Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΟΥ

Στην εφημερίδα ΠΑΓΚΩΑΚΗ του Κάσιώτη Δημήτρη Βοναπάρτη

Ο Δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος παραχώρησε στον εκδότη της “Παγκωακής” Δημήτρη Βοναπάρτη συνέντευξη για την πορεία του Δήμου και όλου του νησιού. Η Κάσος είναι το ακριτικό νησί, που ζει ακόμα απομονωμένους χειμώνες και κοσμικά φιλόξενα καλοκαίρια, γεμάτα από ομογενείς Κασιώτες, που κουβαλούν μέσα τους την αγάπη για τον τόπο τους και δίνουν το παρών για να βρεθούν όλοι μαζί και να βιώσουν τον μοναδικό παραδοσιακό κασιώτικο τρόπο ζωής.
Η συνέντευξη με τον Δήμαρχο κύλισε ως ελεύθερη φιλική συζήτηση, που αναδεικνύει όμως τα ουσιαστικά προβλήματα και στόχους που βάζει ο Δήμαρχος και το Δημ. Συμβούλιο για την ήπια ανάπτυξη της πανέμορφης Κάσου.
Δήμαρχος :
Ας αναφερθούμε πρώτα στα έργα υποδομής. Πρόκειται για έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο, είτε στης δημοπράτησης είτε της εγκατάστασης του αναδόχου ή της εκτέλεσης.
Αυτά είναι το λιμενικό έργο
του οποίου η δημοπράτηση έγινε τον Ιούνιο και αναμένεται πια η υπογραφή από το συμβούλιο επικρατείας της ανάθεσης και πιστεύουμε ότι μες στο χρόνο (τώρα προέκυψαν και εκλογές ενδιάμεσα) θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει ότι σε 2 χρόνια περίπου θα έχει ολοκληρωθεί το λιμενικό έργο. Μιλάμε για 260 μέτρα επέκταση του προσήνεμου μώλου. Ο προσήνεμος μώλος, για να καταλάβουν και οι αναγνώστες, του οποίου η επέκταση επιβάλλεται, προστατεύει την πρόσδεση των καραβιών στην προβλήτα και την ίδια την προβλήτα. Το ακτοπλοϊκό, θα παραμείνει το ίδιο με τα ίδια καράβια που έχουμε τώρα, απλώς τρέχουμε με την αγωνία να προλάβουμε να προστατέψουμε την προβλήτα. Γιατί αν δεν γίνει ο προσήνεμος μώλος, τότε με τις χειμωνιάτικες συνθήκες που επικρατούν στην Κάσο, μπορεί να μην έχουμε του χρόνου την προβλήτα. Ήδη 2 φορές την έχουμε επισκευάσει, γιατί στη μελέτη μέσα πρόκειται για προβλήτα κλειστής και όχι ανοιχτής θάλασσας.
Γι αυτό θεωρείται απαραίτητη η ολοκλήρωση του προσήνεμου μώλου.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, με παράλληλη τη σύνταξη μελέτης για επέκταση διαδρόμου στα 150 μέτρα, που τότε θα δίνει την δυνατότητα να προσγειώνονται σκάφη της τάξης των 70 θέσεων περίπου, διότι βλέπουμε ότι με την εξέλιξη του χρόνου, αυτά που υπάρχουν τώρα, κάποια στιγμή θα αποσυρθούν και τότε θα έχουμε αεροδρόμιο χωρίς τη δυνατότητα προσγείωσης αεροπλάνου.
Καθότι αν δρομολογηθούνε στην Κάρπαθο η στην Σητεία, σκάφη των 70 θέσεων, τότε αυτομάτως θα αποκλειστεί το υπάρχον αεροδρόμιο της Κάσου αφού δεν θα μπορεί να τα υποδεχθεί και φυσικά μιλάμε για απ’ ευθείας σύνδεση Κάσου –Αθήνας ως επιδοτούμενο πρόγραμμα.
Αυτά τα 2 έργα είναι προγραμματισμένα.
Δίκτυο ύδρευσης
Άλλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται και έχει προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος μέχρι τέλους του χρόνου, είναι το νέο δίκτυο ύδρευσης.
Το υπάρχον είναι πεπαλαιωμένο με σωληνώσεις διαβρωμένες σε πολλά σημεία.
Να σκεφτείτε ότι τώρα αντλούμε γύρο στα 700 με 750 κυβικά νερό το 24ωρο από γεωτρήσεις και στην κατανάλωση φτάνει το 60%. Έχουμε δηλαδή απώλεια λόγω της παλαιότητας του δικτύου και των διαφόρων διαρροών, γύρω στο 40%. Αυτό για την Κάσο είναι σοβαρότατο πρόβλημα και θα περιοριστεί από τη μια και από την άλλη υπάρχει η χρηματοδότησή μας για την ύδρευση από το Υπ. Εσωτερικών, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με 400.000 €.
Με υπόδειξη του υδρολόγου κ. Μουτέν, ήδη συντάσσεται μελέτη για την ανόρυξη τουλάχιστον 2 γεωτρήσεων και η κατασκευή μία δεξαμενής 5000 κυβικών μέτρων που θα λύσει το πρόβλημα.
Οι γεωτρήσεις θα είναι κάπου κοντά στη θάλασσα.
Διότι σύμφωνα με την γνώμη επιστημονικής ομάδας, που ήρθε στην Κάσο και με όργανα από δορυφορική λήψη, βλέπουν τους υδροφόρους ορίζοντες και τις ποσότητες νερού που διαθέτουν. Έτσι υποδεικνύονται 4 σημεία. Εμάς βεβαίως μας αρκούν τα 2 τα οποία σε συνδυασμό με τη δεξαμενή και με το νέο δίκτυο ύδρευσης, το πρόβλημα της λειψυδρίας λύνεται οριστικά. Αυτά τα 3 είναι τα βασικά έργα υποδομής
Γήπεδο Ποδοσφαίρου
Από την άλλη, πριν μια βδομάδα ολοκληρώθηκε η μελέτη για το γήπεδο ποδοσφαίρου, ενταγμένο στο ΘΗΣΕΑ προϋπολογισμού 1.060.000€.
Πιστεύω ότι αυτό μαζί με το γυμναστήριο, που έχει κατασκευαστεί και το γήπεδο 5χ5 και με την ανασυγκρότηση του κέντρου νεότητας, είναι πράματα τα οποία έχει ανάγκη η νεολαία , αυτό που λες και εσύ Δημήτρη, για να απομακρύνουμε τους νέους από τα μπαράκια και από άλλα τέτοια, πρέπει να τους δώσουμε μία διέξοδο. Γιατί αν δεν τους προσφέρεις κάτι, να απασχολούνται, είτε στον πολιτισμό, είτε στον αθλητισμό , τους αναγκάζεις να πάνε εκεί πέρα.
ΧΥΤΑ
Τώρα άλλα έργα, ο ΧΥΤΑ όπως γνωρίζεις και εσύ Δημήτρη μέχρι πριν από 5 μήνες, στο ερώτημα αν η Κάσος χρειάζεται να φτιάξει ΧΥΤΑ, η απάντηση από την περιφέρεια ήταν «να το σκεφτούμε γιατί μέχρι στιγμής υπάρχει η αντίληψη να φτιαχτεί ένας χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών, και από εκεί να μεταφέρονται στη γειτονική Κάρπαθο στο ΧΥΤΑ που θα φτιαχτεί εκεί».
Πριν 2 μήνες μας ανέφεραν ότι προβλέπεται η κατασκευή μικρού ΧΥΤΑ στο νησί. Τώρα, τρέχουμε γιατί γνωρίζουμε ότι μέχρι τέλους 2008, πρέπει να έχουν κατασκευαστεί αυτά τα έργα αλλιώς, ως χώρα, έχουμε πρόστιμα από την Ευρώπη.
Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο ανάθεσης σύνταξης της μελέτης. Και εκτός από την σύνταξη μελέτης κατασκευής, έχουμε και τη σύνταξη μελέτης πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, γιατί αυτό έχει συμβεί σε άλλα μέρη. Αφού φτιάξανε πρώτα τις μονάδες ΧΥΤΑ, μετά είχανε πρόβλημα πρόσβασης, πως θα πάνε εκεί, άντε πάλι από την αρχή. Εμείς τώρα τα προχωράμε και τα δύο, μελέτη ΧΥΤΑ και μελέτη πρόσβασης στο ΧΥΤΑ, αν όλα πάνε καλά θα προλάβουμε τις προθεσμίες που μας θέτουν.
Πολιτισμός
Ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αυτές που τιμάτε κι εσείς με την παρουσία σας κάθε χρόνο που έρχεστε δω από την Κω,το φεστιβάλ λύρας γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Κασο και τσαμπούνας στην Κάρπαθο. Και φυσικά η ετήσια συναυλία του Φραγκούλη, πιστεύω ότι γίνονται
επιτυχημένα.
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Επίσης επαναλειτουργεί η δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία χρειάζεται εμπλουτισμό και βοήθεια, έτσι ώστε το κτίριο, το οποίο μας έχει χρηματοδοτήσει το υπουργείο Αιγαίου, με βάση το πρόγραμμα των μικρών νησιών, που προβλέπει χρηματοδότηση 1εκ€, για δράσεις που αναβαθμίζουν το ζωτικό στάδιο της υγείας της παιδείας και του πολιτισμού, εμείς έχουμε εντάξει και την ανέγερση του νέου πολυδύναμου ιατρείου διότι το παλιό, που ήταν δωρεά συμπατριωτών μας, έχει ξεπεραστεί.
Επίσης εντάξαμε και την επισκευή της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Το Δ.Σ. της βιβλιοθήκης είναι σε καλό δρόμο γι αυτό και φέτος διοργάνωσε την πόλη επιτυχημένη εκδήλωση για τον Καβάφη.
ΔΕΗ
Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό για να παρέχεται χωρίς διακοπές, χρειάζεται κάποιες μόνιμες συντηρήσεις, να γίνονται δηλαδή καθαρισμός του δικτύου από υγρασίες, αντικατάσταση παλιών μονωτήρων και διάφορα άλλα.
Οι διακοπές που παρατηρήσατε ήταν αποτέλεσμα, ότι δεν είχε έρθει το συνεργείο της ΔΕΗ, να κάνει την απαιτούμενη συντηρήση. Υπάρχουν επίσης 2 γεννήτριες που τίθενται σε λειτουργία, σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης για πολυήμερες διακοπές.
Όσο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφεροντος, τώρα που συζητάμε, πριν 2-3 μέρες μας ήρθε από την αστυνομία ενημέρωση, ότι ορισμένα στερούνται άδεια λειτουργίας. Εμείς με την σειρά μας θα κάνουμε το καθήκον μας, ότι προβλέπει ο νόμος, ούτως ώστε, να μην υπάρχει κανείς που να λειτουργεί χωρίς άδεια.
Η παρατήρησή σου ότι δεν ακούμε πια Κασιώτικη μουσική στα μαγαζιά όπως πρώτα είναι πράγματι σωστή.
Θυμάμαι παλιά,πριν μια δεκαετία περίπου, το καλοκαίρι όλα σχεδόν τα χωριά, είχαν καθιερώσει την Κασιώτικη βραδιά.
Και εκεί ο κόσμος παρακολουθούσε πράγματι μια Κασιώτικη βραδιά, με Κασιώτικες μουσικές, χορούς,Κασιώτικο γλέντι.
Τώρα αυτό έχει εκλείψει.
ΠΑΓΚΩΑΚΗ
Αρ. Φύλλου 351/7-9-2007