Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Νοσοκομείο Σητείας


Κύριε διευθυντά
Το τελευταίο διάστημα, είμαστε μάρτυρες της σταδιακής κατάρρευσης του Νοσοκομείου Σητείας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτει τις ανάγκες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Σητείας, ο οποίος αποτελείται από τους καποδιστριακούς Δήμους Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης, καθώς και από τέσσερα χωριά του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού.
Επιπλέον, καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, του 3ου ΚΕΠ Ζήρου, του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας) καθώς και τις ανάγκες του πληθυσμού της νήσου Κάσου, η οποία συνδέεται με τη Σητεία αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. Κάσου με ομόφωνη απόφαση ζητάει την ενίσχυση του Γ.Ν. – Κέντρου Υγείας Σητείας, αφού καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών του.
Λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας του δήμου μας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης (787 km2), της χιλιομετρικής απόστασης (απέχει τρεισήμισι ώρες από το Ηράκλειο), όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία της Κρήτης και του κάκιστου οδικού δικτύου, η περιοχή διά νόμου έχει χαρακτηριστεί Α΄ άγονη και προβληματική εξ ου και με Π.Δ. συστήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας.
Κατόπιν τούτων έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τον κ. υπουργό: να μην εφαρμοστεί ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος προβλέπει τη μείωση των οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού από 54 σε 33, με συνέπεια να μην καλύπτονται οι εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα και ιδιαίτερα στις βασικές κλινικές ειδικότητες (καρδιολογία, παθολογία, παιδιατρική, χειρουργική, ορθοπεδική κ.ά.), να παραμείνει το νοσοκομείο αυτοτελές διοικητικά, καθώς εκ του αποτελέσματος, απεδείχθη στην πράξη ότι το «μοντέλο της συνδιοίκησης» των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου είναι αναποτελεσματικό και λειτουργεί ως δούρειος ίππος για τη σταδιακή υποβάθμιση του νοσοκομείου Σητείας και εν τέλει την κατάργησή του, να ενδυναμωθεί με 3 και όχι 1 καρδιολόγο όπως προβλέπει ο εν ισχύι οργανισμός λειτουργίας του και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της πρόσληψης μόνιμου καρδιολόγου, που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, να προεγκριθούν άμεσα 2 θέσεις επικουρικών καρδιολόγων και 1 θέση επικουρικού ακτινολόγου, να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου, ώστε να διασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Για λόγους, συνεπώς, υπέρμετρου δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, απαιτούμε από τον κ. υπουργό Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των ανωτέρω θεμάτων.
Ο δήμαρχος Σητείας 
Θοδωρης Πατερακης