Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Γιώργος Νικητιάδης: Η αναπηρία δεν θέλει φιλανθρωπία Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Γιώργος Νικητιάδης επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στη Ρόδο προκειμένου να ευχηθεί καλή δύναμη στο προσωπικό και αργότερα παραβρέθηκε στην ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δωδεκανήσου με θέμα «Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με Αναπηρίες».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ο οποίος ως Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης είχε ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τα θέματα αναπηρίας και την προώθηση του Προγράμματος Προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα κτίρια και τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, προέβη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με Αναπηρία στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αναπηρία δεν αντιμετωπίζεται ως φιλανθρωπία. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης ως ισότιμοι πολίτες μιας ευνομούμενης, σύγχρονης και προοδευτικής κοινωνίας. Ζητούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Η πολιτεία έχει χρέος να εξαλείψει τα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες και την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Οφείλει να διασφαλίσει στα άτομα με αναπηρίες την καθολική πρόσβαση και τις ίσες ευκαιρίες, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στις νέες τεχνολογίες, στην υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην ανεμπόδιστη μετακίνησή τους, στον αθλητισμό και στην ψυχαγωγία. Πρέπει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις στην Αυτόνομη Διαβίωση και το δικαίωμα της Προσβασιμότητας για όλους μέσα από με την εφαρμογή του κοινωνικού προτύπου της αναπηρίας που δίνει έμφαση στους περιβαλλοντικούς φραγμούς που υπάρχουν στην κοινωνία και εμποδίζουν την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία. Η πολιτική για την Αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι θέμα πολιτισμού».