Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η Κάσος τίμησε τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα

εκ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων


    Στην ιστορική και ακριτική Κάσο, το μικρό αιγαιοπελαγίτικο νησί με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, την αρχόντισσα του Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκε και πάλι το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου 2010 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβρόσιος, προκειμένου να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου και Προστάτου του γνωστού για τη μεγάλη συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα του ʼ21 νησιού, την ηρωική αντίσταση των γενναίων Κασιωτών και το ολοκαύτωμά του το 1824 από τους Τούρκους.




    Ο Σεβασμιώτατος έφθασε στο νησί, παρά τις δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως και τους Ιεροψάλτες κ.Γεώργιο Καμπά, Θεολόγο Καθηγητή Γυμνασίου και Λυκείου Απερίου Καρπάθου και τον κ.Αλέξανδρο Μαναρουλά, Χοράρχη της Μικτής Εκκλησιαστικής Χορωδίας της Μητροπόλεως. Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου ο Σεβ/τος κ.Αμβρόσιος προεξήρχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Φρυ Κάσου και κήρυξε το θείο λόγο, συμπαραστατούμενος από τον π.Καλλίνικο και τους Ιερείς του νησιού Αρχιμ. π.Δημήτριο Γεωργαλά, Εφημέριο Αρβανιτοχωρίου και Πρεσβύτερο π.Ιωάννη Βρετό, Εφημέριο Φρυ, ενώ στο αναλόγιο έψαλε χορός καλλιφώνων Ιεροψαλτών από τον κ.Αναστάσιο Κυριάζο, Θεολόγο Καθηγητή του Γυμνασίου Κάσου και τους Ιεροψάλτες που συνόδευαν τον Σεβ/το. Το πρωί της Κυριακής 12ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος και πάλι του Σεβ/του κ.Αμβροσίου.

 
   Συμπροσευχόμενοι ήταν ο Δήμαρχος Κάσου κ.Δημήτριος Ερωτόκριτος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.Αντώνης Χατζηπέτρος, Ιωάννης Μονδάνος και Εμμανουήλ Μανούσος. ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κάσου, ο Προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού, ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Φρυ κ.Γεώργιος Βρετός, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

   
Λίγο πριν το τέλος του Εσπερινού λιτανεύτηκε εντός του Ναού η μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος και στην έξοδο προσφέρθηκαν στους προσκυνητές από την Εκκλησιαστική Επιτροπή τοπικά ποτά και γλυκίσματα. Αμέσως μετά και παρά το δριμύ ψύχος, στη Σάλα του Αγίου Σπυρίδωνος ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με φαγητό, κασιώτικες μελωδίες και παραδοσιακούς χορούς.Τις μέρες της ποιμαντικής επισκέψεώς του στην ακριτική Κάσο ο Σεβ/τος επισκέφτηκε τον ασθενούντα Αρχιερατικό Επίτροπο Κάσου Αρχιμ. π.Κωνσταντίνο Νεραντζούλη, Εφημέριο Αγίας Μαρίνας, επιθεώρησε το Μητροπολιτικό Οίκο στο Φρυ και δρομολόγησε τις απαραίτητες ανακαινιστικές εργασίες, που απαιτούνται και ασχολήθηκε με τοπικά εκκλησιαστικά ζητήματα.

  
  Στο νησί επικρατούσαν σφοδρότατοι άνεμοι έως και 10 μποφόρ! Ο Σεβασμιώτατος αποκλείστηκε εκεί για λίγο αφού ματαιώθηκε η μια πτήση της Ολυμπιακής και ανεχώρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας για την έδρα του στην Κάρπαθο με το πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», μια και μπόρεσε να προσεγγίσει το λιμάνι του νησιού το πλοίο της γραμμής σε μια ύφεση των καιρικών συνθηκών. Ο Σεβ. κ.Αμβρόσιος με την παρουσία του στην Κάσο, παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες έδωσε θάρρος και κουράγιο στους συμπατριώτες μας Κασιώτες, που κυριολεκτικά επιλέγουν να μένουν και να επιμένουν, να ζουν, να αντιστέκονται και να προοδεύουν εκεί, παρά τις πολλές δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.