Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Νέες Εκδόσεις: Φούρνοι & παραδοσιακά ζυμώματα στη Θράκη, το Αιγαίο & την Κύπρο.

  1. Είναι ο τίτλος ενός νέου τόμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με χορηγία του Υπουργείου Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, τη συνεργασία του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων, της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού Νομού Έβρου, του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», και του Παγκύπριου Οργανισμού Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, όπως και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας.
    Στόχος αυτού του πονήματος είναι η ανάδειξη του ενιαίου παραμεθορίου χώρου που ξεκινά από τη Θράκη, αγκαλιάζει το Αιγαίο και καταλήγει στην Κύπρο, μέσα από τη συλλογή και την καταγραφή πολύτιμου υλικού που αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό και την κληρονομιά της παράδοσής μας.
    Το έγχρωμο εικονογραφημένο βιβλίο αριθμεί 280 σελίδες και συγκεντρώνει μελέτες αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, εθνολόγων, ερευνητών λαογραφίας, κοινωνικών ανθρωπολόγων, μηχανικών και πολλών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου με τη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
    Την έρευνα για τα νησιά του Αιγαίου συντόνισε το Ι. τ. Ε. Μ.
    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το Ακρωτήρι Θήρας, τη Μύκονο, την Τήνο, την Τήλο, τη Λήμνο, τη Μήλο, τη Νάξο, τη Χίο, τη Σύρο, την Ανάφη, την Ικαρία, την Πάρο, τη Ρόδο, την Κω, την Όλυμπο της Καρπάθου, την Ίο, τα Ψαρά.
    Από τα Δωδεκάνησα, ξεχωριστή παρουσία έχει η Κάσος στις σελίδες 173-189, με τα εξής θεματικά κεφάλαια:
    Σπιτικοί παραδοσιακοί φούρνοι στην Κάσο.
    Κατασκευή των σπιτικών φούρνων.
    Γλωσσάρι και σύνεργα του φούρνου.
    Σαββατιάτικο αχνιστό καρβέλι.
    Κασιώτικες παροιμίες.
    Παροιμιώδεις φράσεις.
    Τα κείμενα για την Κάσο υπογράφει ο συμπατριώτης μας ερευνητής-συγγραφέας Μιχάλης Κ. Σκουλιός.
    Παράλληλα με την έκδοση του βιβλίου το Ι. τ. Ε. Μ. κατασκεύασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο: Πλάθω κουλουράκια και ψωμί, ο φούρνος θα καπνίσει, το σπίτι θα μυρίσει…
    Πληροφορίες-διάθεση για την Αθήνα :
    Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων
    Κα Μ. Γρυπάρη τηλ/να: 210-7214381 & 6977787407