Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

« ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ Η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ »


     Πραγματοποιήθηκε στην Αμοργό από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου 2013 η 3η Μουσική Συνάντη
ση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού, του «Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης» και άλλων πολιτιστικών φορέων του νησιού.
      Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί - ηλικίας από 7 μέχρι και 21 ετών - από 17 νησιά του Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν σε αυτή τη μουσική πρωτοβουλία που συνεχίζει την ενθουσιώδη προσπάθεια των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων Παραδοσιακής Μουσικής Νέων οι οποίες ξεκίνησαν το έτος 2004.
     Στη φετινή διοργάνωση που είχε στόχο να συγκεντρώσει νέους εκπροσώπους νησιών από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, οι Κυκλάδες είχαν την τιμητική τους.          Ειδικότερα, συμμετείχαν μουσικοί από την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σύρο, την Κέα, την Πάρο, τη Νάξο, την Αμοργό, την Αντίπαρο, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Σαντορίνη. Σημαντικός όμως ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων από την Πάτμο, την Κάλυμνο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο οι οποίοι εκπροσώπησαν τα Δωδεκάνησα.


     Τα νησιά  της Περιφερειακής  Ενότητας Καρπάθου-Κάσου εκπροσώπησαν οι νέοι οργανοπαίκτες οι οποίοι απέσπασαν το χειροκρότημα και τα θετικά σχόλια όλων των παρευρισκομένων:
A. Κάσος
1. Αδριανός Χασαπλαδάκης / Λύρα, Βιολί, Τσαμπούνα, Λαούτο, Τραγούδι
2. Ηλίας Διακάκης / Λαούτο 

B. Κάρπαθος
1. Μιχάλης Βασίλας  / Λύρα, Λαούτο, Τραγούδι
2. Ηλίας Λεντής / Λαούτο 
     Την μουσική  αποστολή συνόδευσε ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Γιώργος Τσαμπανάκης.    
     Η συνάντηση διεξάχθηκε σε τέσσερις φάσεις, διατρέχοντας απ’ άκρο σ’ άκρο το νησί της Αμοργού. Συγκεκριμένα, τα παιδιά έπαιξαν στη Χώρα, στα Κατάπολα, στη Λαγκάδα και στην Αρκεσίνη.
    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων Δημήτρης Γρυπάρης και ο δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος. Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Ερωτόκριτος με την ευκαιρία αυτή δήλωσε ότι: «- Η θετική εμφάνιση των παιδιών αυτών στο φεστιβάλ αποδεικνύει ότι εκτός από το παρελθόν υπάρχει παρόν και μέλλον στην πλούσια μουσική παράδοση της Καρπάθου και της Κάσου και έπεται  συμμετοχή και σε επόμενες  μουσικές συναντήσεις. »