Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κινδυνος να Μεινουμε Χωρις Γιατρο

Την παρέμβαση της 2ης ΥΠΕ ζητά ο διοικητής του νοσοκομείου της Ρόδου κ. Μιχάλης Κόκκινος προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που όπως επισημαίνει ο ίδιος θα δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του νόμου που αφορούσε την υπαγωγή του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας της Δωδεκανήσου σε συγκεκριμένες ζώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, η τροπολογία που ψηφίστηκε στη βουλή θα πλήξει κυρίως τα μικρά νησιά στα οποία δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες των γιατρών.

Στην επιστολή του (η οποία δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα «Η Ροδιακή») ο κ. Κόκκινος αναφέρει:



«Με την τροπολογία του Υπουργείου που ψηφίστηκε στη Βουλή καταργείται ο νόμος του 2003 που υπήγαγε στη Γ' Ζώνη όλα τα Κέντρα Υγείας και τα κτίρια τους, με εξαίρεση τα Κέντρα Υγείας της Α’ Ζώνης, και πλέον εντάσσει τα Κέντρα Υγείας στην Ζώνη που ανήκει το νοσοκομείο στο οποίο υπάγονται.

Είναι αυτονόητο ότι η τροπολογία αυτή δημιουργεί πλείστα προβλήματα στην νησιωτική περιοχή μας καθώς τα νησιά Κάσος, Κάρπαθος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη, Καστελλόριζο θα υπάγονται πλέον στη Β’ Ζώνη αναντίστοιχα με τα νησιά των βορείων Δωδεκανήσων που υπάγονται στην Γ’ Ζώνη.

Τα ιατρεία της Χάλκης, Τήλου, Σύμης, Καστελλορίζου υπάγονται στο Κέντρο Υγείας της Έμπωνας, το δε ιατρείο της Κάσου υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο ούτε οι εφημερίες στα νησιά αυτά μπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης ιατρών, αλλά και παύει πλέον η δυνατότητα παροχής κινήτρων στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στα νησιά αυτά με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν τα ακριτικά μας νησιά χωρίς γιατρό με ότι αυτό συνεπάγεται για το πληθυσμό τους αλλά και για αυτούς που τα επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την ισχύ του συγκεκριμένου νόμου το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την υπαγωγή του Νοσοκομείου Ρόδου στην Γ’ Ζώνη όπως άλλωστε προβλέπει και η συγκεκριμένη τροπολογία μια που η περιοχή μας χαρακτηρίζεται με προεδρικά Διατάγματα, αναφέρονται στη γνωμοδότηση που σας αποστέλλουμε, ως προβληματική.

Αυτό θα έλυνε άπαξ και δια παντός το πρόβλημα της ασφαλούς εφημέρευσης και του Νοσοκομείου Ρόδου και των Κέντρων Υγείας του νησιού που καλύπτουν τα χωριά αλλά και των μικρών νησιών που προανέφερα. Για τους ίδιους λόγους άλλωστε τα Βόρεια Δωδεκάνησα υπάγονται στην Γ’ Ζώνη.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να εξαιρεθούν τα Κέντρα Υγείας του νησιού και το Κέντρο Υγείας Καρπάθου στα οποία υπάγονται τα μικρά νησάκια Κάσος, Χάλκη, Τήλος, Σύμη και Καστελλόριζο. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».
Τελευταια Νεα