράπεζες των οποίων ανεστάλησαν οι άδειες. Διέθετε οργάνωση, σοβαρό δυναμικό και πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή των Δωδεκανήσων”, σημειώνει τραπεζικός παράγοντας με εμπειρία στο θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. “Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την τοπική κοινωνία”, προσθέτει.
Αντιδράσεις υπήρξαν και θα υπάρχουν. Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι προκαλείται μεγάλο κενό σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων. Σημειώνουν δε, ότι οι χορηγήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων επιχειρήσεων ειδικά στη Ρόδο, αλλά και σε άλλα νησιά πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς την παραμκρή καθυστέρηση. Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Δωδεκανήσου χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση και προσθέτει ότι η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση συνεταιριστική τράπεζα εξυπηρετούσε 15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Τράπεζα Δωδεκανήσου ιδρύθηκε στη Ρόδο το 1994 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την υποστήριξη όλων των παραγωγικών φορέων και λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα από το 1995. Απασχολούσε 132 εργαζομένους, διέθετε καταθέσεις 254 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 263 εκατ. ευρώ, ενώ είχε παρουσία σε δώδεκα περιοχές με συνολικά 19 καταστήματα (8 στη Ρόδο και από ένα σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Νίσυρο, Κάσο, Τήλο, Λέρο, Λειψούς, Σύμη, Πάτμο και Πειραιά).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει τραπεζική παρουσία σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές όπως για παράδειγμα, στην Κάσο ή στη Νίσυρο. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την Alpha Bank, ενώ κάποιοι θα κληθούν να εργαστούν στη διαδικασία εκκαθάρισης.
Όσο για τις άλλες δύο τράπεζες τα πράγματα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας είχαν δεχτεί τις αλλεπάλληλες συστάσεις της ΤτΕ, χωρίς να καταφέρουν να εμφανίσουν εικόνα καλά οργανωμένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Διέθεταν ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιπλέον η Ευβοίας συγκέντρωσε σχεδόν μόλις το 5% των απαιτούμενων κεφαλαίων, συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Οι εργασίες της συνεταιριστικής Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 1995, με τη μορφή του Αστικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού και από τις 3 Ιανουαρίου 2001 αφού πήρε την έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετεξελίχτηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτ. Μακεδονίας. Διέθετε 35 άτομα προσωπικό, 6 καταστήματα (3 στην Κοζάνη, 1 στην Πτολεμαΐδα, 1 στα Γρεβενά και 1 στη Φλώρινα), καταθέσεις ύψους 82 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις της τάξης των 71 εκατ. ευρώ.
Η συνεταιριστική Ευβοίας «ΕΥΒΟΪΚΗ ΠΙΣΤΗ» λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα από το1998. Απασχολούσε 55 προσωπικό, ενώ διέθετε 10 καταστήματα (2 στη Χαλκίδα και από ένα σε Αλιβέρι, Κάρυστο, Ιστιαία, Αμάρυνθο, Ν. Αρτάκη, Βασιλικό, Ψαχνά και Ν. Στύρα), καταθέσεις 95 εκατ. ευρώ και χορηγήσεις 117 εκατ. ευρώ.
Διαδικασία εκκαθάρισης
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank μεταφέρονται μόνο οι καταθέσεις, ενώ ο εκκαθαριστής (Ernst & Young) αναλαμβάνει τα υπόλοιπα στοιχεία παθητικού και ενεργητικού. Σύμφωνα με τη διαδικασία εξυγίανσης, ο εκκαθαριστής αναλαμβάνει το σύνολο των χορηγήσεων και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα κεφάλαια μπορεί. Τα περισσότερα στοιχεία του ενεργητικού είναι βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια και αλληλόχρεοι λογαριασμοί. Επίσης, ο εκκαθαριστής μπορεί να πουλήσει τα δάνεια σε ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Οι πρώτοι που θα αποζημιωθούν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκκαθάρισης είναι θετικό είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της νόμιμης αποζημίωσης. Στη συνέχεια, ο νόμος προβλέπει την αποζημίωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ακολουθεί το υπόλοιπο 50% της αποζημίωσης των εργαζόμενων. Τελευταίοι αποζημιώνονται οι μεριδιούχοι οι οποίοι σαφέστατα συγκεντρώνουν μηδαμινές πιθανότητες.
Πηγή:www.capital.gr
Αναρτήθηκε από
Νικήτας Καμπούρης
στις
19:00