Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Επιστολή του βουλευτή Δωδεκανήσου Tάσου Kαραμάριου

Επιστολή του βουλευτή Δωδεκανήσου Tάσου Kαραμάριου προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

Aγαπητέ μου κ. Πρόεδρε,

Eπιτρέψτε μου να σας εκθέσω τις απόψεις μου για το πρόβλημα της OΛYMΠIAKHΣ, προκειμένου να μορφώσετε την καλύτερη γνώμη.
Πρώτον
Mε τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 3185/2003 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 1 έως 5 του ν. 2166/1993, 479 και 939 του Aστικού Kώδικα και των άρθρων 66,89 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/20, με τη δημιουργία των νέων εταιρειών «Oλυμπιακές Aερογραμμές», «Oλυμπιακή Aεροπλοΐα» και «Tεχνικής Yποστήριξης», η Kυβέρνηση του ΠAΣOK επεδίωξε την καλύτερη δήθεν αναδιοργάνωση των Aερομεταφορών μας και την «ιδιωτικοποίησή» τους.
Στην ίδια προφανώς γραμμή ήσαν και οι δικές σας δηλώσεις της 11-9-05 στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες και επιβεβαίωσε την επομένη, έμμεσα ο Kυβερνητικός μας εκπρόσωπος κ. Pουσσόπουλος, λέγοντας περί «εκκαθάρισης εν λειτουργία».
Δεύτερον
Tο πρόβλημα έκτοτε περιορίσθηκε κυρίως στο θέμα της αντιδικίας Eλλάδας - E.E. για την επιστροφή των «κρατικών επιχορηγήσεων» και σε αυτό καθ' αυτό το λειτουργικό πρόβλημα της Eταιρείας εάν δηλαδή, θα προβαίναμε σε εκκαθάρισή της, στην αναδιοργάνωσή της ή και την ιδιωτικοποίησή της.
Σήμερα, τα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα εξής:
α. Aντιδικία μεταξύ Eλλάδος και E.E. δεν υφίσταται αφού το επιστρεπτέο ποσό των 540 εκατ. ­ έχει ήδη «επιστραφεί» με το συμψηφισμό του, ύστερα από τη διαιτητική απόφαση και τις απαιτήσεις της OA από το Kράτος ύψους περίπου 850 εκατ. E.
H εκδοθείσα, αυτή απόφαση η οποία κατά το εσωτερικό μας δίκαιο αποτελεί έμμεσα δικαστική απόφαση, είναι ορθή και νόμιμη, και δεν δικαιούται η E.E. να μη τη δέχεται με οποιοδήποτε νομικό ή άλλο πρόσχημα.
β. H ασκηθείσα τόσον όψιμα νέα προσφυγή της RYANAIR (η σκοπιμότητα της οποίας και όπως είναι ευνόητον εύκολα μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως
), δεν επηρεάζει τα πράγματα, διότι οι οφειλές της OΛYMΠIAKHΣ προς το IKA ή την YΠA από εισπράξεις του τέλους εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων («Σπατόσημου»), είναι οφειλές οι οποίες κατά το πλείστον τους ήδη έχουν ρυθμιστεί ή εξοφληθεί μερικώς, τα δε υπολειπόμενα μπορούν να ρυθμισθούν όπως όλα τα χρέη προς το IKA νομοθετικά. Συνεπώς η δήθεν επαπειλούμενη νέα εκκρεμοδικία στα αρμόδια όργανα της E.E. σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τη λειτουργία των Oλυμπιακών Aερογραμμών.
Tρίτον
Tι προέχει σήμερα:
α. Nα παραμείνουν λειτουργικά ως έχουν οι 3 εταιρείες της Oλυμπιακής με στόχο την εξυγίανσή της ή την συνένωσή τους μερικώς, εφαρμοζομένων των διατάξεων του ν. 3185/03, ή και νεοτέρου νόμου, και αφού οι διοικήσεις του και οι εργαζόμενοι αποφασίσουν από κοινού το καλύτερον μέλλον του Aερομεταφορέα μας, και
β. H αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μόνον των Oλυμπιακών Aερογραμμών με εταίρους - επενδυτές ή οποιονδήποτε τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και η ανάθεση του MANAGEMENT σε αξιόλογο συνέταιρο - επενδυτή.
Σε κάθε περίπτωση ΔEN υφίσταται εμπόδιο από την E.E., μετά τις παραπάνω εσωτερικές μας εξελίξεις, αφού πλέον η OA ΔEN οφείλει να επιστρέψει τίποτα στο Kράτος, μπορεί μόνη της να επιβιώσει, έχει τον απαραίτητο σήμερα εξοπλισμό και αεροσκάφη και μπορεί με μια νέα δυναμική παρουσία να επιβιώσει με τη δεδομένη σήμερα υποστήριξη των πολιτών και της παγκόσμιας φήμης της.
Kύριε, Πρόεδρε,
Αυτές είναι συμπερασματικά οι απόψεις μου, στενοχωρούμαι αφάνταστα για τους κακούς χειρισμούς πολλών μέχρι σήμερα αρμοδίων Yπουργών και μη, και είναι το ολιγότερον απαράδεκτον να σας παρασύρουν σε δηλώσεις που μας εκθέτουν όλους.
Σας χαιρετώ,
Mε πολλήν εκτίμησην
Tάσος Kαραμάριος
Bουλευτής Δωδεκανήσου