Ένα τριήμερο γεμάτο παραδοσιακή μουσική των Δωδεκανήσων θα λάβει χώρα στη Λέρο στις 3\4\5 Ιουλίου 2009 . Το γεγονός πραγματοποιείτε στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έχει θεσπίσει ο Ο. Π. Α. Δ., οργανισμός της Νομαρχίας Δωδεκανήσου ( που είναι και ο μέγας χορηγός του φεστιβάλ) με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας .
Η ιδέα ήταν του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Λέρου η Άρτεμη. Η εκδήλωση πραγματοποιείτε σε συνδιοργάνωση με το Επαρχείο Καλύμνου και πραγματοποιείτε στο νησί της Λέρου κάθε δυο χρόνια.
Οργανοπαίχτες, τραγουδιστές, χορευτικές ομάδες, ερευνητές – λαογράφοι, θα βρεθούν αυτές τις μέρες στο νησί της Λέρου με ένα μόνο σκοπό, να παρουσιάσουν στοιχεία του γάμου έτσι όπως γίνεται στα νησιά της Δωδεκανήσου εδώ και αιώνες.
Από το Καστελόριζο έως την Πάτμο και από την Αστυπάλαια έως την Κάσο, έφτασε το μήνυμα του 2ου Φεστιβάλ – Συνεδρίου Παραδοσιακής Δωδεκανησιακής Μουσικής για νέους. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, από όλους. Σπουδαία και γνωστά ονόματα ( Ζωγραφίδης, Κλαδάκης, Περσελής, Λεντάκης, Κουτούζος, Πλατής, Καραντάνης, Μιχελής, Κονταράτος, Καζάντης, Νταλλαρής, Χαζόγλου και πολλοί άλλοι ), αλλά και νέοι μουσικοί από τα νησιά μας, θα δώσουν το παρόν σε αυτή τη συνάντηση.
Χορευτικές ομάδες από τα μικρά νησιά, που δεν έχουν την ευκαιρία να εμφανίζονται συχνά, θα μας ταξιδέψουν στις πλατείες και στις αυλές των χωριών τους μεταφέροντας το ηχόχρωμα του κάθε νησιού. Ερασιτέχνες ερευνητές από τα νησιά, αλλά και ερευνητές από την Ακαδημία των Αθηνών θα μας παρουσιάσουν στο Συνέδριο που θα γίνετε κάθε πρωί, στοιχεία της επίπονης και μακροχρόνιας έρευνάς τους.
Γλέντια Δωδεκανησιακά, γλέντια γεμάτα αυθεντικότητα που θα μας παρασύρουν την καρδιά και το μυαλό μας και θα μας οδηγήσουν στα περιβόλια, στα σοκάκια, στις αυλές στις πλατείες και στους καφενέδες των νησιών, εκεί που ακόμα και σήμερα ηχούν οι ήχοι της τσαμπούνας, της λύρας, του βιολιού, του λαούτου, του σαντουριού, προβάλλοντας στον κάθε ενδιαφερόμενο τη μοναδικότητα του Δωδεκανησιακού ηχοχρώματος.