Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση - η Ιστορία της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής

Του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΣΣΩΤΗ*

Την Κυριακή 14 Ιουνίου, στην λέσχη της Κασιακής Αδελφότητας στο Bronx της Νέας Υόρκης έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παπαγεωργίου «η Ιστορία της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής». Την εκδήλωση οργάνωσε η Κασιακή Αδελφότητα με την συνεργασία της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας. Παρευρέθησαν 150 περίπου άνθρωποι των γραμμάτων, Κασιώτες, άλλοι Δωδεκανήσιοι και ομογενείς, από την Νέα Υόρκη, το New Jersey και το Connecticut.

Στην αρχή η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, Ματίνα Κουτσού, χαιρέτησε την έκδοση του βιβλίου γιατί, όπως τόνισε, ένας από τους σκοπούς της Ομοσπονδίας είναι η προβολή και διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αμερική. Στην συνέχεια, ο Μανώλης Κασσώτης μίλησε για το βιβλίο του Νίκου Παπαγεωργίου, που εκδόθηκε με δαπάνη του Επαρχείου Καρπάθου και του Δήμου Κάσου.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η Κασιακή Αδελφότητα στάθηκε τυχερή γιατί βρέθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου να γράψει την ιστορία της, που για 42 χρόνια την υπηρέτησε ως πρόεδρος, γραμματέας, σύμβουλος και αντιπρόσωπος στην Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία και στο ίδιο χρονικό διάστημα έγραψε τα περισσότερα πρακτικά και κράτησε την αλληλογραφία της Αδελφότητας. Επειδή η Κασιακή παροικία της Αμερικής είναι μικρή και συμπαγής και ο ίδιος είναι μέρος της ιστορίας της, ο συγγραφέας κατόρθωσε να αποβάλει τις προσωπικές του απόψεις και κρίσεις και να φανεί αμερόληπτος.

Στην Αδελφότητα, όπως και σε κάθε άλλο σύλλογο, βασιλεύει ο πατριωτισμός, η γενναιοδωρία, ο αλτρουισμός και η ανιδιοτέλεια, αλλά και η αυτοπροβολή, ο εγωισμός και η μικροψυχία. Από την μια μεριά ο συγγραφέας θέλει να απεικονίσει τα γεγονότα, να τα περιγράψει όπως συνέβησαν και να αποδώσει το πνεύμα που επικρατούσε. Να δώσει τον έπαινο εκεί που αξίζει, αλλά και να κατακρίνει τα παρατράγουδα. Από την άλλη μεριά δεν θέλει να θίξει την υστεροφημία συμπατριωτών του, να δυσαρεστήσει τους ίδιους και τους συγγενείς τους. Και σ’ αυτό το σημείο η Αδελφότητα στάθηκε τυχερή γιατί τον Νίκο Παπαγεωργίου διακρίνει η ειλικρίνεια. Έχει το ήθος και το σθένος που χρειάζεται για να περάσει μέσα απ’ αυτές τις συμπληγάδες πέτρες.

Το βιβλίο αποτελείται από 115 μονοσέλιδα και δισέλιδα κεφάλαια και δέκα παραρτήματα. Αρχίζει από την άφιξη του συγγραφέα στην Αμερική, το 1967, και την ανάμειξή του στα συλλογικά. Ακολουθεί με χρονολογική σειρά τα πρακτικά και την αλληλογραφία και εξιστορεί την πορεία της Αδελφότητας τα επόμενα 42 χρόνια. Δεν περιορίστηκε όμως σ’ αυτά τα χρονικά όρια, αλλά από αφηγήσεις παλαιών μελών και πληροφορίες, παρμένες από ιδιωτικές πηγές, διέσωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την ζωή των πρωτοπόρων Κασιωτών της Αμερικής και τα πρώτα χρόνια της Αδελφότητας.

Όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας, οι πρώτοι Κασιώτες έφτασαν στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα και εγκαταστάθηκαν στην Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια. Η ζωή τους, όπως και των άλλων Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αμερική την ίδια εποχή, δεν ήταν εύκολη. Οκτώ Κασιώτες έμεναν στο ίδιο διαμέρισμα, οι μισοί δούλευαν την ημέρα και οι άλλοι μισοί την νύχτα και κοιμόντουσαν πάνω στα ίδια στρώματα. Γύρω στο 1930, ένας Κασιώτης αρρώστησε και οι συμπατριώτες του έκαμαν έρανο για να τον στείλουν στην Κάσο γιατί αν έμενε στην Αμερική, χωρίς περίθαλψη, θα πέθαινε. Το γεγονός τους συγκλόνισε, κατάλαβαν πόσο εκτιθέμενοι και απροστάτευτοι ήσαν σε μια ξένη χώρα, και τους έσπρωξε στην δημιουργία της Αδελφότητας.

Η Αδελφότητα έδειξε το φιλάνθρωπο πρόσωπο της και στην γενέτειρα, βοηθώντας δεινοπαθούντες συμπατριώτες, που έμεναν στην Κάσο και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα έστρεψε το ενδιαφέρον της στην Κάσο με αξιόλογα έργα κοινής ωφελείας, μακρύς ο κατάλογος. Συνάμα οργάνωνε εκδηλώσεις για να διαφυλάξει την ιστορία και να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κάσου στην Αμερική, να την προβάλλει στο ομογενειακό περιβάλλον και να φέρει την νέα γενεά πιο κοντά στις ρίζες της.

Μέσα στο βιβλίο του Νίκου Παπαγεωργίου ο αναγνώστης θα βρει και άλλες αξιόλογες πληροφορίες. Μαθαίνει ότι στην Αμερική κατοικούν 1241 Κασιώτες. Οι περισσότεροι μένουν στην Νέα Υόρκη, αλλά αρκετοί βρίσκονται στην Alabama, California, Connecticut, Florida, New Jersey, Maryland, Michigan, Ohio, Pennsylvania και Texas. Άλλοι 235, που πέρασαν από την Αμερική, δεν βρίσκονται στην ζωή. Εκτός των εφοπλιστών, οι Κασιώτες της Αμερικής δραστηριοποιούνται σε 40 διάφορες επιχειρήσεις και, παλαιότερα, 64 εστιατόρια πέρασαν από Κασιώτικα χέρια.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Νίκου Παπαγεωργίου, ο αναγνώστης θαυμάζει τι μπόρεσε να προσφέρει ένας από τις χιλιάδες ομογενειακούς οργανισμούς. Σύλλογοι, όπως η Κασιακή Αδελφότητα, βοηθούν τα χωριά και τα νησιά της Ελλάδας με φιλανθρωπικά και έργα υποδομής. Οι τοπικοί σύλλογοι με την εκκλησία και την οικογένεια κρατούν την θρησκεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά ζωντανή στην Αμερική. Τα μέλη των τοπικών συλλόγων γεμίζουν τις εκκλησίες και τα Ελληνικά σχολεία και τρέχουν στις εθνικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Χωρίς τις εκκλησίες και τους τοπικούς συλλόγους θα σβήσει ο Ελληνισμός της Αμερικής.

Στην συνέχεια κατά το διάστημα της εκδήλωσης διαβάστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν ο πρόεδρος της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου» Μανόλης Μακρής και ο τέως πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Χριστοφής Κορονέος. Ακολούθησε ο συγγραφέας που αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν στην συγγραφή του βιβλίου και στις εμπειρίες που απεκόμισε.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Αδελφότητος κ. Μιχάλη Ζούλη, απένειμε τιμητικό πλακέτα στον Νίκο Παπαγεωργίου για τις πολλαπλές υπηρεσίες που πρόσφερε στην Αδελφότητα. Ακολούθησε δεξίωση, εκ μέρους της Αδελφότητας, όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά Κασιώτικα μεζεδάκια, γλυκά, καφές και αναψυκτικά.

*ομογενής της Αμερικής με καταγωγή από τη Κάρπαθο

(Πηγή κειμένου: www.inkarpathos.com)